Víkend na „onlinu“

První finálový zápas online turnaje Julius Baer Generation Cup byl celkem rychlý. Carlsenovi stačily jen tři partie na vítězství.
Nehrál se však jen tento online turnaj. Nezapomněli jsme ani na Davida Navaru, který na serveru chess.com bojoval o postup v turnaji Global Chess Championship. Jeho soupeřem byl Hikaru Nakamura.


 


 
Magnus Carlsen neponechal nic náhodě a v prvním finálovém zápase turnaje Julius Baer Generation Cup doslova „přejel“ Arjuna Erigaisiho .

V první partii měl Magnus bílé figury a od začátku partie mířily jeho figury na královské křídlo černého. Výhoda bílého se postupně zvětšovala, až dozrál čas na „sklizeň“ .
Bílý obětoval figuru a pozice černého se rozpadla.

 

 

Útočné šachy se hrály i ve druhé partii. Rošády na opačné strany a zajímavé možnosti za obě strany (a především hezké matové obrazce). Pozici sice motor hodnotí jako rovnou, ale nepochybuji o tom, že většina živých (a možná i neživých  :smich: ) šachistů by to hrála raději za černého. Bílá dvojice střelců neměla moc velký význam, nebezpečněji vypadali černí jezdci, kteří se „motali“ nepříjemně blízko kolem bílého krále.
Erigaisi zřejmě nevycítil nebezpečí, které mu hrozilo a bezstarostně se hnal za materiální výhodou (kvalita). Jediné, čeho tím docílil, bylo to, že kromě jezdců se k bílému králi dostala i černá dáma. Souhra jezdce a dámy je často zdrcující a bylo tomu tak i v této partii.

 

 

Ve třetí partii měl Carlsen velkou výhodu v koncovce lehkých figur, ale k výhře prvního zápasu mu bohatě stačila i remíza, takže místo pracného uplatňování pěšce navíc, převedl hru pragmaticky do remízové pozice.

První zápas tedy skončil vítězstvím Magnuse Carlsena nad Arjunem Erigaisim poměrem 2.5-0.5 a Carlsen vede na zápasy 1-0.
Dá se čekat, že ve druhém zápase se nikam nepožene a Erigaisi bude muset více riskovat, pokud bude chtít srovnat zápasové skóre.

Web CCT
Online na chess24.com
Online na lichess.org

 


 

David Navara v prvním kole online turnaje Global Chess Championship vyřadil Michaela Adamse.
V turnaji hraje (hrálo) 64 hráčů, z nichž 32 si svou účast vybojovalo v kvalifikaci, 32 hráčů bylo pozváno serverem chess.com .

Hráči byli rozděleni do osmi skupin podle časového pásma, kde započali vyřazovací boje v zápasech na čtyři rapid partie hrané tempem 15+2.
V případě nerozhodného výsledku rozhoduje tiebreaková partie, v níž má bílý 15 minut a povinnost vyhrát, černý si svůj čas vylicituje v soukromé komunikaci  :usmev: . Oba hráči si sdělí, s jakým časem jsou ochotni hrát černými figurami, nižší nabídka vyhrává a hráč hraje armageddonovou partii s vylicitovaným časem černými figurami.

Kromě licitovacího systému je zajímavý i cenový fond turnaje.
Vítěz získá 200 000 dolarů, poražený finalista 100 000 dolarů, poražení semifinalisté 50 000 dolarů a poražení čtvrtfinalisté 25 000 dolarů.
Hráči, kteří vypadli v prvním kole, dostali 5 000 dolarů, poražení ve druhém kole 10 000 dolarů a neúspěšní ze třetího kola dostanou 15 000 dolarů.

David Navara ve druhém kole prohrál s Hikaru Nakamurou a dostane tak jen „bídných“ 10 000 dolarů  :smich: .

 

 

V první partii měl David černé figury a sehrál celkem zajímavým způsobem zahájení, ale Nakamura se nenechal překvapit.

 

 

Ve druhé partii David v časové tísni přišel o figuru.

 

 

Ve třetí partii měl David černé figury a to se špatně hraje na výhru. David sice riskoval, ale Hikaru si vše pohlídal a převedl hru do remízové věžovky, takže konečný výsledek zápasu Navara-Nakamura je 0.5-2.5, což znamená, že je David z dalších bojů vyřazen  :smutek: .

 

 

Odkaz na výsledky a partie na chess.com

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x