Těžký život ve Velkém Ben-Oni

Jedna z vynikajících učebnic strategie vyšla v roce 1956 a napsal ji známý šachový literát Hans Kmoch. Jmenuje se Die Kunst der Bauerführung (2. vydání, Berlín 1967). Podal v ní mimo jiné velkou systematizaci pěšcových struktur Ben-Oni. Vynikající příklady, podrobně vysvětlené strategické plány obou stran.

Pěšcovou strukturu Velký Ben-Oni rozebírá na celkem více než 30 stranách a analyzuje velmi podrobně 9 partií. Pro ty, kteří nejsou se strukturou tolik obeznámeni, uvádím schematický diagram struktury se základními plány obou stran.

Úvodní ukázka je z knihy Adolf Anderssen, Altmeister Deutscher Schachspielkunst; Leipzig 1912. Ilustruje rozehrávání takových obtížných postavení, jakým pěšcová struktura velkého Ben-Oni určitě je. Vůdce bílých kamenů získal několikráte větší převahu, ale v zápalu boje ji i několikráte ztratil. Pomohl až závěrečný kiks černého.

Mason – Anderssen [A43]
Paříž, 1878

V další historické ukázce černý hodně brzy obětoval zcela nekorektně pěšce a rychle prohrál. V partii je vložena i partie Carlsena, který v ní provedl typizované plány popsané v úvodu.

Post – Mieses [E90]
Mannheim, 1914

Následující souboj, již z moderních dob, by se dal nazvat: Zámek pro Sg7.

Chuchelov – Majer [E70]
Willingen, 1999

Následující partii jsem sledoval v ligovém zápase UNI Brno, neboť problematika struktur Ben-Oni mě velmi zajímala, knihu Kmocha jsem již měl přečtenou. Partie je z prvoligového zápasu ve kterém jsem také hrál a na Zdenkovu partii se chodil často dívat. Náš reprezentant Miroslav Filip ale předvedl precizní výkon a metodicky ukázal na slabiny černé konstrukce. Partii Zdeněk Ramík uveřejnil ve své knize O chybách v šachu, Brno 2020.

Filip – Ramík [A56]
Celostátní liga, 1979

Na závěr ještě dvě partie neznámých hráčů. Zejména druhá ukazuje, že se, pokud bílý nehraje přesně, dá poněkud pasivní postavení vyhrát velmi rychle černými kameny.

Rolf – Berger [E90]
Wiesbaden, 2016

Kunze – Beer [E90]
Internet, 2010

Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x