Luštěniny a šachy

Vrátím se trochu v čase a vzpomenu tady na kauzu „Rausis“. Tehdy byla naše šachová veřejnost rozdělena na dva tábory. Jedni tvrdili, že nešvindluje, druzí říkali, že ano.

 

Rozum a cit

Připomenu, že Igors Rausis byl podezírán řadu let, ale dopaden byl až ve Francii, kdy byl hodně kontroverzně (fotografie na WC) odhalen způsob, jakým podváděl.
Patřil jsem tehdy mezi ty, kteří ctili presumpci neviny.
Prostě když není důkaz, tak nepodvádí. Nevěřil jsem sice báchorkám o zdravé stravě založené na pojídání zeleniny a ryb, vyjma tresek (treska=Stockfish)  :usmev: , ale zdálo se mi být nesmyslné, aby někdo „zbytečně“ podváděl, a navíc i tehdy už se prováděly kontroly a nikdy nebyl nikdo chycen.
Ani při online hře jsem za svými prohrami nikdy nehledal nečestnou hru soupeřů a dokonce ani když i David Navara veřejně vyslovil svůj názor, nebyl jsem ochoten uvěřit tomu, že Rausis podvádí.

Ale pak se objevilo známé „toaletní“ foto a Rausis se k podvádění přiznal.

To celkem znatelně změnilo můj pohled na problematiku podvodů. Máte pochybnosti o hře svého soupeře?
Něco vám říká, že partie nebyla úplně v pořádku, ale nemáte v ruce žádný hmatatelný důkaz (mobil, kamera, foto atp.). Proti sobě stojí rozum a cit.
Kdysi bych dal na „rozum“, dnes bych se spíš řídil citem  :usmev: , proto také chápu Carlsena a jiné hráče, kteří (přímo, či nepřímo) Hanse obviňují.

Hans Niemann (ročník 2003) je bezesporu zajímavá postava. Když se podíváte na jeho šachovou kariéru a zamyslíte se, pak existují jen dvě možnosti: buď je to obrovský talent, nebo podvádí.

 

Pro milovníky fakt

Abdusattorov (ročník 2004) se dostal z cca 2500 na hranici 2700 za 5 let (2017-2022). Firúzdža (Firouzja, ročník 2003) se šplhal k 2700 od roku 2017 do roku 2019, tedy dva roky. Erigaisimu (r.2003) to trvalo zhruba čtyři roky (2018-2022) a Gukesh D (r.2006), podobně jako Vincent Keymer (r.2004), na dosažení 2700 potřeboval tři roky.

Hans Niemann za rok 2021 „nahrabal“ 161 ratingových bodů a vyskočil z lednových 2484 v roce 2021 na 2645 v lednu 2022 a nyní atakuje hranici 2700.

 

Srovnání růstu, Abdusattorov-modrá, Keymer-žlutá, Niemann-červená

 

Kdo hraje šachy, ví, jak těžké je se od určité úrovně posunout o tolik bodů nahoru. To ovšem nic nedokazuje, jen je z tohoto úhlu pohledu výkon amerického hráče opravdu pozoruhodný.
(Mimochodem, v roce 2015, kdy bylo Niemannovi 12 let a přiznal, že tehdy podváděl na chess.com, měl rating 2046.)

 

Nikdo nechybuje

V turnaji Sinquefield Cup 2022 hraje Niemann velmi dobře. Do čtvrtého kola, na rozdíl od ostatních hráčů, prakticky nechyboval a pokud už se nějaké chybičky dopustil, nebylo to nic, co by výrazně ovlivnilo výsledek.
Divíte se, že jeho výkon vyvolává pochybnosti o čistotě hry?
Nechci tím říct, že podvádí, ale obezřetnost je na místě. Fandové Niemanna správně upozorňují, že není žádný důkaz o podvádění a ani důkladné kontroly nic neodhalily.

Ale teď upřímně: odhalily někdy detektory kovů používané při turnajích nějakého podvodníka? Možná se našel někdo, kdo zapomněl mobil v saku, ale těžko lze nějakého sklerotika považovat hned za podvodníka. Již zmiňovaný Rausis s mobilem přilepeným proklatě nízko byl zřejmě také někdy kontrolován a našlo se něco?

Moc takovým kontrolám nevěřím.
Detektory kovů se dají nastavit na různý stupeň citlivosti a obsluha by měla být seznámena s jejich používáním, tedy kde a jak skenovat. Co jsem viděl nějaké kontroly, pak byly obvykle spíše takovým zběžným (někdy důkladnějším) „zamáváním“ detektorem kolem trupu kontrolovaného.

Ale věřím tomu, co stojí v prohlášení rozhodčích na webu turnaje Sinquefield Cup 2022, v němž vyvracejí fámy, že by se v některé partii hrálo nefér a popisují opatření, která přijali.
Důkladnější skenování, online přenos opožděný o 15 minut a analýza partií profesorem Kennethem Reganem pomocí nástroje FIDE Game Screening Tool.
Nic se nenašlo, nic se nezanedbalo, nikdo nepochybil, vše je v pořádku.
Tak proč se tedy od čtvrtého kola zpožďuje přenos?
Hm, trochu si to protiřečí.

 

Tohle šachisty nepotěší

Mnozí „strejdové“, kteří hrají tak maximálně nějaký okresní přebor, ještě ani dnes nevěří tomu, že se dá podvádět s mobilem  :usmev: . Znám i spoustu takových, kteří ani nevědí, že si na PC mohou spustit počítačovou analýzu. Takže to, co sami neznají, ani nepředpokládají u jiných. Proto se také často diví, proč by si měli vypínat u partie mobily. Vždyť ho přece mají na „tichý chod“, takže to nikomu nemůže vadit  :usmev: .

V souvislosti s Niemannem velmi často zaznívá otázka, která má dokazovat hráčovu nevinu:
Jak by mohl podvádět pod dohledem rozhodčích a kamer? Nemožné!

Jenže on to není důkaz a navíc to možné je. Tím nechci tvrdit, že je tomu tak u Niemanna. Humbuk kolem Niemanna je možná opravdu jen humbukem a hráč je čistý.

Poohlédl jsem se po internetu a z toho, co jsem našel, asi šachisté nebudou mít radost. Tedy alespoň ti čestní ne  :usmev: .

„Špiónské“ brýle od Googlu se zabudovanou kamerou jsou známé už delší dobu. Jejich „špiónskou“ nevýhodou je to, že se dají poznat.
Ale co říkáte na inteligentní kontaktní čočky?

Už v roce 2014 se objevila informace, že Google vyvíjí „chytré“ kontaktní čočky se zabudovanou kamerou.
Prototypy takových čoček už existují.
Máme rok 2022 a kalifornská firma Mojo Vision se spojila s firmou Adidas při zdokonalování a výrobě takových čoček.
A co by měly umět?
Zabudovaný LCD displej podobně jako head-up displej promítaný na čelní sklo automobilu může poskytovat širokou škálu informací, od oznámení z telefonu, přes vyhledávání trasy na mapě až k nočnímu vidění.
Je těžké si představit, že by se dal do čipu zabudovaném v čočce nahrát i šachový program?
Pak by nebylo nutné vůbec si zatěžovat hlavu s nějakým mobilním telefonem.

Niemann v jednom z interview prohlásil, že klidně bude hrát i nahý, aby dokázal, že nepodvádí.
Jako důkaz by to šlo, ale pro jistotu bych mu důkladně proskenoval jeho oči  :usmev: .

Podvodům s elektronikou se dá zabránit celkem jednoduše: používáním rušiček signálů. Jenže to má jeden háček, či spíše velký HÁK.
Na použití rušičky signálů musí být v mnoha zemích světa (i u nás) povolení od státu. Momentálně jsou tyto metody vyhrazeny jen státním orgánům  :usmev: a i to až se souhlasem soudu (prý).

Nebo bychom mohli hrát někde hluboko pod zemí, kde není žádný signál  :usmev: . Možná se jednou Ostravsko-karvinský revír stane Mekkou všech šachistů  :smich: .

Mimochodem, na jednom indickém webu si můžete pořídit čočky vhodné pro pokerové hráče  :usmev: , přes které údajně uvidíte zakryté karty  :usmev: .

 

Foto z webu prodejce

 

 

 

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
10 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav hadrava

Omlouvám se za hrubku – samozřejmě „zleniví“ nikoliv „zlenivý“. Hned po odeslání mě to praštilo do očí…   :udiveny: 

jaroslav hadrava

Vpravo dole, bohužel, nic nemám, anebo alespoň u toho prvního komentáře nic nevidím…
 

jaroslav hadrava

U toho mého posledního komentáře jsem předtím, než jste mi odpověděl, to kolečko našel. Teď už tam ale není. Je tedy možné, že než jsem napsal ten omluvný komentář, jsem to mohl přes to kolečko skutečně opravit. Pokud si to zapamatuji, tak příště vyzkouším. Ale musím to stihnout dříve, než mi někdo odpoví…   :usmev: 

Remcik z Banika

Komentář lze upravit jen do určitého časového okamžiku, pak už v tom kolečku zmizí možnost upravit a zůstává jen možnost komentář smazat.   :usmev: 

Jan Jílek

Přesně tak, limit je 15 minut  :mrknuti:

Jan Jílek

Ptal jsem se našeho IT a komentář lze upravit pouze do 15 minut od zveřejnění, pak už ne. Slouží to primárně právě k opravám chyb. Viz https://ibb.co/48nV0FH
 

David Navara

Z toho si nic nedělejte. Jeden vlivný politik nemohl najít jistý text vpravo dole a nedokázali to ani lidé z jeho kanceláře.  :usmev: 
P.S.: Kolečko vpravo dole jsem našel!

jaroslav hadrava

Hezký článek, vidím to podobně. Hans Niemann je – a priori nevinen, podvádění mu (zatím) nikdo nedokázal. Jsou tady jen podezření/indicie. Podvádět lze skutečně mnoha způsoby. Navíc na této úrovni (a HN je špičkový šachista) nepotřebuje hráč detailní rozbor celé partie, stačí „rada“ v kritickém místě partie. Šachovnice má 64 políček a hráč 6 různých figurek. Stačí si tedy zapamatovat 70 různých signálů (není ani třeba elektroniky, postačí gesta) což není pro šachisty žádný problém. A podvod je na světě. Neznamená to, že vyhraji všechny „cinknuté“ partie, ale odhaduji, že je taková pomoc na této úrovni schopná statisticky přihodit hráči i desítky ELO-bodů nad jeho reálný výkon. Problémem je, že se s podváděním prakticky nedá skončit. Na to v podstatě dojel i Rausis. Jednak hráč sám „zlenivý“ a navíc případná investice do „spolupodvodníka“ není levná.
A jak podvádění dokázat? Nejspíše jen náhodou. On totiž není důkaz jako důkaz. Vřele doporučuji skvělou přednášku Haliny Šimkové s názvem „Dokaž to!“ – lze dohledat na YouTube. Důkaz v právním (a lidském) pojetí není totéž, co důkaz matematický.
Dokazování má dvě části. Nejprve se shánějí ony indicie (česky důkazy, angličtina má speciální a přesnější termín – evidence). Poté, co je ono shromažďování dokončeno, měla by (ideálně a správně jiná skupina lidí než ti, co sháněli indicie!) rozhodnout, zda tyto indicie postačují k usvědčení osoby. Česky opět důkaz, anglicky proof. Nikdy(!) to nebude na 100%, ale třeba jen na 95%, 90% nebo jen 75%. A důležité je, že přiznání se k podvádění NENÍ důkaz, ale pouze polehčující okolnost! Není tedy důležité, zda se podezřelý přizná, ale zda onen „soudní orgán“ je dostatečně přesvědčený (za pomoci sesbíraných „důkazů“) o jeho vině.

10
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x