Mosty a „nemosty“

Ve Stavangeru byl v sobotu na pořadu volný den, ale šachy se nehrají jen na nejvyšší úrovni.
Devadesát devět hráčů se sešlo na předposledním turnaji Grand Prix v rapid šachu jednotlivců v Mostech u Jablunkova.

Turnajovou jedničkou a favoritem turnaje Mostecká věž byl GM Vojtěch Plát, ale na vítězství jistě pomýšleli i další hráči.
Druhý nasazený IM Vojtěch Zwardoń, GM Petr Velička, IM Jaroslav Bureš nebo IM Piotr Piesik určitě nejeli na turnaj jen jako „statisté“  :usmev: . Konečným pořadím ale zamíchal jiný hráč.

FM Gustav Brejník hrál se všemi výše jmenovanými a jen Vojta Plát a Petr Velička s ním remizovali. To byly také jediné ztráty, které litoměřický hráč zaznamenal.
Za normálních okolností by mu zisk osmi bodů v podobném turnaji stačil k pohodlnému vítězství, ale stejného bodového zisku dosáhl i Vojtěch Plát, který kromě Brejníka remizoval ještě s Lukášem Klímou.

Prvním pomocným hodnocením byla vzájemná partie, a protože oba osmibodoví hráči spolu remizovali a stejný měli i zkrácený Buchholz, rozhodovalo o vítězi až třetí pomocné hodnocení, kterým byl Buchholz. Vojtěch Plát měl toto hodnocení o 1.5 bodů lepší a stal se tak vítězem turnaje Mostecká věž.

 

Konečná tabulka turnaje Mostecká věž na webu chess-results.

 

Kromě finanční ceny (4 000,- Kč) si vítěz připisuje i 115 bodů do tabulky Grand Prix v rapid šachu jednotlivců. Na webu ŠSČR je zatím pořadí po šestém turnaji a v čele GP je GM Miloš Jirovský s 310 body, ale po započtení výsledků Mostecké věže se na něj Vojta Plát bodově dotáhne (195 + 115 za vítězství = 310) .

Posledním turnajem započítávaným do Grand Prix je dnes hraný 5.Memoriál Věry Menčíkové, na který se z Mostů u Jablunkova přesunula početná skupina hráčů.
Na startovní listině memoriálu je uveden jak Vojtěch Plát, tak Miloš Jirovský i další kandidáti na výhru GP a pokud se nic nezmění, o vítězi GP by se mělo rozhodnout právě dnes v Praze.

 


 

Zatímco mnozí zamířili na rapid do Prahy, Vojtěch Zwardoń dal přednost turnaji v polském Goleszowie.
Na 42. ročníku turnaje MOKATE Międzynarodowy Turniej Szachowy o Puchar Gminy Goleszów se hraje tempem „mokate“  :usmev: .
Nejsem si jistý, zda si přesně pamatuji tento systém (předpokládám, že by mě někdo mohl opravit), ale v devítikolovém turnaji se hrály první dvě kola jako blicky (5 minut na partii) , třetí až sedmé kolo 10 minut na partii a poslední dvě kola se hrála jako rapid (15 minut na partii).
Zajímavý systém.
Vojta Zwardoń je favoritem turnaje, ale bez šancí nejsou ani Piotr Piesik, Petro Golubka, Karina Cyfka nebo další titulovaní hráči.


 

Tak trochu nenápadně se hraje Mistrovství ČR železničářů.
Dvacet šest hráčů se sjelo na lesní chatu v Kořenově, aby mezi sebou bojovali o mistrovský titul  :usmev: .
Hraje se tempem 2x 50 min + 10s/tah.
Po sedmi kolech je v čele FM Lukáš Karásek z GORDICU Jihlava s 5.5 body před Václavem Miturou (5 b., Slavoj Český Těšín) a Ladislavem Winkelhöferem (4.5 b., ŠK Líně).

Výsledky a tabulka na chess-results.

 

 

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x