Opět mimo :-)

Není to u mne nic neobvyklého. Občas se pohybuji tak nějak „mimo prostor a čas“ 😀 .
Minule jsem napsal, že v pondělí (31. 10. 2022) se hraje semifinále turnaje kandidátek a ještě jsem pod onu větu umístil screenshot z webu pořadatelů, kde je jasně psáno, že se hraje 1. 11. 2022.

Nic zvláštního, časová „razítka“ mi nic neříkají a kdyby mi někdo řekl, že jsou za týden Vánoce, vůbec bych se tomu nedivil….
Takže jsem opět mimo 🙂 .



 

Ano, občas jsem mimo ČASOVOU realitu, ale jinak jsem celkem  „v cajku“  :usmev: .

Samozřejmě jsem počítal s tím, že v pondělí se rozepíši o partii (jediné  :usmev: ) semifinalistek turnaje kandidátek, ale ona se hraje až 1. 11. 2022. Opět jsem se zmýlil a vypadalo to, že budu muset zařadit hromadu partií na téma „Halloween“  :smich: .

Ale pak mi přišla na Messenger zpráva s odkazem: „Četl jsi o té nové „kauze“? 😀 “
Odpověď: „Nečetl a ani nechci.“

Ale neodolal jsem, odkaz jsem rozklikl a očima rychle přeletěl.
Chyby hned v URL, špatná „češtin“ a diskuse, kterou bych asi nebyl schopen vstřebat-divně se tam řadí příspěvky, takže „banán“, tohle nedávám… a nestojí mi to za ztracený čas.

 

 

K tomu si umím představit, že se už určitě vynořilo mnoho bezúhonných „brouků Pytlíků“, kteří vše „odborně zhodnotí“ i bez mého přispění  :usmev: .

 

 

 

Jedna věc mě však zaujala.
Podíval jsem se na výsledky turnaje na lichessu zmiňovaného v článku a byl jsem překvapen, kolik v něm hrálo špičkových hráčů.
Tedy špičkových dle ratingu na lichess.org  :usmev: .
Mnohé hráče jsem snadno identifikoval (už jen proto, že na svých lichess-účtech mají uvedeno i své jméno), ale mnoho hráčů s vyšším ratingem jsem vůbec neznal.

Rozhlédl jsem se proto po lichessu a překvapilo mě, jaký jsem „salát“  :smich: .

Hraji na lichessu i na jiných platformách dost dlouhou dobu a mohu říct, že se běžně setkávám s tím, že hráči mají online rating cca o 100-300 bodů vyšší než v reálu.
Přijde mi to normální.
Dokonce i mně občas „vyskočí“ rating nad normál (můj „peak“ na lichessu v rapidu 2350, v blesku 2303), ale pak jde obvykle zase rychle dolů  :usmev:   (záleží na množství snědených „suchých rohlíků“ před partií  :smich: ).

Neumím si ale představit, že bych měl DLOUHODOBĚ na onlinu rating přes 2400, přes 2500 nebo 2600   :usmev: .

Po včerejším průzkumu mám o sobě silné pochybnosti.
Napříč „lichessem“ jsem našel spoustu českých hráčů, kteří mají dlouhodobě dost vysoký rating.
Je docela dobře možné, a v mnoha případech spíše pravděpodobné, že se za takovými „nicky“ skrývají silní hráči, kteří nechtějí prozradit svou totožnost třeba z důvodu znesnadnění přípravy potenciálních soupeřů v reálu.

Přesto se však mezi hráči, kteří mají vysoký rating, najdou i tací, kteří šachy údajně nikdy závodně nehráli.
S jedním takovým jsem komunikoval. Nebyl to žádný silný hráč schovaný za anonymním nickem. Jeho partie jsem „proletěl“ a i když nebyly bezchybné, byly na hodně vysoké úrovni.
Prý opravdu nikdy nehrál šachy v reálu (kromě přátelských partií někde u piva) a prý si nepomáhá motorem.
V tom případě, klobouk dolů.
Bohužel, hráč odmítl mou nabídku, aby pomohl našemu (nebo jinému) družstvu přímo za šachovnicí   :usmev: .

 

Když už tady byla řeč o odbornících…

Často „znalci“ při odhalování online podvodníků argumentují shodou hráčových tahů s tahy doporučovanými počítačem. Odkazují se přitom na procentuální shodu, která je u analyzovaných partií vykazována, aniž by věděli, co ta čísla vyjadřují.

Pokud jste milovníci čísel a věříte všemu, co je číselně vyjádřeno, pak vás teď asi zklamu.
Vězte, že i s idiotskou hrou se můžete ve statistikách „vyšplhat“ přes devadesátiprocentní shodu se šachovým motorem  :smich: .

Důkazem budiž má partie z lichess.org s indickým hráčem, který má v reálu rating 1530 (online 2423). Myslíte si, že podváděl, když má shodu s počítačem 94 %?
Bílý: přesnost 94 %, černý: 90 %.
Že by velmistrovská partie  :smich: ???

 

 

Na druhou stranu… Dovolím si tvrdit, že i když má bílý (já  :usmev: ) v následující partii shodu s počítačem jen 79 %, přesto hrál od pátého tahu jako stroj  :smich: .
Partii uvádím také proto, že byl Halloween  :usmev: .

 

 


Na závěr „Breaking News :usmev: .

Právě před chvílí se nám v systému objevil komentář čekající na schválení.
Bohužel nebyl schválen.
Komentář se netýkal šachu, ale obsáhle informoval o stavu „pandemie Covidu“ v ČR.
Hlavním důvodem neschválení však nebylo samotné téma (i když i to hrálo svou roli), ale příliš velké množství vykřičníků v textu  :smich: .

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
13 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav

Já myslím, že výše online ELO je způsobena i větším počtem hráčů a tím, že se po každé partii ELO mění. Reálně mám elo ~2000 na chess .com mám v 3minutovkách ~2300. Když narazím na někoho kdo má jméno, tak se podívám na fide elo a nejčastěji jsou to hráči 1700-2200. Hráče 1700 porazím „v klidu“ a tím pádem mi skáče elo nahoru. Pokud budu mít štěstí a narazím na takových hráčů v 15 z 20 partií, tak jsem schopnej tam uhrát klidně 80ELO bodů… V nové elové hladině jsou opět hráči i slabší a není problém se tam udržet.

Lubomír Řičica

Šachy přes internet nehraju a tím pádem nemusím řešit případné podvodníky, chci hrát se živým soupeřem a nejlépe partie na 1,5 hod. na 30 nebo 40 tahů.

David Navara

Při počítání přesnosti hry záleží i na tom, nakolik je pozice ostrá či hra standardní (věžová koncovka s věží za pěšcem), jak hraje soupeř a jak přísný je motor, který tuto přesnost počítá. (Před nějakou dobou tam přesnost počítal méně přesný motor. Když jsem se divil, proč jsem měl tak vysokou přesnost, narazil jsem na pár partií, které po přepočítání (kliknutím na Review) daly například osmdesát devět procent místo uváděných devadesáti osmi. Docela významný rozdíl. (Tipuji, že jako slabší byly hodnoceny tahy, které se od nejlepšího lišily například o jednu a více. Jenže často tam, kde starý Stockfish pozici hodnotil jako +2, nový uvádí třeba +4. Takže pak stejně velké chyby hodnotí daleko kritičtěji.) Už jsem to někdy psal, tak se omlouvám za opakování.

David Navara

Partie z tajného účtu nebudu zmiňovat, ale třeba tady VojtechPlat vs. FormerProdigy | Analysis – Chess.com je u partie uvedena absurdně vysoká přesnost 97,8:98,6, ovšem po kliknutí na tato čísla nebo na Review po chvíli vyběhne 91,8:91,8. Podobných případů je více, tehdy byly partie obecně hodnoceny shovívavěji. Z výše zmíněných důvodů bych ta čísla bral s rezervou, přestože obsahují nějakou informaci.
Jinak já jsem jeden z těch, kteří odehráli velmi mnoho hodně přesných partií, ale přitom jsem v Titled Tuesday z devíti pokusů nikdy nevyhrál žádnou cenu.

Petr Kraus

Děkuji za informace.

tomáš

takže podvádět je v pořádku ? A schvalování podvodu členy svazu se v pořádku ?

alanhelis

 

alanhelis

….on to pan Fiala ,nemyslí zase špatně ….jen je stará škola no ? ….a jinak k té druhé partii …dostávám mat i dřív něgdy 🙂 …..zvlášť první partie hned po probuzení 🙂 …..

alanhelis

….tak to byl pán Fialový….jj…..

13
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x