S Davidem Šimonem a bez rajčat :-)

V článku Podvodníky proti své vůli se vyskytlo několik vět, které by možná mohly být zavádějící. Znáte to, myslíte to dobře, ale vyslovíte se nejasně nebo nepřesně a obrátí se to proti vám (nebo někomu jinému 🙂 ).

 

Nedlouho po vydání článku se mi ozval mírně rozhořčeně David Šimon, můj přítel (doufám  :usmev: ), výborný šachový rozhodčí a šachový funkcionář. Dotkl se jej především odstavec:

„V této souvislosti ještě jeden paradox. V již zmiňovaném zápisu jsou uvedeny i pokuty a jejich výše. Je tam i pokuta pro Rychvaldský spolek šachový 1945 „B“ za nenastoupení hráče základní sestavy alespoň ke dvěma partiím. Opět v souladu s řády.“

Uznávám, že by si to leckdo mohl vyložit jako „útok“ na vedoucího soutěže  :usmev: . Davidovi jsem vysvětlil, že bych postupoval naprosto stejně jako on, tedy v souladu s platnými řády a předpisy, ale nerad bych, aby širší šachová veřejnost žila v domnění, že kritizuji člověka, kterého si vážím.
Takže malý rozhovor  :usmev: , v němž otázky kladu já (Luboš Zimniok) a odpovídá David Šimon ().

 

1/ Davide, v kolika šachových funkcích „jsi zapleten“? Rozhodčí? Vedoucí soutěže (-í), ještě něco navíc? Jsou šachy jediným tvým koníčkem (obživou?  :smich: )

DŠ: Zdravím všechny čtenáře a ahoj Luboši, přiznám se, že jsem to zapomněl počítat. V letošní sezóně vedu 2 soutěže – Krajská soutěž „C“ a Okresní přebor Karviná. Mimo jsem členem krajské STK a okresního výkonného výboru, kde jsem rovněž předsedou STK. A samozřejmě nesmím zapomínat na jednotlivé turnaje a zápasy družstev, kde rozhoduji. V letošním roce jsem si navíc zopakoval roli lektora, kdy jsem školil nové kolegy rozhodčí. Vše výše uvedeno dělám ve svém „volném čase“ – jak jistě někteří ví, dělám dispečera u soukromého vlakového dopravce, a díky kolegům, kteří mi vychází vstříc, můžu vše stíhat. Koníčků a zájmů mám mnohem více, vše je otázkou priorit a správného plánování.

2/ Už jsem ti psal v osobní zprávě, že jsem nechtěl kritizovat pokutu za zemřelého a vůbec postup vedoucího soutěže nebo krajské STK. Napsal jsem i v článku, že jsi postupoval v souladu s pravidly a řády a že jsi tak MUSEL postupovat.
Přesto by asi nebylo od věci, kdybys svůj postup blíže osvětlil.

DŠ: Samozřejmě rád osvětlím tuto problematiku.
Nejzásadnějším problémem bylo, že informaci o zemřelém jsem dostal ústně na nějakém turnaji. Jak jistě víme, turnaje občas bývají velice hektické. Následně na konci sezóny při tvorbě závěrečného zpravodaje procházím jednotlivá kola a zpravodaje z jednotlivých kol, pro zkompletování pokut a samozřejmě kontrola, zda hráči mají odehráno předepsaný počet partií (pro méně znalé nahlédneme do Soutěžního řádu, kde článek 3.5.6. říká:

Každý hráč základní sestavy, volný hráč, host i cizinec uvedený na soupisce po posledního člena základní sestavy družstva včetně musí v průběhu soutěže odehrát nejméně 2 partie, pokud není pravidly soutěže stanoven vyšší počet povinných partií.).

Na základě této kontroly jsem zjistil, že hráč neodehrál požadované partie. Jelikož v mailu, který pro jistotu v těchto věcech kontroluji, jsem nic neobjevil, udělil jsem pokutu. Nakonec se dotčené družstvo ozvalo a celá situace se ujasnila.

3/ Kdo navrhuje pokuty za prohřešky proti řádům? Resp.jak to vlastně celé funguje? Uděláme přestupek, vedoucí soutěže jej na konci soutěže vyhodnotí a ocení?
Pokud ano, tak podle jakého „ceníku“  :usmev: ?

DŠ: Veškeré návrhy na pokuty jdou od vedoucích daných soutěží. Některé přestupky dá do zápisu daného kola, na konci sezóny je jen shrne, některé až po odehrání soutěže. Každopádně veškeré pokuty, které vedoucí dané soutěže udělí, musí být v závěrečném zpravodaji. Po vydání následuje 14denní lhůta na odvolání. Ceník je předem znám, určuje jej STK a schvaluje výkonný výbor. Je v předstihu zasílán oddílům společně se soutěžním řádem a rovněž je ke stažení na webech (minimálně v našem kraji, neznám praxi v dalších krajích)

4/ Jaký je tvůj názor na pokuty. Setkáváš se s nimi jako vedoucí soutěže, rozhodčí, ale i jako hráč, který nastupuje v soutěžích družstev.

DŠ: Téma pokut je poměrně rozsáhlé. Když na to podíváme komplexně, pokuty jsou jedním z příjmů svazu (ať už na celostátní úrovni, tak na úrovních nižších).
Poměrově to není mnoho – hlavně vedoucí soutěží se nesnaží načapat kdejaké družstvo za prohřešek – v krajských soutěžích za uplynulou sezónu bylo vybráno necelých 7 tisíc Kč. Osobně sám se snažím ty pokuty dávat co nejméně a za prohřešky, které soutěž opravdu ovlivňují. V některých věcech jsme tlačeni i z vrchu. Příkladem je, kdy jakýkoliv turnaj započítávaný na FIDE elo musí rozhodovat rozhodčí, který má zaplacený poplatek FIDE. V našich podmínkách to mají zajištěno vedoucí soutěží, ale může opravdu přijít doba, kdy to budou muset mít všichni rozhodčí – i proto je potřeba mít domácím družstvem zajištěného rozhodčího. Těch školení bývá poměrně dost – jen v našem kraji za rok 4-5 školení (pro zápasy hrané v krajských šachových svazech stačí nejnižší 3. třída).

5/ Myslíš si, že současné řády a předpisy jsou vyhovující? Pokud ne, které body (nebo co) bys změnil?

DŠ: Myslím si, že veškeré řády a předpisy se postupem času upravují, aby byly vyhovující dané době. Občas přijde změna, na kterou si je třeba zvyknout.
Vypíchnul bych změnu ve výpočtu ratingu v rapid a blesku – dochází od 1. 10. ke změně koeficientů z 20 na 10, 20 a 40 – tj. dochází ke sjednocení v klasickým tempem.

6/ Teď se neptám na osobní zkušenost  :usmev: , ale na tvůj názor na české rčení: „Košile bližší než kabát.“ 
Narážím tím na to, že když si budu moci vybrat, zda zaplatím například za neobsazenou šachovnici (šachovnice) pokutu „svazu“, nebo přivezu na zápas lahvinku, kterou předám soupeři za to, že přimhouří oko (obě oči) a nechá mě napsat do sestavy hráče, který se na zápas vůbec nedostaví,
vybere si většina lidí druhou možnost (lahvinka, kterou možná i společně vypijeme  :smich: ).
Co si o tom myslíš (prosím vynech morální hodnoty  :usmev: )?
Nechtělo by to „nějakým“ (nevím jakým) způsobem změnit řády?

DŠ: Když vynechám veškeré morální a různé jiné hodnoty – na utkání je přece jen rozhodčí, který svým podpisem stvrzuje zápis utkání  :smich:
Řekněme si však na rovinu – v nižších soutěžích k tomu stejně dochází, že se napíše celá soupiska, tak aby žádná pokuta nebyla udělena.

7/ Otázka za naši rajčatomanku Kamilu Steinovou: máš rád mrkev?  :smich:

Mrkev? To je to takové to divně oranžové, co plave v polévce, že?  :smich: Ale teď vážně, spíše než mrkev, raději si dám kus propečeného masa.

Děkuji za odpovědi a přeji hodně štěstí v následující sezóně 😉

DŠ: Taky děkuji a přeji všem čtenářům štěstí nejen u šachovnic, ale i mimo ně.

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Moc podařený rozhovor a skvělý pohled na velmi záslužnou práci „bafuňařů“, vedoucích soutěží a rozhodčích, kterou a to si přiznejme, velká většina hráčů nevidí či přehlíží a bere jako samozřejmost.

lubomir1959

Faktem je, že bez těchto lidí by to nešlo. Pokud na jakoukoliv rozhodovací funkci budeme hledat někoho bezchybného, asi nenajdeme nikoho, protože zavděčit se všem je nemožné.

lubomir1959

Nedá mi to, abych se znovu nevyjádřil k tématu pokut. Pro info těm, kteří mě ještě neznají, kromě toho, že hraju šachy, jsem i rozhodčí fotbalu. Kdo si vezme do ruky fotbalová pravidla, zjistí, že za vulgární a pohoršující výroky na hřišti má být hráč vyloučen. Kdybych toto důsledně v utkání, dokonce i u starších žáků nebo dorostu, dělal, spoustu utkání bych vůbec nedohrál. Když se vrátím tedy k šachům – pravidla nepochybně se dodržovat musí, třeba dotknuto-hráno, zde nelze polemizovat, ale u pokut, mobilů, atd., zejména v masových týmových soutěžích (kam dle mého názoru patří okresní a krajské soutěže), tam bych byl velmi benevolentní a zejména u bezvýznamných a nic neřešících a nic nerozhodujících přestupků. Uvědomme si, kdo tyto nižší a základní soutěže hraje – v řadě případů jsou to šachisté, kteří buď začínají nebo svoji kariéru pomalu končí, kde o výsledku partie a týmu tyto drobnosti nerozhodují, nechtějme být papežštější než papež, to nechme na ligových nebo mezinárodních soutěžích. V těchto „pralesních“ soutěžích si myslím, že určitá míra velkorysosti a nadhledu je na místě. Tady bych se určitě přimlouval za rozhodování v duchu pravidel – obecně nemám rád lidi, kteří na utkání chtějí být ti nejdůležitější, nadarmo se neříká, že nejlepší rozhodčí je ten, kterého vlastně ani nikdo nezaregistruje, že tam byl…

Jan Jílek

S tím fotbalem nesouhlasím. Důležité by bylo udržet jednotu v rozhodování. Pokud by se za vulgarity na hřišti začalo opravdu vylučovat (a vylučovali by všichni rozhodčí), pak věřím, že by se hráči velmi rychle naučili, že být sprostý jak dlaždič si prostě nemohou dovolit. Netvrdím, že by to bylo jednoduché, ale tvrdím, že by to rozhodně bylo realizovatelné.

Remcik z Banika

Úplně s vámi souhlasím, jde vidět, že víte, o čem píšete. Obdivuji rozhodčí, že se jim ještě chce pískat tyto zápasy nižších fotbalových soutěží, jde jim tam opravdu kolikrát o zdraví. A stačí se zajít podívat na nejnižší šachové soutěže, tam se opravdu spoustu věcí i podle pravidel neřeší a rozhodčí určitě musí přivřít oko.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x