Počtvrté ve Wijku

Ve Wijk aan Zee pokračoval festival Tata Steel Chess Tournament 2023 čtvrtými koly obou hlavních turnajů. Hledáte-li hráče s ratingem 2800+ na špici, klopte zraky 🙂 .

 

Čtvrté kolo bylo výsledkově hodně zajímavé, a možná nejen výsledkově.

Anish Giri a Magnus Carlsen se často „špičkují“ na sociálních sítích. Ve čtvrtém kole turnaje Masters se mohli „špičkovat“ za šachovnicí. Giri měl bílé figury a kdo vsadil na „přátelskou“ remízku, prodělal.

V Dámské indické oba natahali dlouhou teoretickou variantu, v níž se vede „spor“ o to, zda je bílý pěšec na d7 trumfem bílého, nebo je naopak slabinou. Sám Carlsen hrál tuto variantu za bílé v roce 2008 proti Yanicku Pelletireovi a partii vyhrál.
Carlsen věděl, že pěšce na d7 je třeba zlikvidovat, ale vybral si k tomu nevhodnou figuru v nevhodném čase a proti nevhodnému soupeři  :usmev: . Giri – Carlsen 1-0 po výborném výkonu Giriho.
Girimu gratulujeme a Carlsenovi posíláme aspoň hezkou českou písničku útěchy  v podání Ivy Bittové z muzikálu Balada pro banditu  :usmev: („Zabili, zabili (chlapa z Koločavy)“; norsky: De drepte, de drepte (en mann fra Kolochava)) .

 

 

Asi všichni my starší známe rčení: „Když chceš vyhrát s mladým, jdi s ním do koncovky!“
Ting Li-žen (Ding Liren) sice ještě není nijak starý, ale přece jen Rameshbabu Praggnanandhaa je o dost mladší.
Takže je to jasné, pojďme s mladým do koncovky!
Jenže chyba lávky, dnešní mládež není jako ta stará mládež  :smich: . Dnešní mládež zvládá i koncovky a to velmi dobře. A Ting to pocítil na vlastní kůži.
Mimochodem, nehodlám se teď v noci „patlat“ v něčem, čemu ani Ting nerozumí, takže varianty v partii patří Stockfishovi 15 a kdo ví, jestli tomu rozumí ta „křemíková hlava“….
Ověřte si to sami  :mrknuti: .

 

 

Ještě jedna koncovka, tentokrát v podání mladého Nodirbeka Abdusattorova. Člověk by řekl, že koncovky těžkých figur končí většinou remízou. Ale v koncovkách rozhoduje i postavení figur. Obvykle je aktivní král v koncovce žádoucí, ale není tomu tak vždy. Přesvědčil se o tom i Parham Maghsoodloo a Nodirbek Abdusattorov mu ukázal, že „aktivní“ král může být i slabou figurou.

 

 

Ostatní partie čtvrtého kola (Rapport-Caruana, So-Aronjan, Keymer-Erigaisi, Van Foreest-Gukesh) skončily remízami. Nebyly to nudné remízy, ale nikdo také nijak extra „nevyčníval“  :usmev: .

 

Tabulka turnaje MASTERS po 4. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 


 

V turnaji Challengers se děly věci…

Eline Roebers (ročník 2006), kterou jsem poprvé zaznamenal na olympiádě v indickém Čenaj, kde hrála za Nizozemí na první šachovnici, ukazuje, že ji pořadatelé pozvali na turnaj právem.
Dívka s ratingem 2361 se s nikým nemaže. Po čtyřech kolech má na svém kontě dva body za jednu výhru a dvě remízy. Prohrála jen v prvním kole s Mishrou a ani Tabatabaei ji neporazil.

 

Eline Roebers, zdroj: www.tatasteelchess.com, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

 

Druhá dívka v turnaji, Rameshbabu Vaishali, podlehla (na šachovnici  :usmev: ) Velimiru Ivićovi. Vaishali nehraje špatně, naopak, ale něco tomu chybí.

 

 

Adhiban se Sindarovem v asijském derby nijak neriskovali a partie skončila zaslouženou remízou.

Partie Yilmaze s Warmerdamem vypadala na remízu, i když se to černému určitě nehrálo lehce. Ale když si dal černý v časové tísni tah 34. … Sa8?? a přišel o pěšce, bylo jasné, že to Warmerdam neudrží.

 

 

Divokou pozici postavili na šachovnici Supi s Beerdsenem. Na tom by nebylo nic špatného, ale když máte něco podobného hrát s několika málo minutami nebo vteřinami na hodinách, tak je to lahůdka  :smich: . V závěrečné pozici stojí černý asi lépe, ale vůbec se mu nedivím, že přijal remízu, i když měl na hodinách na poslední tah ještě celou minutu.

 

 

Abhimanyu Mishra stál s L’Amim hodně dobře, možná i na výhru. Ale pak se nějak „zasukoval“ a začal hrát podivné tahy. Skoro rovnou koncovku věží a nestejných střelců pokazil před druhou časovou kontrolou a Erwin L’Ami nezaváhal.

 

 

Už i vrabci na střechách žilinských domů si cvrlikají, že to Jerguši Pecháčovi ve Wijku nejde  :smutek: . Ve čtvrtém kole stál v partii s Donchenkem po zahájení celkem dobře, ale pak začal hrát špatně a Donchenko jej ztrestal.
Dnes je ve Wijku volný den, tak doufejme, že se Jerguš z téhle „depky“ nějak dostane.
Dnes mají v turnaji Masters hráči volný den, turnaj Challengers pokračuje pátým kolem a volno budou mít „béčkoví“ hráči až zítra, takže Jerguš bude muset ještě jedno kolo protrpět.

 

 

 

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 4. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
jacek

Dnes Jergus „musí“ hrát, zítra má volno
https://tatasteelchess.com/challengers-schedule/
Magnus má dnes „time-out“ po tvrdém knockoutu   :mrknuti: 
https://tatasteelchess.com/playing-schedule/

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x