Čtvrteční směska

  • TePe Sigeman & Co Chess tournament
  • Mitropa Cup 2022 
  • Superbet Chess Classic Romania 2022

 

Na to, že v Malmö hrají převážně kreativní šachisté, je tam trochu nuda  :usmev: . Jen David Navara a Saleh Salem hrají zábavné šachy.
Samozřejmě přeháním, nudné šachy se na tomto turnaji nehrají, ale od některých účastníků jsem čekal více fantazie. Zklamáním je pro mne výkon Širova, jehož hře chybí obvyklá jiskra.

Ve třetím kole skončily tři partie remízou. Remizovali Salem se Šírovem, Van Forrest a Adamsem a remizoval i David Navara černými figurami s Nilsem Grandeliusem. Vyhrál Niemann s Erigaisim, který byl doposud suverénní.

 

 

David Navara si zvolil černými proti Grandeliusovi ve španělce „Berlín“ a dobře udělal. V prvních dvou kolech hrál dost divoké šachy a člověk by si měl umět občas i odpočinout. Tahle remíza sice nebyla vysloveně odpočinková, ale i když bílý získal po zahájení mikroskopickou výhodičku, nebyl pro černého problém pozici udržet.
Za zmínku však stojí Davidova reakce na Grandeliusovu novinku 12.a4. Odpověď černého 12. … Sg5 vypadá trochu podivně.
To, že černý znovu táhne střelcem, není až tak zvláštní, ale je to celkem originální  :usmev: , protože se tím černý vzdává své dvojice střelců a navíc „pomáhá“ bílému dokončit vývin. David zřejmě věděl, co dělá, ale dožít se toho Tarrasch, tak by to nepřežil  :smich: .

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online přenos na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Na Mitropě porazili v šestém kole naši muži Rakousko 2.5-1.5, ženy s Rakušankami remizovaly. Malý souhrn dění na šachovnicích po pěti kolech najdete v příspěvku Pavla Šimáčka na webu ŠSČR  :palec-nahoru: .

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)

Výsledky na chess-results (muži)
Výsledky na chess-results (ženy)


 

Ve čtvrtek se hrálo první kolo turnaje Superbet Chess Classic Romania 2022 .

Čtyři partie z pěti skončily remízami. Zvítězil jen Wesley So s Mameďarovem, ale bylo to zajímavé vítězství  :usmev: .  Mameďarov stál sice po celou partii hůře, ale celkem dobře se bránil. Ve chvíli, kdy se mu v koncovce dam a nestejných střelců zřejmě podařilo(?) vybudovat pevnost, přišla hrubá chyba 52. … Dxb5?? .
Mameďarov se okamžitě po „hrubici“ vzdal, aniž by počkal na soupeřovu odpověď.

Najdete vyhrávající tah za bílého v následující pozici?

 

 

Výsledky prvního kola (screenshot z webu pořadatele)

 

 

Pokud jste nenašli vyhrávající tah bílého z diagramu výše (nebo si jen nejste jisti  :usmev: ), pak řešení najdete na konci partie. Kdo našel, může si gratulovat  :smich: .

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Jinak předpokládám, že Dr. Tarrasch by dnes vnímal šachy jinak než před více než sto lety. A kdyby ho náhodou stroj času na chvíli přenesl do dnešní doby, od partie by odešel už před 12…Sg5, případně by od ní byl odnesen. Z hlediska temp totiž vývin bílého v úvodních 12 tazích není úplně standardní. Bílý postaví všechny figury na 1. řadu, přičemž věží udělá 5 tahů. A pokračuje postupem krajního pěšce! Šachy jsou hodně konkrétní hra.

David Navara

Mně připadá nejpřirozenější 12…a5, ale ten tah přeci jen oslabuje pole b5 a b6, což by někdy v budoucnosti po Sc1-f4 nebo po Jb1-a3-b5 mohlo trochu vadit. Po 12…Ve8 13.Vxe8+ jsem neviděl vhodné dobrání, proto jsem chtěl raději vyvinout dámu, abych mohl na e8 dobrat věží.

David Navara

Mně ten tah 12…Sg5 připadá celkem logický. Ve vývinu černý rozhodně nezaostává. Ve stísněných pozicích obvykle bývá vhodné měnit figury, černý připravuje uvedení dámy do hry a chystá se spojit věže. A pokud to není první ani druhá volba počítače, aspoň snad odbočím ze soupeřovy přípravy.
Podle mne je 12…Sg5 rozhodně logičtější než 12…c5. Rozhodně netvrdím, že jsem zahájení rozehrál přesně, ale koho napadne 12…c5!? a kdo to zahraje proti připravenému soupeři, když sám vidí 12.a4 poprvé? Jinak nabízející se tah 12…a5 přeci jen oslabuje nějaká pole na dámském křídle, vložení oslích oušek mírně pomáhá bílému.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x