Skoro polovina ME žen

Ve včerejším pátém kole a dnešním šestém se láme ME žen v hotelu Don Giovanni do své druhé poloviny. Z našich hráček si velmi dobře vedou Natálie Kaňáková, Julia Movsesian a Eliška Richtrová. Také Karolína Marková má dobrý výsledek, ale té k tomu napomáhá „bod zdarma“ ze druhého kola. Včera však mazácky smetla WIM Utjatskou 🙂 .

 

Szidonia Lazarne Vajda zahrála v prvním tahu 1.d4 a Natálie Kaňáková si vybrala Holandskou obranu.  Po nešťastném manévru jezdce (17. … Jd7?) se mohla dostat do hodně nepříjemné pozice, ale soupeřka prošla kolem možnosti paralyzovat černou armádu tahem c5-c6 bez povšimnutí.
Po výměně dam a několika figur vznikla na šachovnici koncovka, která byla rozhodně lepší pro černou. Když už to vypadalo, černá prosadí postup e-pěšce, zahrála Natálie  v časovce na jistotu a zlikvidovala pěšce na poli d5, což vedlo téměř vynuceně do remízy.

 

 

Eliška Richtrová zkusila proti Olze Babij Philidorovu obranu. Po zahájení, jak už to ve „Philidorce“ bývá  :usmev:   nestála moc dobře. Její soupeřka nechala v klidu svého monarchu v centru šachovnice a zaměřila se černého krále. Po 24. … Va7?? už se pozice za bílou hraje skoro sama.

 

 

Anna-Maja Kazarian byla soupeřkou Julie Movsesian. Nehrála špatně, ale spotřebovávala dost času, což se jí nevyplatilo. V časové tísni začala místo aktivní hry stahovat své figury k obraně (33.Jg1??) a to tak nešťastně, že přišla o pěšce. Navíc v pozici s téměř holým králem a i když musela černá trpělivě uplatňovat svou převahu, o vítězství Julie Movsesian nebylo pochyb.

 

 

Zala Urh je slovinská hráčka, které jsem si všiml už před nějakou dobou. V mnoha open turnajích svým soupeřům a soupeřkám zle zatápěla, ale na 44.olympiádě měla nejhorší výsledek ze slovinského týmu. Anna Lhotská odevzdala věž za dvě lehké figury a ve složité pozici bojovala celkem dobře. Nakonec odevzdala jednu věž za lehkou figuru, ale měla za ní tři pěšce. V nejasné pozici obě hráčky „nasekaly“ dost chyb. Bohužel tu poslední udělala naše hráčka  :smutek: .

 

 

Olga Dvořáková stála dost dobře s Machteld Van Foreest. Pak však černá obětovala figuru za rozbití krytu před bílým králem- Korektní oběť, která však měla vést jen k remíze. Olga mohla figuru vrátit (22.Vf3), ale rozhodla se držet materiální převahu (22.Jf3?? ). Chybné rozhodnutí. Soupeřce pak už stačilo jen najít cestu, jak svou převahu uplatnit.

 

 

Jasmin-Denise Schloffer nic nezískala ze zahájení proti Nataši Richterové. Ale ani černá se nikam nehrnula a partie nakonec skončila remízou.

 

Anna Marie Koubová stála dobře s Ekaterini Pavlidou. Po několika drobných chybách musela odevzdat dvě lehké figury za věž a to byl prakticky konec partie.

 

 

Na čtyřicátém šestém stole se potkaly dvě české hráčky. Petra Sochorová hrající bílými figurami měla skoro po celou partii s Terezou Rodshtein převahu. V jednom úseku dokonce obrovskou. Ale dostala se do časové tísně a v ní raději opakovala tahy. Remíza.

 

 

Výborný výkon včera předvedla Karolína Marková, která porazila WIM Irinu Utjatskou.
Na šachovnici to vůbec nevypadalo na to, že má černá o 519 bodů vyšší rating  :usmev: , spíše naopak. Karolína se do soupeřky drze pustila na královském křídle (16.g5!?), pak si po 23. … Da5?? zakombinovala ve stylu Davida Navary  :usmev: . Výsledkem kombinace byl přechod do vyhrané koncovky, kterou Karolína rutinovaně zvládla.

 

 

Dobrou partii se špatným (skoro  :usmev: ) koncem sehrála Michaela Svobodová proti Jelizavetě Hrebenščykové.
Míša měla po celou partii převahu, až hra dospěla do vyhrané koncovky. Tah 48.Kd4 určitě není špatný a bílá je vyhraná, ale bílá pak musí stále počítat s tím, že by jí mohl utéct černý h-pěšec. Michaela už neměla na hodinách moc času, proto si z praktického hlediska si asi zasloužil pozornost plán s likvidací h-pěšce (48.Vh4+). Nakonec právě h-pěšec po chybě 49.e6?? udržel černé remízu.

 

 

Slovenská šachistka Stella Sáňková asi nebude moc spokojena se svým výkonem proti Martině Folkové. Martina ve střední hře udělala ze své pozice „ementál“  (22. … f5??) a měla být potrestána. Bílá však hrála hodně „vlažně“ a postupně svou velkou výhodu „přetavila“ do remízy.

 

 

Adéla Třasáková v partii s Ronit Levitan obětovala figuru za volné pěšce. Pozice vypadala za bílou velmi dobře, ale v časové tísni Adéla chybovala (34.Sxf6? a 39.dxc5?) a partii prohrála.

 

 

Sofie Přibylová nestála černými dobře proti Or Shatil a vypadalo to, že bílá zvítězí. Jenže bílá si s pozicí nevěděla rady a když zahrála poslední tah partie (32.Je7+), mohla už zkoušet hrát na výhru Sofie. Pozice však nebyla jednoduchá, černá by musela vidět oběť kvality a vidět vyšachování pb3. S minutou na hodinách raději přijala nabídku remízy.

 

 

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Youtube kanál ŠSČR
Fotogalerie na webu Zonerama


 

Často slýcháme o genderové rovnosti. Někteří šachisté říkají figuře „s psí hlavou“ kůň, jiní jezdec a občas slyšíme i slovo kobyla (např.: ‚přišel jsem o kobylu‘).

Zatím nikdo nepřišel s nápadem, jak vytvořit či pojmenovat tuto figuru genderově neutrálně.
Není to tak jednoduché, ale ze začátku by mohli pomoci výrobci šachových souprav, kteří by alespoň vyvážili rovnováhu mezi figurami.

Vyrábějte prosím do šachových souprav „koně“ i „kobylu“ (viz návrh).
Jezdec (kůň) by mohl stát na královském křídle,kobyla na křídle dámském.
Děkuji.

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x