Knockout

Tata Steel Chess Tournament 2023, to je několik turnajů, ale nejvíce sledovány jsou turnaje Masters a Challengers. Hráči v turnaji Masters měli ve středu volný den, v turnaji Challengers se hrálo páté kolo a volno budou mít hráči až ve čtvrtek.

 

Volný den v turnaji Masters byl ve znamení sportu  :usmev: . Na programu byl velmistrovský fotbálek na stadionu BUKO, kde hraje v městečku Velsen (cca 15 km od Wijk aan Zee) ve druhé nejvyšší nizozemské fotbalové soutěži tým SC Telstar („Bílí lvi“).
Nevím, zda nastoupí velmistři proti druholigovým hráčům, nebo se hráči rozdělí nějak jinak. Ono to není až tak důležité  :usmev: .
Důležitější je, že páté kolo turnaje Masters se odehraje na stadionu Johana Cruijffa v Amsterdamu (tzv. Chess on Tour, šachy na cestách).
Důležitější pro hráče a pořadatele, nám v ČR to může být úplně jedno  :usmev: .
—–

Hráči turnaje Challengers místo fotbálku a cestování šoupali dřevěnými panáčky po šedesáti čtyřech polích.

Amin Tabatabaei je v turnaji nasazen jako hráč číslo jedna, ale „šoupání“ se mu zatím moc nedaří.
V pátém kole narazil na Turka Mustafu Yilmaze, kterému se naopak figurky po šachovnici „šoupají“ na správná pole samy.
Přiznám se, že ještě teď dumám nad 37. tahem bílého (37. d5??) . Nejde ani tak o to, jaká je myšlenka tohoto tahu, jako spíš o to, co vlastně Amin přehlédl.
Že by zapomněl, že po 40. Jexd5 už není krytý pěšec na f5?
Možná. Jisté však je, že po 37. d5?? je to za bílého už skoro na vzdání

 

 

Donchenko hraje zatím hodně pevně, ale to není nic proti hře Supiho  :usmev: . Supi zremizoval kde co, dokonce i mnohem lepší pozice. V partii Donchenko – Supi se nikomu z hráčů nepodařilo získat aspoň minimální výhodu a partie skončila remízou.

V podstatě totéž by se dalo říci i o partii L’Ami – Ivić. „Rovina“ po celou partii a remíza.

Javochir Sindarov na tom byl po čtvrtém kole dost dobře. Možná proto hrál s Jergušem Pecháčem spíš na jistotu a nijak neriskoval.
Ani nemusel, Jerguš se porazil sám.
Tuhle partii si slovenský velmistr zarámovat určitě nedá. Pokud v minulých kolech Jerguš Pecháč prohrával kvůli různým přehlédnutím, pak tohle bylo špatné skoro od samého začátku. Věžovou koncovku nehrál Sindarov nijak virtuózně, ale Jerguš ji hrál ještě hůř.

 

 

Warmerdam remizoval s Mishrou a Vaisali Rameshbabu odpůlila svého krajana Adhibana.

Zajímavou partii sehrála černými figurami Eline Roebers s Thomasem Beerdsenem.
Beerdsen měl bílé figury a proti Francouzské obraně si vybral variantu, která je „skoro nekorektní“. Na západ od našich hranic ji nazývají „Fingerslip“, což bych přeložil jako „přehmátnutí“ (uklouznutí prstu), ale v šachu tomu asi lépe odpovídá výraz „prstová chyba“  :usmev: .
Údajně se tak varianta nazývá proto, že Alechin v partii proti Flohrovi na turnaji v Nottighamu chtěl hrát ve čtvrtém tahu nejdříve 4. e5 a teprve pak měl přijít tah Sd2 (1. e4 e6 2. d4 d5 3. Jc3 Sb4 4. e5 c5 5. Sd2), ale Alechin si přehodil tahy a zahrál 4. Sd2.
Kdo ví, jestli je to pravda, ale takto to vysvětlují Barden a Harding v jejich knize „The Batsford Guide to Chess Openings“ . Alechin tu partii vyhrál, ale Flohr mu hodně pomohl už v zahájení.
Sám jsem kdysi tuhle variantu asi třikrát zahrál a odnesl jsem si jen půl bodu ze tří partií  :usmev: a kdyby byl soupeř o něco „drsnější“, nepodařilo by se mi udělat ani tu půlku.

Podezírám Beerdsena, že jeho volba zahájení byla náhlým vnuknutím u partie, protože to, jak variantu sehrál, nesvědčí o bůhví jak hluboké přípravě (11. g3? ; 12. Sg2??). Dostal se do prohrané pozice, ale Eline musela neustále něco počítat.

Zlom v partii přišel v 19. tahu, když černá na tah 19.  … Jxe2 spotřebovala  19 minut ze dvaceti tří, které jí zbývaly do časové kontroly. Tah 19. … Jxe2 je dobrý tah, ale bohatě by stačilo, kdyby zahrála jednodušší 19. … Sxe2  :usmev: .

Beerdsen zaslouží pochvalu za tah 22.Sc6+. Pro jeho soupeřku, která v té době měla na hodinách  dvě minuty a dvacet pět vteřin a do časové kontroly musela odehrát ještě osmnáct tahů, to muselo být jako rána pěstí do obličeje  :usmev: .

 

Bílý si prostě postaví střelce na pole c6, kde může být sebrán dámou i pěšcem. Přitom je jeho vlastní pozice prakticky v troskách.
Tím chci říct jen tolik, že Beerdsen musel tušit taktické motivy, které se v pozici později vyskytly (matové hrozby, visící figury atd.).
Rozhodující chybu udělala Eline ve 28. tahu, kdy měla na hodinách ještě přes minutu času. Tah 28. … e2?? zahrála celkem rychle a řekl bych, že si v rychlosti sice dobře spočítala materiál, ale přehlédla matové hrozby jejímu králi.

Partie, která musela lahodit oku „krvežíznivého“ diváka, může být pro Eline klíčovou. Celou partii hrála dobře, ale nakonec to nezvládla. To je něco, co může pocuchat nervy každému hráči.
Uvidíme, jestli se mladá hráčka po tak tvrdém knockoutu ještě v dalším průběhu turnaje zvedne.

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 5. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie

… a ještě jeden odkaz na chess-results, kde jsou vidět i přírůstky/úbytky ratingu v průběhu turnaje:
Výsledky na chess-results.

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x