PRAGUE OPEN 2023

Sotva před pár dny proběhly oslavy Nového roku, a již se, tradičně v krásných kongresových sálech hotelu Olympik, rozhořely šachové boje prvního festivalu seriálu Czech tour 2023. Od pátku 6. ledna po celý týden, tedy až do pátku třináctého zde probíhá Prague open 2023.

Ve dvou hlavních turnajích se na startu sešlo rekordních 387 hráčů ze 39 zemí. Nejpočetněji je samozřejmě zastoupena Česká republika (183), velké množství účastníků je však i z Německa (31), Irska, (21), Norska (20), Ukrajiny (20), Slovenska (18) nebo Polska (16). Podívat se také můžete na to, jak hrají šachy v Brazílii, Kanadě, Číně, Gruzii, Indii, Kyrgyzstánu, Malajsii, Vietnamu, Jižní Africe nebo USA.

V nasazení je na prvním místě IM Chen z Číny, následovaný IM Baumeggerem z Rakouska. Nejvýše nasazeným hráčem z České republiky je na 4. pozici GM Neuman. Ztížit favoritům jejich roli se jistě pokusí ukrajinský IM Mitusov, švédský IM Carlsson či slovenský FM Bochnička. Z českých hráčů pak mohou být černými koni IM Kulhánek, nestárnoucí FM Šorm, z mladých hráčů pak mimo jiné FM Vojta (v roce 2022 si zde uhrál svoji první normu IM).

Zajímavostí je početná skupina z líhně známého norského trenéra GM Agdesteina. Velmistr Agdestein (je i fyzicky přítomen na festivalu, kde má na starosti celkem téměř 18 svěřenců) byl mimo jiné i manažerem a trenérem Mistra světa Magnuse Carlsena a útočníkem norské fotbalové reprezentace.

Souboj o celkové vítězství je možné též sledovat on-line. Prvních 20 šachovnic je vysíláno živě s 15 minutovým zpožděním.

Co je třeba jistě zmínit je velké množství talentovaných českých mládežníků, kteří využili možnost poměření svého šachového růstu v této široké mezinárodní konkurenci.

V rámci festivalu proběhnou i dva doprovodné dopolední turnaje. V neděli 8. 1. turnaj v rapidu a ve středu 11. 1. turnaj v blesku. Obě akce se ratingují na FIDE a je možné se jich zúčastnit bez předchozí registrace.

Petr Laušman, ředitel festivalu Open Praha 2023

Online
Výsledky

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x