Zrod Aljechinky

Datum oficiálního „zrození“ Aljechinovy obrany (a zřejmě správně) je v roce 1921, kdy ji Aljechin použil na turnaji v Budapešti proti Sämischovi a André Steinerovi. O dva měsíce dříve ji ještě sehrál v konzultační partii (27. 8. v Curychu) Bílými hráli A. Donegan, E Müller a O. Zimmermann. Byly ovšem zaznamenány ještě další neturnajové pokusy. Některé z nich najdete v databankách. Jako první je partie Madame de RemusatNapoleon I. z Paříže 1802, čemuž se dá věřit, ale nemusí. Ostatně partie po tazích 1.e4 Jf6 2.d3 Jc6 3.f4 e5 partie přešla do jakési odrůdy královského gambitu.

Další střetnutí je v teoriích uváděno jen úvodními tahy. Celou ji publikoval Timothy Harding ve svém spisku ’Battle at long range’: correspondence chess in Britain and Ireland, 1824 – 1914, a social and cultural history (Dublin, 2009), který jsem našel na internetu. Má celkem 749 stran, obsahuje mnoho odkazů na literaturu a tisk, hodně partií a v závěru portréty tehdejších šachistů spolu s četnými fotografiemi.

Berwick – Edinburgh [B02]
kor. 1860

Ústup jezdce ve 2. tahu na g8 doporučovaly tehdejší teorie včetně učebnic Algaiera, Bilguera a Alexandrea. Alexandre – Encyclopédie de Échecs – 1837.

Další ukázky v literatuře lze nalézt v roce 1862, opět v Anglii. V Londýnské simultánce se Anderssen setkal s tahem 1…Jf6 dokonce dvakrát. Hrál bílými ovšem bez Jb1. Partie jsou ze strany černého slabé, uvádím jen prvních pár tahů.

Anderssen – Pearson
Londýn, 1862

A ještě jednou Londýn téhož roku, ale v v simultánce naslepo. Bílé tentokráte v již rovnocenné výchozí pozici vedl Paulsen. Postavení po 3. tahu ale motory identifikují jako francouzskou obranu.

Paulsen – Pearson [C01]
Londýn sim. naslepo, 1862

A nyní konečně první Aljechinova partie z curyšské konzultační hry.

Donegan – Aljechin [B02]
Curych, 1921

S poznámkami z další partie jsem se řídil podle glos Timothy Taylora.

Sämisch – Aljechin [B02]
Budapešť, 1921

V následující známější partii jsem použil některých poznámek z knihy Aljechina Meine besten Partien 1908 – 1923. Hrál ji prakticky celou bezchybně, zvláště končící hru.

Steiner – Aljechin [B03]
Budapešť, 1921

V předaljechinovském období najdeme ještě několik partií, kde se hrálo 1…Jf6, např. známá hra Nimcovič – Albin, Vídeň 1905, z 19. století, jsou ještě známé Walbrodt – Cohn,W, Berlín 1897 a Hanham – Delmar, New York 1893.

Po Aljechinově premiéře se pak nové zahájení dostalo bleskově do turnajové praxe. Jistě i jméno tvůrce tomu bylo zárukou, že je to dobré zahájení. Na známých turnajích třeba v Haagu 1921 se hrály 2 partie, v Piešťanech 1922 dokonce 7 partií a v roce 1922 můžeme napočítat již přes 30 partií na významných světových kolbištích.

Obrana je i častým tématem v literatuře, Obrázky zachycují tři ukázky z poslední doby a vlastně první knihu o obraně z roku 1922.


Partie ke stažení.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš Krajina

Dovoluji si doporučit variantu 1.e4 Jf6 2.e5 Jg8 3.d4 d5!? – zejména do blicek a rapidů velmi účinné   :smich: 

Jong

Děkuji za článek. Komentář “  Postavení po 3. tahu ale motory identifikují jako  francouzskou obranu .“ mi ale moc pvedený nepřijde – motory (UCI, WB) samy o sobě nemají nic, co by jim umožňovalo identifikovat zahájení (a neznám jediný motor, který by to uměl -) – to muže jenom „nadstavba“ – program (GUI) – Chessbase, rodina Fritz, Arena, SCID, Arasan (případně jiné DOSové, Windowsové, MAC a Linux programy)…

Jan Jílek

Souhlasím, že přísně vzato, je ten komentář nepřesný. Na druhou stranu, v kontextu celého článku, který považuji za vynikající, není daná informace až tak podstatná a nekazí dojem z toho hlavního a to je skvělá badatelská práce  :usmev:
 
Dovolím si odhadnout, že to GUI, které autor používá, je ChessBase – soudím i podle odkazů na partie v článcích, které jsou vždy právě na serveru ChessBase.

Zdeněk Závodný

Díky za upřesnění, to jsem napsal blbě. Používám ChessBasi. Spíše místo motory, mělo být tedy šachové programy (jak píše níže pan Jílek).

Jan Kalendovský

No toto – pěkný exkurs do historie Aljechinky. Měl jsem přítele Jiřího Kubíčka (bohužel již není mezi námi) který mne černými v tomto zahájení porážel častěji, než já jeho. Tedy v rapidech a blickách. Taky brzy (5. října) devadesátiletý pan Vykydal tu Aljechinku černými pořád umí…

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x