2022, rok Carlsena – II. část

Pokračování lehkého přehledu roku 2022.

 

Červenec

9. 7. – 23. 7. 2022 – ve velmistrovském „trojboji“ na turnaji Biel International Chess Festival vítězí Quang Liem Le.

17. 7. – 24. 7. 2022 – Dortmund, Deutschland Grand Prix vyhrává Pavel Eljanov. David Navara končí na šestém místě.

19. 7. – 26. 7. 2022 – další turnaj ze série Grand Chess Tour s názvem SuperUnited Rapid & Blitz Croatia, první místo a 40 000 $ si „zabookoval“ Magnus Carlsen 🙂

22. 7. – 30. 7. 2022 Czech Open Pardubice, jeden z největších turnajů v Evropě a jistě největší v ČR. Vítězem hlavního openu se stává Alexander Dončenko, český GM Jiří Štoček končí na třetím místě.
Výsledky všech turnajů

28. 7. – 10. 8. 2022 44. šachová olympiáda v Čenaj (Indie). ČR má tým v open i ženském turnaji. Na poslední chvíli se řeší problémy s pozitivním testem a ztraceným pasem. Místo Vlasty Babuly odlétá dodatečně náhradník Vojtěch Zwardoń. I přes tyto komplikace nakonec muži končí na 25. místě (18. nasazení), ženy obsadily krásné 16. místo  (23. nasazené).
Open sekci vyhrává Uzbekistán, druhá je Arménie, třetí je tým Indie 2. V ženách vítězí Ukrajina, druhá je Gruzie, třetí Indie.
Kompletní výsledky

 

Srpen

15. 8. – 21. 8. 2022 FTX Crypto Cup na Floridě, další online turnaj ze série Meltwater Champions Chess Tour, vyhrává Carlsen, druhý je Praggnanandhaa a třetí Firúzdža.

21. 8. – 31. 8. 2022 – v Praze se koná ME žen. V jedenáctikolovém turnaji vítězí Monika Soćko z Polska. Ze čtrnácti českých hráček si vedla nejlépe Tereza Rodshtein (34. místo). Anna Lhotská sice skončila až 53. , ale na ratingu připsala 132 bodů a stává se českou jedničkou (dočasně  :usmev: ).
Výsledky

24. 8. – 30. 8. 2022 – v Saint Louis se hraje další turnaj ze série Grand Chess Tour (GCT), Saint Louis Rapid & Blitz. Vítězí Alireza Firúzdža a série pokračuje turnajem v klasickém šachu…

 

Září

1. 9. – 15. 9. 2022, Sinquefield Cup s účastí Magnuse Carlsena. Pořadatelé zvou na turnaj i Hanse Niemanna, o němž se už delší dobu šušká, že jeho výkon letí zázračně nahoru. Někteří účastníci (Nepomňašči, Caruana, Carlsen…) požadují zpřísnění kontrol. Není jim vyhověno. Ve třetím kole poráží Niemann Carlsena, který poté odstupuje z turnaje. Od té doby se táhne spor Niemanna s Carlsenem, Nakamurou a serverem chess.com (a možná i jinými). Carlsen se domnívá, že Niemann nehraje vždy fér, Niemann požaduje omluvu a později Carlsena a další žaluje. Spor zatím není rozhodnut.
V turnaji dosahují nejvíce bodů Firúzdža a Nepomňašči. V tiebreaku vítězí Firúzdža a stává se tak i celkovým vítězem Grand Chess Tour.

10. – 11. 9. 2022 – Turnov, MČR čtyřčlenných družstev v rapid šachu a bleskovém šachu. V obou turnajích vítězí tým Lysé nad Labem
Výsledky

18. – 25. 9. 2022 – online turnaje ze série Meltwater Champions Chess Tour pod názvem Julius Baer Generation Cup. Zúčastnil se i David Navara, ale tentokrát se mu nepovedlo postoupit do vyřazovacích bojů. V základní části skončil na 11. místě, postup mu unikl až v závěru  :smutek: .
Turnaj se zapsal do historie velmi krátkým střetnutím mezi Niemannem a Carlsenem. Druhý jmenovaný se po tazích 1. d4 Jf6 2. c4!!  :usmev: vzdal. Ani tato porážka však Carlsenovi nezabránila v turnaji nakonec zvítězit. Ve finále porazil Carlsen Arjuna Erigaisiho.

 

Říjen

3. – 10. 10. 2022 – Mayrhofen, Rakousko. Evropský klubový pohár. V sedmikolové soutěži evropských klubů vítězí Nový Bor pod názvem „Novy Bor Chess club“. Sedmkrát vítězství, ani jedna remíza, ani jedna porážka. Klobouk dolů.
V soutěži hrála ještě další dvě česká družstva. Moravská Slavia Brno skončila na 14. místě, mladíci z BŠS Frýdek-Místek obsadili 46. příčku.
Výsledky

14. – 21. 10. 2022, online turnaj Aimchess Rapid ze série Meltwater Champions Chess Tour. Ve velké formě hrající Duda vyřadil v semifinále Carlsena a ve finále po malém zaváhání porazil i Mameďarova. Stal se tak vítězem turnaje.

24. 10. – 6. 11. 2022, v Monte Carlu se hraje jedna skupina turnaje kandidátek. Z důvodu ruské agrese proti Ukrajině se FIDE vyhnula střetnutí ukrajinských a ruských hráček rozdělením turnaje do dvou skupin. V Monte Carlu hrály sestry Muzyčukovy, Humpy Koneru a Tingjie Lei.
Do finále turnaje postoupila z „A“ skupiny Tingjie Lei.

 

Listopad

2. – 10. 11. 2022 v Saint Louis se koná další šachový festival pod názvem Fall Chess Classic. V turnaji vítězí čínský GM Yangyi Yu, na druhém místě je Vidit a třetí je jeho klubový kolega z Nového Boru a český reprezentant Thai Dai Van Nguyen.

5. – 6. 11. 2022 se hrál v Rumunsku silně obsazený rapid turnaj Grand Prix Romania, kterého se zúčastnili i dva čeští hráči. Štěpán Žilka nebyl ve formě a skončil na 62. místě. David Navara v desetikolovém turnaji nasbíral 8.5 bodu, když soupeřům povolil jen tři remízy, a turnaj vyhrál.

11. – 20. 11. 2022, finálový turnaj osmi hráčů série Meltwater Champions Chess Tour se stává poměrně snadnou kořistí hlavního favorita. Magnus Carlsen vítězí nejen v tomto turnaji, ale stává se tak i vítězem celé Tour.

15. – 28. 11. 2022, Assissi, mistrovství světa seniorů. Šest českých hráčů reprezentuje ČR. Tři hrají v kategorii 50+, další tři v sekci 65+. Kromě toho se hodnotí i kategorie 75+. Velmistr Vlastimil Jansa je neúspěšnější z naší výpravy a v kategorii 65+ končí na 8. místě. Kromě toho je i nejlepší mhráčem v kategorii 75+. Ani ostatní naši nezklamali, což bylo nejvíce patrné v kategorii 65+.
Výsledky na chess-results

29. 11. – 4. 12. 2022 Tata Steel India, dva turnaje v mužské a ženské sekci, takže celkem čtyři turnaje  :smich: . Rapid mužů vyhrál Nihal Sarin, rapid žen Anna Ušenina. Blicáky se staly kořistí Arjuna Erigaisiho a Rameshbabu Vaisali.

29. 11. – 11. 12. 2022, v uzbecké Chivě se hraje „B“ skupina („ruská“) turnaje kandidátek. Gorjačkina, Lagno, Kostenjuk a Číňanka Tan bojovaly o postup do finále tohoto turnaje. Radovala se nakonec Číňanka Tan, která se tak na jaře utká o právo vyzvat mistryni světa Wenjun Ju s další čínskou hráčkou Tingjie Lei.

 

Prosinec

17. 12. 2022, Praha, MČR v bleskovém šachu. V patnáctikolovém open turnaji vítězí Vojtěch Plát a stává se mistrem ČR v bleskovém šachu pro rok 2022. Druhé místo obsadil Thai Dai Van Nguyen, třetí skončil Vojtěcj Zwardoń. Mezi ženami, které hrály na třináct kol, dominovala, a získala titul mistryně ČR, Julia Movsesjan. Durhou příčku obsadila Nataša Richterová, třetí byla Tereza Rodshtein.
Výsledky na chess-results

16. – 18. 12. 2022, mistrovství Evropy v rapidu a bleskovém šachu v Katovicích. Turnajů se účastní několik českých hráčů a jedna hráčka. Jedním z favoritů je David Navara, který své postavení potvrzuje hned v úvodním bleskovém turnaji. Vítězí a stává se mistrem Evropy. Ke zlaté medaili pak David přidává i stříbro z rapidu.
Výsledky na chessmanager

26. – 28. 12. 2022, Almaty, mistrovství světa v rapid šachu. Dva turnaje, open a ženský. ČR reprezentují Thai Dai Van Nguyen a Anna Lhotská. Vítězem a mistrem světa se stává Magnus Carlsen, druhý je Vincent Keymer, třetí Fabiano Caruana. Van končí na 71. místě.
Mezi ženami je pořadí: 1. Tan, 2. Saduakassova, 3. Savitha.
Anička Lhotská skončila na 66. místě.
Výsledky

29. – 30. 12. 2022, Almaty, mistrovství světa v bleskovém šachu. V jednadvacetikolovém turnaji vítězí opět Magnus Carlsen. Druhé místo obsadil Hikaru Nakamura, třetí byl Haik Martirosjan.
Thai Dai Van Nguyen obsadil 61. místo.
V ženském turnaji, který se hrál na sedmnáct kol, obhájila titul Bibisara Assaubajeva, druhá skončila Humpy Koneru a třetí Polina Šuvalova.
Anička Lhotská obsadila 49. místo.
Výsledky


 

Pokud jste v tomto vyčerpávajícím přehledu, který však není obsahově vyčerpávající  :smich: , nenašli turnaj nebo jméno, které jste hledali, pak se omlouvám. Stejně tak se omlouvám i za případné časové nesrovnalosti, či překlepy ve jménech. Původně to mělo být jen CTRL + C a CTRL+V, ale moc mi to nešlo.

Přehledy nejsou mou silnou stránkou  :usmev:

 

Loading

3.7 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Pro mě byl rok 2022 i tímto rokem   :usmev:  Dobrá práce pánové a slečno!
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x