Raketa

Úspěšná šachová reprezentantka, milovnice knih, budoucí vítězka Miss havraní vlasy a v blízké budoucnosti možná i nejlepší česká hráčka s nejvyšším ratingem –⁠ to je Anička Lhotská, která přijala mou nabídku rozhovoru.


 


 

Šachová „raketa“ 🙂

1) Krátce se nám představ.

Nedávno jsem oslavila sedmnáctiny. Pro nikoho nejspíš nebude překvapením, že mým nejoblíbenějším koníčkem jsou šachy. Bydlím na vesnici kousek od Prahy. Chodím na osmileté gymnázium, momentálně do sexty.

 

2) Kdo tě k šachům přivedl?

Když jsem byla úplně malá, tak jsem s bratrem chodila do klubu SK Oáza Praha a tam jsem si kreslila obrázky. Jeden z trenérů si toho všiml a začal mě učit tahat figurkami. I když mi bylo asi pět let, tak se mi šachy zalíbily, a zůstalo mi to dodnes.

 

3) V roce 2020 ses zúčastnila Zimní olympiády dětí a mládeže. Jak na tuto akci vzpomínáš?

Přijde mi, že to bylo už strašně dávno. Svou kategorii jsem vyhrála a tým skončil trochu smolně druhý, takže jsem byla s výsledkem spokojená. Karlovy Vary, ve kterých se turnaj konal, jsou krásné město a z turnaje mám fajn vzpomínky.

 

4) Kterého šachového úspěchu si nejvíce vážíš?

Za svůj nejpovedenější turnaj považuji Mistrovství Evropy žen 2022, které skončilo nedávno. Sehrála jsem pár skvělých partií s mnohem silnějšími soupeřkami a uhrála jsem si WIM normu.

 

5) Cvičíš individuálně, nebo máš trenéra, který tě na turnaje připravuje?

Obojí, s mým trenérem mám většinou jednou do týdne trénink na dvě hodiny a dostávám úkoly, takže se snažím pracovat i samostatně.

 

6) Jaké jsou tvoje ambice do budoucna? Čeho bys chtěla v šachu dosáhnout?

Chtěla bych si uhrát titul WIM a překročit hranici 2400 elo. Mým největším snem je ale porazit mého trenéra v nějakém normálním turnaji, což rozhodně nebude jednoduché.

 

7) Představ si, že bys ze dne na den mohla rozjet jakýkoliv šachový projekt. Čím bys šachový svět obohatila? (Může se jednat např. o šachový televizní program, šachovou knihu, šachový vysavač atd.)

Docela ráda bych jednou napsala šachovou knížku, ale vím, že je to strašně náročné. Strategické šachy mě nikdy moc nebavily, takže bych určitě zvolila nějaké téma typu miniaturky, protože by tam mohly být krásné taktické motivy.

 

8) Vnímáš šachy jako sport, nebo jako umění?

Částečně obojí, šachy jsou hrozně náročný sport, i když se to na první pohled nemusí zdát. Zároveň v nich je ale něco víc, vždycky dokáží něčím překvapit, je tam tolik možností a zajímavých kombinací.

 

9) Nyní přikládám otázku od Luboše Zimnioka, šéfredaktora webu šachy.cz: Nemáš strach, že si u šachovnice „vysedíš“ nadváhu?   :usmev:

Nemám.  :usmev:

 

10) Co ve svém volném čase dále provozuješ?

Šachy a škola zabírají opravdu hodně času, takže na moc jiných věcí nemám úplně čas. Trénuji skupinku mladších dětí u nás v klubu, což je sice taky šachové, ale trochu jinak. Také moc ráda čtu a koukám se na seriály.

 

11) A na závěr velmi nečekaná otázka: Máš ráda rajčata?   :usmev:

Samozřejmě, teda spíš nějaká jídla z nich, ale samotnými taky většinou nepohrdnu.

 

Díky za rozhovor a přeju ti, aby se ti i nadále dařilo!

 

Aničko, na spánek budeš mít čas po partii  :usmev:

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x