Šest obědů

Začneme šachově a skončíme „skoro šachově“ .

  • David Navara dnes ve třetím kole turnaje DEUTSCHLAND GRAND PRIX remizoval s Matthiasem Bluebaumem.
  • Šachy pro fajnšmekry.

 

Ve třetím kole turnaje DEUTSCHLAND GRAND PRIX měl David Navara černé figury s Matthiasem Bluebaumem.
Po dvou porážkách se David zřejmě potřeboval „zkonsolidovat“  :usmev: . Z tohoto pohledu byla krátká remíza černými figurami dobrou taktickou volbou a David se zbavil „noční můry“ většiny šachistů. Odpoutal se od posledního místa (tak trochu  :smich: ).
Bezproblémová remíza.

 

 

Web turnaje
Online přenos
Pořadí


 

Šachy pro fajnšmekry.

Takto jsem si sám pro sebe nazval retro edici magnetických šachů, které si mnoho z nás „přeživších“  :usmev: pamatuje z prehistorických dob.

Jedna z nejlepších šachových souprav se vrací na scénu.
Jistě, v dnešní době hodně hráčů užívá k přehrávání partií počítače (nebo „chytré“ telefony), ale stále se mezi námi najde ještě dost šachistů, kteří raději zírají na šachovnici ve 3D  :usmev: .

Tahat s sebou do restaurace, kde se potkáváte s jinými šachisty, „českou klubovku“ nebo „stauntonky“ lze, ale každý uzná, že je to dost nepraktické  :usmev: . Při cestě na šachové turnaje nebo zápasy je to ještě horší.
Zkuste si ve vlaku na malých stolečcích postavit tyhle velké šachy! Tedy, „postavit“ se určitě dají, ale těžko si na stolku 30×45 cm s takovou šachovou soupravou zahrajete.

My starší si pamatujeme skvělé magnetické šachy, o nichž „putinovec“ Karpov prohlásil, že je to ta nejlepší šachová souprava. A abychom byli politicky korektní, se stejnou šachovou soupravou trénoval i Garri Kasparov  :usmev: .

 

Garri Kasparov s trenérem Alexandrem Nikitinem

 

 

Pamatujete? 🙂

 

V mnoha věcech máme s Honzou Jílkem různé názory, ale v jedné věci se shodneme.
Neslibujeme nemožné.
Když mi Honza před cca rokem a půl řekl, že chce obnovit výrobu klasických magnetických českých šachů, zaujalo mě to. Sám jsem na nich hrával a jedny mám ještě stále doma  :usmev: .

Rok a půl trvalo, než Honza dotáhl výrobu do finální podoby. Rok a půl jsme mlčeli, neslibovali ani výrobu, ani nereálné termíny. Dnes mi magnetické šachy z e-shopu šachy.cz dorazily, abych si je „omakal“ a porovnal s originálem  :usmev: .

Začněme materiálem.

Nevím, z jakého dřeva byly vyrobeny ty původní „magnetky“, ale vím, že jejich nová verze je vyrobena ze dvou druhů dřeva. Figurky jsou z habru, rámeček šachovnice z bukového dřeva. Samotná šachovnice je železná (logicky, figurky mají zabudovaný magnet  :usmev: ).

Rozměry šachovnice jsou patrné z obrázku (mimochodem, kdybyste viděli podobné kótování šachů na nějakém jiném e-shopu, pak vězte, že je to „kradené“  :smich: , neboli špatně okopírované a jen mírně upravené. Taková klasika: když nemáte na fotografa nebo grafika, „půjčíte“ si obrázky a popisky z jiných e-shopů  :smich: ).

 

K nové verzi „klasiky“.

Šachy mi dorazily pečlivě zabalené nejen v krabici, ale dokonce i zabalené jako křehké zboží  :usmev:   v bublinkové fólii. Po rozbalení přišlo malé překvapení: figurky byly zabalené v igelitových sáčcích, což nebývá zvykem.

 

Baleno jako křišťál 😀

 

Pokud se pozorně podíváte na předchozí obrázek, jistě si pozorný divák (čtenář) všimne i plechových pantů.
Ne, ty nové nejsou ze zlata  :smich: , ale oproti původní ryze kovové verzi je zlatavá barva celkem sympatická (viz původní „magnetky“).

 

 

Vím, že jsem „idiot“  :smich: , ale hned jsem dnes vyzkoušel „trvanlivost“ šachovnice, která je laděna do „dřevěného“ tónu (imitace dřeva).
Zkoušel jsem ji ošoupat  :usmev: .
Poměrně drsně jsem tlačil figurkami na šachovnici a, jak se dalo čekat, nic se nestalo. Ale stejného výsledku bych asi dosáhl i se starými šachy.
Pozor, nožem se mi šachovnici poškrábat podařilo (sorry, Honzo, ale testoval jsem opravdu důkladně  :smich: ).

Když už mluvíme o šachovnici, na poli h1 je logo „výrobce“, tedy šachy.cz  :usmev: . Pro někoho příjemná ozdoba, pro někoho nepřekonatelná překážka.

 

 

Dost mě překvapilo perfektní dílenské zpracování figur. Ne, že by se nějak lišily od původní verze, ale u žádné z figurek jsem neviděl přečuhující magnet. Všechny magnety jsou téměř dokonale zarovnané se spodkem šachových kamenů (asi proto se mi nepodařilo poškrábat šachovnici  :smich: ).

 

 

Za povšimnutí stojí i to, že u staré verze magnetek byla šachovnice přichycena ve středu hřebíky. U nové verze je šachovnice nalepená na „kostru“ údajně neodlepitelným lepidlem  :usmev: (nezkoušel jsem to odlepit, ale určitě se k tomu dostanu  :smich: ).

 

 

Dalším plusem je označení sloupců a řad. Pamatuji doby, kdy si někteří šachisté ryli do dřeva písmenka a čísla, aby jim to usnadnilo přehrávání partií. Nové magnetky označení sloupců a řad mají, ale jen z pohledu bílého.
Pravda, koordináty mohly být i z pohledu černého, ale šachy jsou určeny primárně pro přehrávání partii (na cestách), což většina hráčů činí z pohledu bílého (a valná část šachistů takové značení vůbec nepotřebuje).

 

 

Zatím samé plusy  :usmev: .
Existují vůbec nějaké mínusy?

Mínusem může být pro některé oblasti ČR cena.
Není tomu tak dávno, co mi jeden šachista z MS kraje říkal, že by za takové magnetky dal tak „do dvou stovek“.  :usmev:

Ano, také by se mi to líbilo, ale když si uvědomím, kolik tyhle šachy stávaly kdysi a jaké byly tehdy platy, musím konstatovat, že aktuální cena není nijak vyšší než v minulosti.
Dokonce si myslím, že při dnešních cenách materiálových vstupů je cena 1090,-Kč ještě celkem příznivá.
Za podobnou cenu dnes pořídíte šest obědů (meníček) v restauraci  :usmev: .

Chápu ale své „soudruhy“ z naší (=moravskoslezské) oblasti.
S platem cca 20 tisíc hrubého si sakra rozmyslíte, zda si koupíte magnetické šachy, nebo raději několik bochníků (či spíše bochánků) chleba navíc  :usmev: .

V každém případě, pokud jste milovníkem retro věcí, máte rádi šachy a nepracujete v oblasti Karviná-Havířov-Český Těšín  :smich: , pak jsou pro vás tyhle „magnetky“ výbornou volbou.

 

Magnetické šachy „Klasik“ jsou k dostání v e-shopu šachy.cz za cenu 1090,-Kč.

Cestovní šachy „Klasik“ .

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Radomír Caletka

Děkuji za článek, hned jsem si objednal. Název bych volil spíše KLASIK MINI nebo OLD KLASIK :-). Už se těším až přijdou.

Ulong

Perfektní na 98.4375%.

Homunkulus

To je opravdu nostalgie. S touhle soupravou jsem sehrál svou první partii (s mamkou) a na jedné dovolené na Slovensku jsem na ní přehrál celé Černobílé otazníky.

Rudolf Kriebel

Mne jako osobu tyjící z hledání much a nežijící v Bermundském trojúhelníku K-H-Č zaujaly při zběžném pohledu následující skutečnost: jeden bílý koník má pobitý podvozek, figurky nemají filc (moje staré mají), poškrábe se plech, u jedné černé figurky mám pocit, že došly magnety-bez, spojovací panty půlek šachovnice – nějaké rezavé šrouby s půlkulatou hlavou, dal bych plochou-zmenším riziko škrábnutí, jeden čep pantu už toho má plné kecky a dává se do pochodu-vystrkuje hlavičku. Může to být i špatným fotografem. A jak se vůbec jmenují ty šachy? Což takhle udělat výběrovku a vybraný název ocenit finanční nebo nějakou cenou? Jo, a má to CE?  :usmev:   :usmev: 

Jan Jílek

Odpověď nechám na autorovi článku, který recenzoval a fotil  :usmev:
Ke jménu jen tolik, že jsme původně o vyhlášení soutěže uvažovali, ale rozhodli jsme se šetřit, tak jsme nakonec vybrali název KLASIK a odměnu jsme si vyplatili mezi sebou  :mrknuti:

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x