2022, rok Carlsena – I. část

Ač mám problémy s daty a časovými údaji, v nadpisu není chyba 🙂 . Malé ohlédnutí za uplynulým rokem rozdělené z důvodu obsáhlosti na dvě části, ale časové údaje berte s rezervou 😉 .

 

Leden

13. – 30. 1. 2022  – hraje se Tata Steel Chess Tournament ve Wijk Aan Zee. Vítězem turnaje Masters se stává Magnus Carlsen, druhý je Šakrijar Mameďarov a třetí skončil Richard Rapport. Turnaje se zúčastnil ještě i Sergej Karjakin a zřejmě to byl (doufám) na dlouhou dobu jeho poslední turnaj v zahraniční civilizované zemi.

V turnaji Challengers suverénně vítězí Arjun Erigaisi, na druhém místě končí český zástupce Thai Dai Van Nguyen.
Malá perlička: všimněte si v našem starém článku data na screenshotu tabulky z oficiálního webu turnaje. Loni se hrál turnaj údajně až letos od 13. do 29. 1. 2023.
Evidentně nejsem sám, kdo má problém s datumy  :smich: .

 

 

 

Únor

4. – 17. 2. 2022 nastal čas říct Berlín  :usmev: (Time to say Berlin). V Berlíně se hrál první turnaj ze série FIDE Grand Prix 2022. V sérii se kromě finančních cen hraje i o dvě místa v turnaji kandidátů.
V turnaji dominují Američané (Aronjan snad tehdy hrál ještě pod arménskou federací), kteří obsadili první tři místa v pořadí: Nakamura a Aronjan, Dominguez. Vítězem turnaje se po tiebreaku stává Hikaru Nakamura, který porazil Levona Aronjana.

19. – 27. 2. 2022 – hraje první online turnaj ze série Meltwater Champions Chess Tour s názvem The Airthings Masters. Vítězem turnaje se stal Magnus Carlsen, který ve finále porazil Jana Nepomňaščiho. V průběhu turnaje Rusko zahájilo vojenskou agresi na Ukrajinu (24. února 2022) a je otázkou, jak se tato agrese promítla do hry některých účastníků  :smutek: .

 

Březen

1. – 14. 3. 2022 se hrál v srbském Bělehradě druhý turnaj série FIDE Grand Prix 2022. Vítězem se po tiebreaku stal Richard Rapport. Druhý skončil Dmitrij Andrejkin hrající pod hlavičkou FIDE.

19. – 27. 3. 2022 se konal druhý online turnaj ze série Meltwater Champions Chess Tour (CCT) pod názvem Charity Cup. Jak vyplývá už z názvu, turnaj byl určen na podporu Ukrajiny bránící se ruským okupantům. Značná část finančních cen šla na podporu obránců ukrajinského státu. Turnaje se zúčastnil i David Navara, který postoupil ze základní skupiny, ale ve čtvrtfinále jej vyřadil Quang Liem Le z Vietnamu. Ve finále turnaje se utkali Magnus Carlsen a Jan Krzysztof Duda. První finálový zápas vyhrál Carlsen, ale druhý Duda. V tiebreaku pak Carslen zvítězil a vyhrál tak i druhý online turnaj série CCT.

 

Duben

21. – 4. 4. 2022 – poslední turnaj ze série FIDE Grand Prix a série se znovu vrátila do Berlína. Vítězem se stává Wesley So (USA), ale podstatnější je, že byli známi dva hráči postupující do turnaje kandidátů: Hikaru Nakamura a Richard Rapport.

24. – 5. 4. 2022 Ve slovinské Čateži se hraje ME jednotlivců v klasickém šachu. Českou republiku reprezentuje pětice hráčů: David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Peter Michalík, Jiří Štoček a Daniel Šorm.
V jedenáctikolovém turnaji získávají dva hráči 8.5 bodu, ale Matthias Bluebaum má lepší vedlejší hodnocení než Gabriel Sargissjan. na třetím místě je Ivan Šarić. Českým hráčům se moc nedařilo, nejlepším z našich byl Peter Michalík na 48. místě.

 

8. – 10. 4. 2022 se  hrálo poslední trojkolo šachy.cz Extraligy družstev. V soutěži loni startovalo 14 týmů, protože v „covido-době“ nikdo nepadal  :usmev: . Vítězem soutěže se stal tradičně 1. Novoborský ŠK, spadly poslední čtyři týmy (viz tabulka).

22. – 28. 4. 2022 se do norského Osla sjela většina (všichni?) z osmičky hráčů, aby sehráli další z online turnajů série CCT Oslo Esports Cup. V hlavních turnajích série hrálo vždy osm hráčů a nehrála se vyřazovací část. Vítězem turnaje se stal Jan Krzysztof Duda.

30. 4. – 8. 5. 2022 se hrály turnaje družstev Mitropa Cup. V open sekci skončili naši muži na 6. místě z devíti týmů, ženy v turnaji ženy byly na 9. místě z deseti týmů.
Výsledky na chess-results (muži)
Výsledky na chess-results (ženy)

 

Květen

3. – 9. 5. 2022TEPE SIGEMAN & CO CHESS TOURNAMENT, uzavřený velmistrovský turnaj s účastí Davida Navary. V turnaji zvítězil Hans Moke Niemann, David Navara skončil na pátém místě.
Výsledky na chess-results

3. – 15. 5. 2022 Superbet Chess Classic Romania  a vítězí Maxime Vachier-Lagrave.

14. 5. 2022 se hrálo v České Třebové MČR žen v rapid šachu. Mistryní se stala Olga Sikorová.
Výsledky na chess-results

14. – 22. 5. 2022 se konalo v Ústí nad Labem Mistrovství ČR mužů. V otevřeném turnaji na devět kol získal už svůj jedenáctý titul David Navara.
Výsledky

17. – 24. 5. 2022 2022 Superbet Rapid & Blitz Poland, další turnaj ze série Grand Chess Tour. Vítězí Duda, vynikající výsledek uhrál Vishwanathan Anand.

18. – 26. 5. 2022 Série Meltwater Champions Chess Tour pokračovala turnajem Chessable Masters. Do finále se kupodivu nedostal Carlsen. Finálové střetnutí pro sebe rozhodl Ting Li-žen (Ding Liren), když porazil Praggnanandhau

21. – 29. 5. 2022 si dala dostaveníčko desítka našich žen, aby bojovaly o titul na MČR žen. Vítězkou se stala Nataša Richterová.
Výsledky

30. 5. – 11. 6. 2022 se v norském Stavangeru konal tradiční turnaj Norway Chess. Netradiční byla neúčast ruských hráčů, které pořadatelé v turnaji nechtěli. Vítězí Carlsen před Mameďarovem. Na třetím místě skončil nestárnoucí Vishwanathan Anand.

31. 5. – 3. 6. 2022 ČEZ Trophy. Součástí festivalu byl i zápas Navara – Narayanan. Zápas vypadal na Davidovu porážku, ale nakonec náš hráč dokázal vyrovnat a tiebreak rozhodl pro sebe.

 

Červen

8. 6. – 17. 6. 2022 Prague International Chess Festival, „hromada“ turnajů v Praze aka Tata Steel „po česku“ 🙂 . Vítězem turnaje Master se stal Pentala Harikrishna před Quangem Liemem Le a českým GM Thai Dai Van Nguyenem. Druhý český zástupce, David Navara, skončil na pátém místě.
O vítězi turnaje Challengers rozhodoval tiebreak mezi Vincentem Keymerem a Niemannem. Keymer v něm zvítězil. Turnaj Futures vyhrál Kamil Warchol (Polsko), v openu zvítězil Alexander Motylev.
Výsledky na chess-results

16. 6. – 7. 7. 2022 Turnaj kandidátů se hrál v Madridu. Z vítězství se radoval Jan Nepomňašči, ale zklamaný nebyl ani druhý Ting Li-žen, protože úřadující mistr světa Magnus Carlsen se rozhodl titul neobhajovat.
O titul
se tak utkají Nepomňašči s Tingem Li-ženem.

28. 6. – 17. 7. 2022 online turnaj ze série CCT FTX Road to Miami vyhrává Levon Aronjan, který ve finále porazil Číňana I Weje.


 

O všech těchto, a jiných akcích, jsme psali v roce 2022 na našem webu.

„Lehký“ přehled druhé poloviny roku 2022 bude následovat.

Zatímco někteří dělají pro šachy NEJVÍCE, a nevím, jak to měří  :smich: , my děláme šachové NEJSVÍCE!!!
Tedy alespoň na obrázku  :mrknuti: .

Loading

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x