Extraliga pokračuje

V sobotu se hrálo páté kolo Extraligy družstev a také se konal tradiční novoroční rapid v Bílovci.

 

Sobotní extraligové páté kolo jsem moc nesledoval, protože jsem sám hrál (špatně  :smich: ) v Bílovci, ale přece jen jsem stihl vidět alespoň závěr několika partií.

1. Novoborský ŠK hrál s týmem INGEM – ŠK Líně. Snad není třeba ani uvádět, že novoborský tým byl v utkání favoritem a to i přesto, že z povolených tří cizinců nebo hostujících hráčů nastoupili za Nový Bor jen dva hráči označení písmenkem „C“. Ani Líně nebyly kompletní, ale je otázka, zda by Líně měly lepší šance i v nejsilnější sestavě.
Právě závěr tohoto zápasu jsem stíhal sledovat online. Za již rozhodnutého stavu se dohrávala partie Navara – Štoček. První věc, nad kterou jsem se při pohledu na „teploměr“ při partii na serveru chess24.com zamyslel: hraje to na výhru bílý nebo černý?
„Teploměr“ ukazoval rovnou nulu  :usmev: .
Po tahu 42. … Sg2 bylo jasné, že bílí pěšci jsou možná nebezpeční, ale bílý král je v nezáviděníhodné pozici, takže před bílým stojí těžce řešitelné úkoly.

 

 

Úloha bílého je těžká, ale ani černý nemá lehký život. Bílý hrozí zahrát f2-f3, zavřít černého střelce na g2 a pak si jednoduše postavit dámu. Obě strany musí hrát obezřetně a přesně.

Když se bílému podařilo uskutečnit jeho plán, uzavřel střelce tahem f3 a postoupil o notný kus dále pěšci, musel černý najít jediné 47. … Sxg3! s myšlenkou vytvořit si také volného pěšce nebo s pomocí různých hrozeb bílému králi osvobodit svého střelce. Po jiných tazích by bílý dosáhl svého cíle.
Po tahu 52. Kg4?? bylo jasné, kdo zkouší hrát partii na výhru. Bílý se vyhnul případnému opakování pozice po 52. Kh2.
V té chvíli jsem zavětřil  :usmev: .
Mám celkem dobrý „čich“ na nečekané matové zvraty, takže jsem rychle zaregistroval, že bílý král se ocitl v pasti. Než jsem však stačil propočítat různé „hloupé“ nápady s tahy jako Kg6, případně f5 nebo g5, objevil se na šachovnici tah 52. … Va2! .
Ejhle! Měl jsem pravdu, bílému hrozí mat. Kromě matu hrozí i braní pěšce na a6. Ale mat je víc a není vidět, jak by mohl bílý bezbolestně vymotat svého krále z matové sítě. Jediný (skoro  :usmev: , pak ještě i 53. e4) tah, který zabrání matu, je tah 53. Vb4, který se objevil na šachovnici. Matu sice zabrání, ale porážce bílého nikoliv.

Do hlav hráčů nevidím, ale vypadá to, že zatímco bílý hrál koncovku na výhru, černý hledal záchranu partie. Ale je také docela dobře možné, že černý něco přehlédl v propočtu varianty 53. … g5!! 54.b7 Kg6 55.e4 Ve2 56.b8=D Vxe4+ 57.Vxe4 f5# .
Když hledáte záchranu, nenajdete výhru  :usmev: .
Po zhruba dvouminutovém přemýšlení zahrál černý 53. … Vxa6?? a dosáhl svého cíle. Remíza.

 

 

Nový Bor povolil svým soupeřům jen tři remízy a po výhře 6.5-1.5 upevnil svou pozici na čele tabulky.
1. Novoborský ŠK – INGEM – ŠK Líně 6.5 – 1.5

 

V loňské sezóně se Frýdek-Místek zachraňoval, letos bojuje o medailová umístění. V zápase Moravské Slavie Brno s BŠŠ Frýdek-Místek nenastoupilo ani jedno družstvo v nejsilnější sestavě, ale u slov „nejsilnější sestava“ se dá vždy spekulovat, která sestava se tak dá označit  :usmev: .
V ratingově vyrovnaném zápasu využili hosté z Frýdku-Místku výhodu bílých figur. Za čtyř partií bílými udělali 3.5 bodu a zvítězili.
Šachový klub Moravská Slavia – BŠŠ Frýdek-Místek 3 – 5

 

Siesta Labs Unichess a GASCO Pardubice, dva týmy s odlišnými ambicemi. Zatímco Unichess zřejmě více než na medaile myslí na klidný střed tabulky, Pardubice asi mají vyšší cíle.
Favorizované Pardubice se nakonec prosadily, ale za zmínku stojí hezká výhra Jana Bernáška s pardubickým Zbyňkem Hráčkem.
V sicilské se neoplatí váhat, zvlášť při rošádách na opačné strany.

 

 

Siesta Labs Unichess – GASCO Pardubice 3 – 5

 

Podobný zápas jako mezi Unichessem a Pardubicemi se hrál v druhém pražském utkání. Domácí DP Praha myslí spíše na záchranu než cokoli jiného, hosté z Lysé nad Labem jsou jedním z týmů, který čeká na zaváhání favorizovaného Nového Boru.
Sobotní zápas byl jednoznačně v režii Lysé nad Labem.
Jedním slovem: nakládačka  :usmev: .
ŠK Dopravní podnik Praha – Výstaviště Lysá nad Labem 1 – 7

 

Slavia Kroměříž postoupila do Extraligy v sezóně 2018/2019 a nějakou dobu už tedy naši nejvyšší soutěž hraje. V loňské sezóně skončila Slavia na hezkém pátém místě. Hosté z Hošťálkové jsou nováčkem soutěže a hrají spíše pro „zábavu“  :usmev: ., ale v zápase s Kroměříži neprodali svou kůži lacino. Domácí tým těsně zvítězil, když své soupeře „přetlačil“ na prostředních šachovnicích.
Hošťálková tak stále zůstává bez bodu na posledním místě, což se asi před sezónou dalo tak trochu čekat, ale více zarážející je „impotence“ hošťálkovských hráčů. Hošťálková vyhrála ze čtyřiceti partií jen dvě a ty má „na svědomí“ jen jeden hráč-Martin Blahynka.
Slavia Kroměříž – Šachy Hošťálková 4.5 – 3.5

 

Zápas mezi Turnovem a pražskými „ložnicemi“ měl být pro domácí ZIKUDU Turnov lehkou záležitostí.
A byl.
Domácí měli na všech šachovnicích ratingovou převahu a dokázali to i za šachovnicemi.
Jedinou „kaňkou“ na výkonu Turnova byla porážka Václava Fiňka, kterému se nepovedlo zahájení s Martinem Cuhrou.
Stává se… Vašek však jinak hraje velmi dobře a pevně. Před sobotní porážkou prohrál v soutěžích družstev naposledy 4. 9. 2021 ve finále MČR mládeže družstev s Richardem Stalmachem.
ZIKUDA Turnov – OAZA loznice.cz 6 – 2

 

 


 

V sobotu 7. 1. 2023 se hrál v Bílovci tradiční novoroční rapid, který je již delší dobu nedílnou součástí Rapid Tour festivalu Ostravský koník.
Tentokrát se na startu turnaje sešlo 166 hráčů ze čtyř federací. Nasazenou turnajovou jedničkou byl GM Milan Pacher.

V turnaji dominovali zahraniční hráči.
Stanisław Żyłka (Polsko) a Alexej Maly (Ukrajina) uhráli 8 bodů z devíti partií. Lepší vedlejší hodnocení měl Żyłka a stal se tak celkovým vítězem turnaje.
Třetí místo obsadil Milan Pacher (Slovensko) se 7.5 body. Stejný počet bodů uhrál i Jan Malík, ale vedlejší hodnocení jej odsunulo až na čtvrté místo.

V turnaji jsem sám hrál, ale svůj výkon raději nebudu ani komentovat  :smich: . Nic moc, ale prohrál jsem jen dvě partie a byly to dvě ze tří, v nichž jsem hrál „normální“ šachy. V ostatních partiích to byl šachanismus nejhrubšího zrna a prakticky v každé partii jsem měl minimálně o dva pěšce méně, takže to nakonec není až tak špatný výsledek  :mrknuti: .

Výsledky na chess-results.


 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x