Osm ze čtrnácti

Čtrnáct partií českých hráček se hrálo ve čtvrtém kole na ME žen v Praze. Naše děvčata byla bodově relativně úspěšná, uhrála celkem osm bodů.

 

Neúspěšnější z českých hráček byla po třetím kole WGM Eliška Richtrová, která prohrála v prvním kole, aby pak dvakrát vyhrála. Ve čtvrtém kole si dala „pauzu“  :usmev:   . V partii Richterová-Lazarne Vajda nabídla záhy po zahájení v mírně perspektivnější pozici remízu, kterou soupeřka přijala,

Nataša Richterová rozehrála s Annou M. Sargysjan zajímavou variantu Rétiho hry s obětí pěšce, která se příliš často nehraje.
Šachové motory svorně tvrdí, že tah 6.Jc3 je prý nejlepší. Ale šachové motory moc gambitům nerozumějí  :usmev: . Běžně se v této variantě hraje 6.d4 nebo 6.Da4+, ale tah 6.Jc3 nebyl příčinou problémů bílé, do těch se dostala až po optimistickém 10.d5.
Když se podíváte na pozici po 15. … Jc7, zarazí vás výsledky „gambitu“:  bílá má o pěšce méně a další je napadený, k tomu má bílá slabinu na e3, král zůstal v centru a zaostala ve vývinu. Bylo jen otázkou času, kdy u partie naskočí výsledek 0-1.

 

 

Divokou partii sehrála Natálie Kaňákova s Olgou Ziminou z Itálie. Natálie hrála celou partii hodně dobře a ještě lépe zvládla časovou tíseň. S obnaženým králem chladnokrevně nacházela když ne nejlepší tak alespoň dobré tahy, kterými si stále udržovala převahu. Nakonec to byla Natálie, kdo se „dorval“ k soupeřčině králi  :usmev: .

 

 

Divočinu rozehrála i Tereza Rodshtein s Martou García Martin. V časové tísni se obě hráčky dopustily několika chyb, tu poslední však udělala svým čtyřicátým tahem Tereza (40.Sb2??)  :smutek: .

 

 

Julia Movsesian rozehrála s Filipou Fortunou Pipiras z Portugalska nenáročnou variantu zavřené sicilské hry a partie skončila sparvedlivou dělbou bodu.

Zsuzsana Terbe dostala ve druhém kole poziční „nakládačku“ ve španělské hře od Martiny Folkové. Španělskou hrála i proti Anně Lhotské.
Zahájení tentokrát zvládla Terbe lépe, ale ve střední hře se „motala“ figurami po šachovnici tak dlouho, až se bílá dostala k přímému útoku na krále.
V takových pozicích platí známé české pořekadlo:
Podej Anně prst a utrhne ti celou ruku. :smich:

 

Anna Lhotská před druhým kolem,
autor: Vladimír Jagr

 

V časovce se černá útoku Anny Lhotské neubránila.

 

 

Michaela Svobodová ve třetím kole neměla soupeřku.  Ve čtvrtém ji „rozebrala! Honorata Kucharska z Polska. Když černá připustila průlomový tah e5 (20. … Df4??), nebylo pochyb o tom, že se bílá buď dostane k černému králi, nebo bude muset černá ztratit materiál, 1-0.

 

 

Olga Dvořáková dostala hezký „dáreček“ od Chiary Polterauer  :usmev: . Po 22.Jd4?? získala černá materiální výhodu, kterou zkušeně uplatnila k zisku celého bodu.

 

 

Kdyby mi někdo před partií Dwilewicz-Marková nabídl sázku, vsadil bych balík peněz na vítězství Polky Dwilewicz. A po 18. … Vg8, kdy si černá nechala vyhnat krále do centra bojů, bych si na bílou ještě přisadil.  :usmev:

Jenže Dwilewicz neměla svůj den, očividně se trápila a nevěděla, jak svou převahu využít.
V časové tísni se pak dopustila hrubé chyby (27.Kh2??)a karta se obrátila. Najednou to byla Karolína Marková, kdo hrál na výhru!

Karolína pěkně převedla hru do vyhrané pěšcové koncovky, ale pak jí stačila minuta „přemýšlení“ na to, aby partii pokazila  :smutek: .
Tahem 55. … Kc5?? ztrácí černá tempo a bílá se zachrání díky tomu, že koncovka pěšce na předposlední řadě proti dámě je remízová, pokud není král silnější strany dostatečně blízko.
Škoda, Karolína mohla urvat cenný skalp.

 

 

V partii Martina Folková-Maryanna Huda stačila bílé jedna slabší chvilka a dva špatné tahy (25.Jf4 a 26.c3), aby pohřbila své naděje  :smutek: .

 

 

Anna Marie Koubová měla o něco lepší věžovou koncovku proti Daně Kochavi z Izraele. Díky špatně postavené věži na b6 nemuselo být uplatňování malé výhody pro černou nijak jednoduché, ale bílá „pomohla“  :usmev: a Anna už si nenechala svou šanci ujít.

 

 

Adéla Třasáková měla za soupeřku Slovenku Luciu Ševčíkovou. Po zahájení stála Lucia o něco lépe, ale nepokračovala nejpřesněji a Adéla vyrovnala hru, po čemž partie skončila remízou v rovné koncovce těžkých figur.

Petra Sochorová stála od zahájení lépe z Izraelkou Or Shatil. Když jí černá odevzdala (obětovala?) dámu za figuru a věž, bílé už nestálo nic v cestě za celým bodem.

 

 

Izraelka Ronit Levitan přehrála Sofii Přibylovou. Partie přešla do čtyřvěžovky, která měla být poměrně lehce vyhraná za bílou. Bílá nehrála přesně, ale ještě pořád měla na šachovnici vyhranou věžovku. I tady však chybovala častěji, než je zdrávo.
Poslední šanci měla bílá po hrubé chybě Sofie. Po tahu 58. …h4?? mohla bílá zvítězit napadením pěšce a odřezáním krále, nestalo se.

 

Sofie Přibylová,
autor: Vladimír Jagr

 

 

Los českých hráček pro 5.kolo:

 

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Youtube kanál ŠSČR
Fotogalerie na webu Zonerama

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x