Vyautováni

Skončila základní část online turnaje Julius Baer Generation Cup. Známe osmičku hráčů, kteří postoupili do vyřazovací části.

 

V posledních třech kolech základní části se bojovalo tvrdě o postup. Ale ani ti, kteří už neměli žádnou šanci, se nehodlali vzdát svých nároků na finanční odměnu za partii  :usmev: .

 

Už včera jsem naznačil, že Anish Giri má pro poslední tři kola těžký los.
Ve třináctém kole měl černé figury s Vincentem Keymerem, který měl sice dobré šance na postup, ale i tak musel ještě bojovat. Oba hráči bojovali, ale jejich střetnutí skončilo remízou.
Korektní remízou skončila i partie Erigaisi-Wojtaszek.
To „děda“ Magnus Carlsen, kterému bude v listopadu „už“ 32 let a v turnaji patří mezi tu starší generaci, se řídil známou poučkou: S mladými do koncovky!
Vyšlo mu to na 100%. Yoo hrál dobře, ale v koncovce byl MC prostě jednoznačně lepší.

Další tři partie skončily remízami. Le s Dudou remizovali celkem v pohodě, ale v partii Adhiban-Gelfand promeškal Boris svou příležitost. Adhiban totiž v jedné chvíli dobrovolně položil hlavu na špalek a je k neuvěření, že Gelfand svou šanci nevyužil.
Po 42.Vb7?? by 99% českých zubařů (naslepo!), kteří propagují vždy tu nejlepší zubní pastu, zřejmě zahrálo tah 42. … f2 a to i kdyby neuměli spočítat, co bude dál  :usmev: .

 

 

 

 

Pravda, i Gelfandovo 42. … Vc5?? má svoji logiku, ale černý ztrácí důležitá tempa a bílý má čas vylepšit postavení svých figur.

 

 

Ve třináctém kole remizoval i David Navara s Vasilijem Ivančukem.
David si zaslouží malé bezvýznamné plus za novou turnajovou taktiku, kterou praktikoval ve druhé půli turnaje: bílými hrát na remízu, černými na výhru.
Má to logiku, protože obvykle všichni hrají bílými na výhru bez většího rizika (černý hraje „při zdi“ na remízu)  a černými na remízu.
David pochopil, že riskovat bílými hru na výhru je hloupost  :usmev: , protože přesně na tohle černí čekají. Takže jim hned od začátku partie bere vítr z plachet a sám hraje bílými na remízu  :usmev: .
Naopak černými riskuje, protože ví, že jeho soupeři budou čekat hru černých na remízu  :smich: .
Ve druhé polovině turnaje mu tato taktika dokonale vycházela. Problém nastane, až jej „prokouknou“ soupeři a začnou užívat stejnou taktiku.
S čím přijde David pak?  :usmev:

Kromě speciální turnajové taktiky (neplést se speciální vojenskou operací!) zavádí David do praxe ještě jednu novinku. V „sicilce“ se zaměřuje na dámy  :usmev: .
Lhostejno jakými barvami hraje, prostě lapá soupeřům jejich matróny.
Chytil ji Aronjanovi a chytil ji i Ivančukovi.
Jistě, ani jeden z nich nemusel na jeho požadavek „Naval dámu!“ přistoupit, ale jejich pozice by tak ještě více utrpěla.
Ivančuk odevzdal dámu za věž a lehkou figuru, což byla v partii nejlepší praktická šance. Nebýt Davidova přehmatu 31.Df2?, mohl černý splakat nad výdělkem.

 

 

Niemann prohrává bílými se Šarićem po špatně sehrané koncovce, a Aronjan, který má s Praggnanandhou o figuru méně, za níž má ale čtyři pěšce a lepší pozici, nakonec se štěstím vyhrává těžkou koncovku, kterou ale mohl hrát na výhru jen bílý.

 

 

Výsledky 13.kola:


 

Ve čtrnáctém kole remizuje Giri s Praggnanandhou. Zatímco Girimu jde o postup, Pragg, který má černé figury, má postup prakticky zajištěn, a tak nemá důvod riskovat. A Giri má na tomto turnaji rozhodně daleko do své někdejší formy, kdy na podobných turnajích bojoval s Carlsenem o vítězství.

Aronjanovi by se výhra se Šarićem hodila, ale má černé, hraje se „Berlín“ a může být rád, že partie skončila remízou.
Ovšem není „Berlín“ jako „Berlín“  :usmev: .
Zatímco Aronjan v této variantě udržel se Šarićem remízu, Niemann si černými v „antiBerlínu“ připsal další z řady jeho skvělých vítězství, tentokrát s Ivančukem.  Jen podotknu, že i bez hrubky 29.Va8 by stál bílý hodně špatně.

 

 

 

David Navara si černými v partii s Dudou slupnul pěšce, pak ještě jednoho a ještě dalšího  :usmev: . Sice se říká, že koncovky těžkých figur jsou vesměs remis, ale když má jedna strana tři pěšce navíc, nemusí toto „pravidlo“ platit  :smich: .

 

 

Gelfand – Le byla korektní remíza, ale zbylé dvojice už se „řezaly“.

Yoo stál s Adhibanem v zahájení dost špatně, ale Adhiban nepokračoval přesně a hra se srovnala. Nesrovnal se však čas na hodinách. Yoo byl opět donucen blicat a opět dokázal, že tohle umí téměř dokonale.

 

 

Wojtaszek sehrál s Carlsenem dobrou partii, ale v jezdcové koncovce mu zůstalo jen pár vteřin a Magnus toho dokonale využil.
V souboji mladých nadějí udolal Keymer Erigaisiho v sice zhruba rovné, ale nelehké koncovce.

 

Výsledky 14.kola:


 

Giri se v posledním kole vzchopil a černými porazil Erigaisiho v hezky vedené partii, ale nakonec mu to nebylo nic platné, protože vyhrál i Aronjan s Ivančukem a Giri tak skončil na devátém, nepostupovém, místě.
Ivančuk hrál už poněkolikáté koncovku „dáma vs. věž+lehká figura“, ale tentokrát měl dámu on. Za slabší stranu mu to jde líp  :usmev: .
Škoda, že neviděl vyšachování figury… (41. … Dc2+)

 

 

Carlsen stál s Keymerem hodně pochybně (a to je ještě slabý výraz  :usmev: ), ale nějak jej „zhypnotizoval“, nebo tak něco  :usmev: , a nakonec zvítězil ve věžovce.
Strašná partie.

 

 

Adhiban s Wojtaszkem moc nebojovali a už ve třináctém tahu zaknihovali remízu po opakování pozice.
Mladý Yoo se po výhře s Leem nakonec po špatném začátku překvapivě prodral mezi osmičku postupujících. Nehrál bezchybně, ale postup si za svou bojovnost a vynikající blicání určitě zaslouží,.

 

 

David Navara „jen“ remizoval s Gelfandem. Partie se mu moc nepovedla (z hlediska možného postupu) , ztratil pěšce a musel bránit remízu v koncovce těžkých figur.
Škoda, protože pokud mě nešálí zrak a ostatní smysly, tak by podle platných regulí turnaje David postoupil.
Při rovnosti bodů rozhodovalo jako první kritérium vzájemné střetnutí a David, který by měl 21 bodů, porazil Yooa i Aronjana a prohrál s Girim. Skončil by tak na sedmém místě a z osmičky by vypadl Aronjan.

Niemann porazil Dudu. Od zahájení stál lépe, pak „ještě víc lépe“, a ještě…, až udělal chybu a hra se málem vyrovnala. Opravdu jen málem  :usmev:

 

 

Partie Praggnanandhaa-Šarić byla od začátku na jednu branku, mladý Ind nedal Chorvatovi Šarićovi žádnou šanci.

 

Výsledky 15.kola:

 

Konečná tabulka základní části, prvních osm postupuje do vyřazovací fáze, kde uvidíme dvojice *:
Carlsen-Keymer,
Erigaisi-Le,
Niemann-Yoo
a
Praggnanandhaa-Aronjan.

  • oprava, všechno je jinak  :usmev: ,. Ve vyřazovacích bojích se nenasazuje jako ve „švýcaru“ (1-5,2-6 atd.).

Správné nasazení je 1-8, 2-7 atd.:

Carlsen – Aronjan
Erigaisi – Yoo
Niemann – Le
Praggnanandhaa – Keymer

Omlouvám se za „mystifikaci“ .

 

 

 

Web CCT
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Ty rychlé partie jsou zrádné, více vyhovují hráčům, spoléhajícím na taktiku, není čas hledat případné vyvrácení, jedna chyba a všechno je pryč, v normální partii, pokud to nebyl vyslovený plundr, tak se mnohdy ještě něco dělat dá, je zkrátka čas něco ještě vymyslet, třeba pozici nějak zamotat. David jistě dělal, co mohl, výsledek není zase tak špatný, byl jen krůček od postupu, spíš mě překvapil odstup, jaký měl Carlsen od ostatních…

Honza Repák

Kdo by čekal odstup od Magnuse, vždyť je jenom jasně nejlepší na světě už nějakých třináct let.   :smich: 
 
 

Jim Vasilis

Škoda, že David svou závěrečnou partii nevyhrál. K těm čtvrtfinálovým dvojicím – díval jsem se jinde a na lichess je jejich složení poněkud odlišné, tedy první s osmým, druhý ze sedmým, atd.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x