9.kolo ME žen

Devátým kolem začal finiš ME žen v pražském hotelu Don Giovanni. Pokud jsem minule zapochyboval o výdrži našich žen, pak musím konstatovat, že jsem byl trochu mimo 🙂 .

 

Tereza Rodshtein si bez problémů poradila s Viktorií Radevou. Partie to nebyla bez chyb, ale bylo vidět, že bílá ví, co hraje. Terka obětovala kvalitu (korektně) a pak už záleželo hlavně na tom, jak se vypořádá s uplatňováním výhody. Vypořádala se  :usmev: .

 

 

Natálie Kaňáková pokazila zahájení (francouzská) a měla „zdechnout“. Jenže Marta García Martin si s pozicí nevěděla rady a postupně se její výhoda zcela rozplynula.  V časové tísni pak bílá (García Martin) chybovala a nalezla si do matu.

 

 

Anna Lhotská prohrála s Julií Movsesian když podcenila (neviděla?) útok na pole g2. Aby zabránila matu, musela odevzdat dámu.

 

 

Annika Froewis z Rakouska blicala jako o život a taktak stihla udělat čtyřicet tahů. Její soupeřka, Eliška Richtrová, měla před čtyřicátým tahem na hodinách deset minut.
Pět minut vymýšlela tah 40. … Sxc3??, po němž utekl bílý pěšec k poli proměny a bylo to 1-0.
Ach ty koncovky  :smutek:

 

 

Petra Sochorová byla spolutvůrkyní miniaturky. V partii s Annou-Majou Kazarian stála po zahájení dobře, ale pak se to nějak zvrtlo. Nejdříve přišla o pěšce (16.Je5?), pak si ještě vlezla do matu.

 

 

Nataša Richterová se možná konečně zdravě naštvala  :usmev: a „odskákala“ si to Angličanka Louise Head. Snad jí z toho nerozbolí hlava  :usmev: .

 

Skoro miniaturku sehrála Martina Folková. Irina Utjatskaja si oslabila krále tahem 22. … g5??, po němž už asi nebylo záchrany, ale ani tak nestála dobře. Hezký výkon Martiny.

 

 

Slovinka Nadia Shpanko si bezelstně zkonzumovala pěšce na g4 a Míša Svobodová jí názorně ukázala, proč se pěšec nedal brát.

 

 

Slovenka Lúcia Ševčíková měla proti Karolíně Markové dámu za věž a lehkou figuru, ale černé figury byly nepříjemně aktivní. Možná, že kdyby Slovenka měla více času, našla by způsob, jak svou výhodu uplatnit. V časové tísni však nevyužila ani jednu příležitost a Karolína si zaslouženě připisuje půl bodu za remízu.

 

 

Přiznám se, že o Olze Dvořákové jsem do tohoto turnaje nikdy neslyšel  :usmev: , ale chyba je na mé straně, protože Olga nehraje tak špatně. Oporu ženského olympijského týmu Annu Marii Koubovou „vyřídila“ v miniaturce. Ovšem nebylo to tak jednoznačné  :usmev: . Chápu černou, že ji nebavilo tahat strašnou pozici až do hořkého konce, ale klidně mohla svou soupeřku ještě nějakou dobu alespoň zkoušet.

 

 

Partie Dana Kochavi-Adéla Třasáková mohla skončit remízou, ale neskončila. Nejdříve chybovala česká hráčka a kdyby se Izraelka „vzpamatovala“, možná by si připsala celý bod. Místo toho si bod připsala Adéla, protože Dana Kochavi přepjala strunu a nechala si chytit dámu  :usmev: .

 

 

Čtrnáctá česká hráčka Sofie Přibylová měla volný den.

Los předposledního kola pro české barvy:

 

 

Web turnaje
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Youtube kanál ŠSČR
Fotogalerie na webu Zonerama

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959
Jirka Kadlec

Pan Jílek si nepřeje, abych zde cokoliv psal, neboť tento web je, dle jeho slov, jen pro inteligentní lidi. Loučím se tedy s Lubošem i se čtenáři.
Některé partie libereckého Vašíka Fiňka na turnaji ve Skalici byly zajímavé, dovolím si na závěr jednu zmínit:
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/skalica-open-2022-a/7/1/5

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x