Slečna „Dynamit“

Pokud sledujete ME žen v Praze, jistě vám neuniklo, že se včera hrálo už šesté kolo a ME začíná pomalu finišovat.

 

Zatím nejlépe si na ME žen z našich hráček vede Natálie Kaňáková. Pro někoho možná překvapivě, pro jiného nikoliv.

 

Kaňáková-Gaal,
autor: AVE Chess, zdroj Zonerama EWCC

 

V šestém kole Natálie porazila Maďarku Zsoku Gaal. Zahájení sice nebylo ze strany Natálie na jedničku, ale zřejmě dobře věděla, co hraje. Nabídla soupeřce pěšce na b2, která jej „konzumovala“ a její dáma se dostala do zajetí. Nic strašného se však černé nedělo, protože za dámu dostala věž a lehkou figuru. To samo o sobě by nebylo dostatečným ekvivalentem za nejsilnější figuru, ale aktivita černých figur a slabý bílý král vyvažovaly materiální nevýhodu.
Celá koncepce černé nebyla špatná, ale stálo ji to hodně času a úsilí. V časovce se Gaal dopustila několika chyb a Natálie nezaváhala.

Dovolím si upozornit, že Natálie Kaňáková je jednou z mála našich žen a dívek, která se příliš často nedostává do časových problémů  (nebo jsem si toho zatím nevšiml?  :smich: ).

 

 

Julia Movsesian prohrála s Nadjou Tončevou.
V rovné pozici přišla po nenápadné chybě 27.b3?? krásná kombinace bulharské hráčky. Vlastně je to taková pohádka, kterak dva jezdci zničili celou armádu bílých figur  :usmev: .
Nejdříve skok jednoho jezdce na pole e3 (27. … Je3!), které je kryté pěšcem.
Vidlička na bílé věže.
Bílá jezdce bere a do hry vstupuje druhý jezdec, napadá dámu a pěšce na e3 (28. … Jd5), druhá vidlička  :usmev: . Dáma moc ústupových polí nemá a ta, co má, jsou špatná, protože po ústupu Dc4 přichází další tvrdý direkt: 29. … Vxg2+.
Bílá musí věž brát, protože po ústupu krále by přišel mat na poli h2. A ještě jednou si skočí jezdec na pole e3, tentokrát je to vidlička na celou rodinu  :usmev: .
Šach bílému králi, napadeny jsou i obě věže a dáma.
Ve výsledku je to sice „jen“ dáma za věž a lehkou figuru, ale černá dáma je tak aktivní a bílý král tak slabý, takže každému už musí být jasné, že to je konec partie.
Velmi povedená kombinace Bulharky.

 

 

Eliška Richtrová si měla připsat celý bod. Její soupeřka Dina Belenkaja (Izrael) sehrála velmi špatně Caro Kann. Bílá měla hodně velkou převahu, pak donutila soupeřku odevzdat kvalitu, kterou později správně vrátila za přechod do lepší věžové koncovky.
Dění ve věžovce nerozumím  :usmev: , ale asi nejvíc mě zaráží tah 56.Kg3.
Proč na g3???

 

 

Karolína Marková proti WGM Jovaně Eric nezahrála dobře. Partii pokazila už v zahájení a její soupeřka jí nedala šanci.

Slečna „Dynamit“, to je Anna Lhotská  :smich: .
Když se dívám na partie našich hráček, občas stačí „bezmyšlenkovitě“ překlikat“ partii a sledovat všeobecné šachové zákony, abych si udělal úsudek o partii. U Anny Lhotské tomu tak není a je třeba zapojit i vlastní hlavu (nebo stroj).
V jejich partiích se pořád něco děje a málokdy jsou bezchybné, ale o to jsou zábavnější  :usmev: .
Mihaela Sandu mohla být slavnou i s Annou Lhotskou, protože v partii zůstala za kulisami možnost, která je na první pohled neuvěřitelná.

V sedmnáctém tahu zahrála Anna 17. … Jxc4 s myšlenkou vazby dámy po Sd4. Lepší bylo zahrát se stejnou myšlenkou 17. … Jg4. Bílá by pak po 18.hxg4 Sd4 za dámu měla jen jednu figuru! Přesto by byla pozice rovná.

Bílá s dámou ustoupila na g3, Chyba, měla si jezdce normálně vzít s vyhranou pozicí.  I tady by se vyskytla možnost obětovat dámu za dvě lehké figury, ale to by vedlo jen k rovné hře (18.Sc4 e6 19.Jc3? Sd4). To všechno jsou varianty, které se dají spočítat i za šachovnicí, ale bez stroje se takové pozice s velkou materiální nerovnováhou na konci propočtu vyhodnocují jen velmi obtížně.
A myslím si, že ani jedna z hráček do takové hloubky nepočítala.
Šach jezdcem na g3 (29. … Jg3+) si bílá (a možná i černá  :usmev: ) zřejmě vyhodnotila jako „zdrcující“. Přitom stačilo zachovat chladnou hlavu a jít králem „do odtažného šachu“ a bílá by partii při přesné hře mohla zachránit.
Ale nedivím se jí, že po předchozím průběhu partie už raději rezignovaně odevzdala dámu.
Hezká partie se spoustou vedlejších variant, v nichž se dalo snadno „zabloudit“.

 

 

Nataša Richterová sice zvládla v partii se Svenjou Butenandt zahájení a přechod do střední hry, kde stála o malinko lépe, ale ztrácela dost času. V těžké pozici s nedostatkem času se dobré tahy hledají těžce. Nataša ztratila pěšce, pak kvalitu a nakonec i celou partii.

 

 

Partie Chiara Polterauer-Petra Sochorová skončila remízou, ale bylo to spíše černá, kdo mohl v závěrečné pozici ještě pokoušet štěstí.

Daria Vanduyfhuys získala s Terezou Rodshtein v blicce před časovou kontrolou výhodu, ale po časovce se hra srovnala. Pak však bílá nezvládla koncovku a dokonce si nalezla do matu  :usmev: .

 

 

Olga Dvořáková byla v partii se Sabinou Ibrahimovou ve střední jasně vyhraná, naopak v koncovce jasně prohraná  :usmev: . V časové tísni se naše hráčka neorientovala nejlépe a „prošustrovala“ svou výhodu. Naštěstí pro ní její soupeřka nezvládla dotahat k vítěznému konci vyhranou končící hru.
Po chybách obou hráček si tak nakonec obě dámy bod rozdělily rovným dílem.

 

 

Míša Svobodová stála černými s Irinou Utjatskou špatně, ale bílá (Utjatskaja) pochybila a v přibližně rovně koncovce těžkých figur skončila partie smírně.

Martina Folková nepochopitelně zahodila výhru v partii s Annou Marií Koubovou. To, že nevyhrála těžkou (ale vyhranou) dámskou koncovku, nemusí Martinu mrzet. Mrzet by ji měla zahozená příležitost ve střední hře (27.Dd5?).

 

 

Dvě české hráčky, Sofie Přibylová a Adéla Třasáková se potkaly na posledním stole. Jejich vzájemná partie skončila poměrně rychlou remízou v osmnáctém tahu.

 

Los českých hráček v sedmém kole:

 

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Youtube kanál ŠSČR
Fotogalerie na webu Zonerama

 

Náhledová fotografie převzata z fotogalerie EWCC na Zoneramě.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x