Čtyřikrát 1.e4

Začala druhá polovina Turnaje kandidátů 2022, kdy se hráči utkávají opačnými barvami.


Turnaj kandidátů
pokračoval osmým kolem.
Je celkem zajímavé, že ještě donedávna převažovaly na nejvyšší úrovni zavřené hry.
V osmém kole zahájili bílí pokaždé partii tahem 1.e4 a není to žádné překvapení, protože z dosavadních třiceti dvou partií se hrálo 1.e4 21x, 1.d4 8x, dvě partie byly zahájeny tahem 1.c4 a jen jedna tahem 1.Jf3.

A když už jsme u takové malé „statistiky“, tak vězte, že dvacet dva partií skončilo remízou, sedmkrát vyhrál bílý a třikrát černý.

 

Klídek, pohoda, tabáček…

Nepomňašči Jan – Ting Li-žen 1/2

 

Ani Nepo, ani Ting nejsou závislými konzumenty drogy zvané tabák (na rozdíl ode mne)  :usmev: , takže „tabáček“ v nadpisu můžeme vynechat. Ale jinak to platí na 100%: klídek, pohodička a remíza ve variantě hry čtyř jezdců (nebo skotské), kde končí teorie někde po dvacátém tahu v rovné koncovce.
Vypadá to, že si Nepo věří.
Může být, že má pravdu, ale už při jeho zápasu o titul mistra světa jsem vypozoroval (dá-li se to tak říct), že jeho sebedůvěra rychle padá i po drobné chybičce.
Na druhého Caruanu má náskok celého bodu, což není málo, ale podaří se mu udržet psychickou rovnováhu až do konce turnaje?

 

 

Nepomňašči-Ting.
Zdroj: online přenos na chess24.com

 

Čtyři koně ve dvoře, žádnej s nima neoře….

Rapport Richard – Duda Jan Krzysztof 1-0

Ano, i tady se hrála hra čtyř jezdců, ale Rapport nehrál ve čtvrtém tahu 4.d4, nýbrž 4.g3.
K minulému článku dával k dobru v komentáři Honza Repák Rapportovo vyjádření k jeho „hlubokým“ znalostem teorie  :usmev: (je na tom podobně, jako já).
Prostě teorii nijak „nežere“ (řeč je o Rapportovi, ale platí to i pro Honzu Repáka  :smich: ) a tvoří ji za pochodu. Z tohoto úhlu pohledu je tah 4.g3 pochopitelný. Bílému se moc nechce do důkladně proanalyzovaných variant a raději se spokojí s obecnými znalostmi po 4.g3.
Škoda, Rapportovi by ve hře čtyř jezdců asi „slušel“ třeba Bělehradský gambit (4.d4 exd4 5.Jd5).

 

Richard Rapport.
Zdroj: online přenos na chess24.com

 

Nepodezírám Rapporta nebo Dudu, že by znali slova české lidové písně o čtyřech ořích, s nimiž nikdo neoře  :usmev: , ale po Dudově 28. … gxf5?? zůstala v pozici černého tak hluboká brázda, že  už mohl Pepíček (=Richard) „vyorávat koukole“.

Dovolím si malou kulturní vložku pro neznalé. Nekulturní jedinci nechť klidně přeskočí přímo na partii, o nic nepřijdou.

Celý text lidové písně o čtyřech koních bez popěvku „tralala“.

Čtyři koně ve dvoře,
žádnej s nima neoře.
Oře s nima Pepíček,
má zelenej klobouček.
Vyjel s nima na pole
vyorávat koukole.
Až on brázdu vyorá,
on si na mě zavolá.

Mohlo by se zdát, že staré lidové písně byly „o ničem“. Ale oproti některým novějším „hitům“ měly lidovky vlastně velice sofistikovaný text.
Třeba takový „hit“ Aha (klik jen na vlastní nebezpečí!) od jedné (ne)zpívající modelky s „propracovanou“ taneční choreografií (rychlobruslaři by se mohli učit!) ve mně vždy evokuje reklamu na lék proti nadýmání Espumisan.

Refrén písně „Aha“:

Aha, aha, ty mi chceš uletět.
Aha, aha, pro tebe nejsem svět.
Aha, aha, tak ty jsi balónek.
Aha, aha, tak proto jsi to řek’.

Konec kulturní vložky.

 

 

JKD
Zdroj: online přenos na chess24.com

 

 

 


 

USA proti USA

Nakamura Hikaru – Caruana Fabiano 1-0

V prvním duelu mezi dvěma americkými reprezentanty byl úspěšnější Caruana, když bez problémů Nakamuru přehrál.

H.Nakamura.
Zdroj: online přenos na chess24.com

 

Tentokrát měl bílé figury Hikaru Nakamura a Caruana si ve španělské vybral variantu, v níž černý odevzdává dvě lehké figury za věž, ale dostane za to silné pěšcové centrum a tlak na královském křídle.
Objektivně je to asi rovná hra, ale v partiích špičkových hráčů byl statisticky úspěšnější černý.
Nakamura hrál celkem rychle, zato Caruana se „zavzdušňoval“ a ztrácel dost času.
Tah 38. … h5 je objektivně asi chybný, ale po počítačem doporučovaném údajně lepším 38. … e3 má bílý celkem snadnou cestu k získání velké výhody.
Takto aspoň nebyla situace jednoznačná (bez ohledu na to, jak to hodnotí Stockfish nebo nějaká jiná „ryba“).
Není mi vůbec jasné, jak, a zda vůbec, by bílý vyhrával po 65. … Vh1.
Přišlo však 65. … Vf6+ , bílý přeskupil figury na ideální pole a vyhrál.

 

 


 

O poslední flek

Firúzdža Alireza – Radžabov Tejmur 1/2

Dva hráči, kteří nechali formu někde doma, se utkali v přímém souboji o poslední příčku tabulky  :usmev: . Jejich první utkání skončilo smírně a remízou skončila i odveta.

 

Firúzdža-Radžabov.
Zdroj: online přenos na chess24.com

Firúzdža měl v partii s Radžabovem skoro po celou partii mírnou převahu, ale když přešla hra do koncovky těžkých figur, začínalo být stále jasnější, že se blíží remízový závěr.

 

 


 

Z tabulky po osmém kole je jasné, že hráči na šestém až osmém místě už do bojů o vítězství zasáhnou jen stěží (prakticky bez šance).
Hitem devátého kola bude jistě partie Caruana – Nepomňašči a nechci malovat čerta na zeď  :usmev: , ale něco mi říká, že Nepo to ještě zdaleka nemá „v kapse“.

 

 

Turnaj kandidátů 2022

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Každý turnaj kandidátů má právo na svého vlastního exota. Po éře Ivančuka (nesmrtelným výkonem s pěti nulami na čas zastínil oba vítěze), Giriho (dodnes nepřekonaná absolutně perfektně vyvážená čtrnáctka) a Griščuka (milovník časovek a geniální glosátor z tiskovek – s Lubošem by si dobře rozuměli) přichází éra … Rapporta: Fanatický odpor k rošádám (že by ztělesněný Šachan?), příprava zahájení postačující dokonce na celých prvních pět! tahů, rituální vraždy proviněných křemíkových sekundantů, a vrcholné téma zda barvy jeho smokingů splňují dress code a která nejpříznivěji ovlivňuje jeho mysl (soudě dle výsledků určitě růžová).

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x