JBGC, den třetí

Další čtyři kola byla odehrána v online turnaji Julius Baer Generation Cup. Svůj super den měl David Navara 🙂 , který tak výrazně zvýšil své šance na postup do vyřazovací části.

 

Deváté kolo bylo pohromou černých figur. Zápas Bílý vs. Černý 7-1!.

Začněme hned partií Navara-Niemann.
Na šachovnici se po šestém tahu objevila pozice, která je v poslední době moderní v „Moderní Tarraschově obraně dámského gambitu“  :usmev: . My trochu starší víme, že se do ní dalo už kdysi přejít z Schara-Hennigova gambitu, ale to je celkem jedno, protože bílý v pozici moc nemá, ale také nic neriskuje. Samozřejmě za předpokladu, že ví, která „bije“  :usmev: .
U Davida se dalo čekat, že to ví, a Niemann zná zřejmě všechny varianty všech zahájení, takže také žádné překvapení.
Překvapením nebyl ani závěrečný čas obou soupeřů (připomenu, že tempo hry je 15 minut +10 sek./tah.
David Navara: 9′ 50″ , Hans Moke Niemann: 17′ 54″.

 

 

Mladý Christopher Yoo už se evidentně otrkal a začal vystrkovat růžky. V devátém kole přeblical Giriho, který v poslední době kazí dobré pozice nikoliv do remízy, jak jsme u něj zvyklí, ale přímo do prohry.
Boris Gelfand přestál černými proti Wojtaszkovi zahájení, ale pak už bílý postupně zvyšoval svou výhodu až k výhře.

Duda si svou partii s Keymerem prohrál prakticky už v zahájení. Tah 10. … Da5? se tady jen tak nevidí a ve spojení s jeho dalším plánem bych se nebál nazvat tuto variantu „sebevražednou“  :usmev: .

 

 

Erigaisi zmastil Ivančuka v miniaturní „Philidorce“, do které hra přešla po 1.d4. Hezky svižná partie.

 

 

Carlsen si poradil se Šarićem, ale nebylo to úplně bez problémů. V koncovce prý podle Stockfishe černý v jedné chvíli vyrovnal hru, ale podle mě by Carlsen i tak uplatnil svou dvojici střelců.
V indickém derby mezi Adhibanem a Praggnanandhou se moc nedělo a soupeři se rozešli smírně.

Le měl s Aronjanem vyhranou koncovku, pak si ale nechal zavřít svého monarchu na h1 a vypadalo to, že partie skončí remízou. Jenže Aronjan neměl svůj den a chyboval.

 

 

Výsledky 9.kola:


 

V desátém kole porazil Giri Niemanna, který postavil v zahájení špatnou pozici a pak ji také špatně hrál.

Zaperlil David Navara, který černými rozdrtil Aronjana.
Hrála se Sicilská a až do 20.tahu se hrálo podle „teorie“. Tedy hrálo se tak už několikrát, ale spíše na nižší úrovni. Po Aronjanově novince 21.Sc1? stojí černý značně lépe a když k tomu přidal ještě 22.Sg2, mohl si už tak akorát vybrat, jak a jaký materiál odevzdá.
Ale nemusel odevzdávat vůbec nic a s klidným svědomím se mohl vzdát  :smich: .

 

 

Praggnanandhaa remizoval s Leem, ale než se dostali do remízové koncovky, vypadalo to všelijak. Chvíli měl navrch Le, pak zase Pragg, takže remíza je asi zasloužená.

Šarić pokazil s Adhibanem přechod do koncovky a Ind nezaváhal.
Carlsen se pokoušel černými udolat Ivančuka v koncovce dámy a pěšce (Carlsen) proti věži a jezdci. Možná by se mu to povedlo, protože několikrát měl na šachovnici vyhranou pozici (aspoň to tak viděl Stockfish  :usmev: ), ale najít ve složité koncovce počítačové tahy s několika vteřinami na hodinách neumí ani mistr světa.
I když, je možné, že Niemann by to dokázal  :smich: .
Duda v turnaji střídá dobré okamžiky s katastrofickými. S Arjunem Erigaisim byl „na vlně“ a talentovaného Inda porazil.

Gelfand utekl hrobníkovi z lopaty. V koncovce s figurou méně remizoval s Keymerem (a to mi mnohdy vyčítají, že se prý neumím včas vzdát  :smich: ).
Ale pozor! Koncovka vůbec nebyla jednoduchá a kdyby mi Stockfish v rychlé analýze neukázal, jak se to dá vyhrát (a ani tak si nejsem jistý, jestli má pravdu), hrál bych to podobně jako Keymer (samozřejmě na nižší úrovni  :smich: ).

 

 

Yoo sehrál další velmi dobrou partii, tentokrát mu padl za oběť Radek Wojtaszek. Wojtaszek v jedné chvíli zřejmě skoro vyrovnal, ale Yoo i přes časovou tíseň dokázal nakonec zvítězit.

 

Výsledky 10.kola:


 

V jedenáctém kole vypadala partie Wojtaszek-Giri skoro až do konce na remízu.
Skoro, protože těsně před koncem si zašprýmoval Šachan a dovolil si Wojtaszkovi napovědět.

 

Dobrá rada, ale v téhle koncovce bylo „Z BOKU“ špatně, protože následoval jednotahový mat.
Ale možná se pletu a šlo o „ukliknutí“  :usmev: . Možná chtěl Wojtaszek postavit věž někam dozadu po e-sloupci a ukliknul se  :smich: .

 

 

Keymer stál na výhru v koncovce s Yooem, ale ten už několikrát ukázal, že si dokáže zachovat chladnou hlavu i s minimem času. I tentokrát blical hodně dobře a vybojoval si remízu.

Konečně i Gelfand ukazuje, že stále umí. S Erigaisim remizoval bez větších problémů.
Duda je Carlsenova malá noční můra. Jeden z hráčů, kteří dokáží mistra světa potrápit (a porazit). Tentokrát si jej však Carlsen pohlídal.

 

 

Adhiban si s Ivančukem vynutil věčný šach poté, co obětí figur rozbil kryt před černým králem.
Le měl vyhranou pozici se Šarićem, který v koncovce nestejných střelců a věží až příliš optimisticky nastoupil pěšci na královském křídle a musel odevzdat svého střelce. Za bílého to chtělo jediné: pohlídat si černé pěšce a ve vhodný okamžik vrátit figuru s přechodem do vyhrané věžovky. Le se tímto plánem řídil, ale jaksi se netrefil do onoho „správného okamžiku“ a partie skončila remízou.

 

 

David Navara pokračoval ve své „krasojízdě“ a talentovaného Praggnanandhu k ničemu nepustil. Problém byl v tom, že ani Pragg Davida k ničemu nepustil, takže remis  :usmev: .

Poslední nezmiňovaná partie jedenáctého kola skončila jako první (v časové posloupnosti). A je to partie, kterou mi hlava nebere.
Niemann „rozsekal“ Aronjana v miniaturce po Levonových hrubých chybách.
Aronjan neměl svůj den a tohle byla jeho třetí prohra v řadě, ale tak špatně už dlouho nezahrál (tipnul bych si, že si Levon v zahájení možná přehodil tahy)..

 

 

 

Výsledky 11.kola:


 

Ve dvanáctém kole se potkali Giri s Aronjanem.
Aronjan měl na svém kontě „úterní velkou rošádu“ (tři nuly), Girimu spadly do klína dva body za výhru s Niemannem a krásnou „matovou“ sebevraždu Wojtaszka, ale v turnaji Anish nepodává bůhví jak skvělé výkony.
Tentokrát byl „jasnozřivější“ Aronjan. Po 33.Da8?? si prostě sebral zadarmo figuru a Giri se vzdal.

 

 

Niemann přehrál černými Praggnanandhu a pak jej omilostnil.
Opravdu nevím, jak jinak nazvat tah 34. … Jc3. I kdyby černý s necelými třemi minutami na hodinách neviděl 34. … Jg3, i kdyby neviděl 34. … Vc8, pořád měl k dispozici logické 34. … Dxe4 s výhodou.
Tah 34. … Jc3 nedává smysl.

 

 

David Navara zakončil úspěšný den výhrou se Šarićem. V jedné chvíli jej sice vypustil, ale v oboustranné časové tísni Šarić nenašel cestu k remíze.
Dobrá práce, Davide!

 

 

Ivančuk prohrál s Leem a Duda porazil Adhibana v Holandské hře.
Gelfand stál s Carlsenem celkem dobře, ale pak se snažil lapit černého jezdce (27.Jc4??) a najednou se mu pozice úplně rozpadla.

 

 

Yoo měl úspěšný den (dvě výhry a remíza), ale partie s Erigaisim se mu vůbec nepovedla a Arjun jej smetl ze šachovnice.
Wojtaszek se sice s kvalitou méně dobře bránil proti Keymerovi a zřejmě někde mohl i remizovat, ale s několika sekundami na hodinách to nezvládl.

 

Výsledky 12.kola:

 

Tabulka po dvanáctém kole sice nevypadá na první pohled pro Davida moc příznivě, ale pro poslední tři kola nemá oproti svým konkurentům až tak špatný los. Čekají jej Ivančuk, Duda a Gelfand. Samozřejmě to nejsou lehcí soupeři  :usmev: , ale mohlo být i hůř.
Takový Giri, který je zatím na osmém (postupovém) místě, by asi Davidův los bral všemi deseti, protože na něj čekají mladí a „hladoví vlci“ Keymer, Praggnanandhaa a Erigaisi a k tomu bude mít Anish jen jednou bílé  :usmev: .

 

 

 

Web CCT
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x