Nerezultativní i rezultativní rezultáty ve Wijku

Dnes mají oba turnaje na festivalu Tata Steel Chess Tournament 2023 volný den, ale v neděli se hrála osmá kola a viděli jsme různé výsledky. Rezultativní i nerezultativní 🙂 .

 

V turnaji Masters všichni napjatě sledují, jak si dál povede Nodirbek Abdusattorov. A vede si velmi dobře. V osmém kole jej čekal Levon Aronjan.
Bílými hrající Abdusattorov se vyhnul „Berlínu“ tahem 4. d3. Snažil se z pozice něco vydolovat, ale jeho „výkopové práce“ narážely na odpor „aktivisty“ Aronjana  :usmev: . Levon se dobře bránil, ale Nodirbek se i tak stále pokoušel o zisk hmatatelnější výhody. V jedné chvíli to vypadalo, že se bude třikrát opakovat pozice, ale byl to Abdusattorov, kdo se vyhnul opakování, ovšem jen za cenu výměny dam, po níž byla pozice zcela rovná, takže se hráči dohodli na remíze.

Fajnšmekři si jistě nechtěli nechat ujít souboj Caruany s Carlsenem. Carlsen v předchozím průběhu odešel dvakrát poražen (Giri, Abdusattorov), Caruana byl bez porážky.
Je trochu paradoxní, že takový souboj rozhodlo hloupé přehlédnutí(?). V rovné pozici zahrál Caruana neopatrné 22. Sc2?? s potenciální hrozbou matu černému králi po dalším Dd3. Na první pohled to nevypadalo špatně, ale mělo to jednu chybu: ani bílý král nebyl v bezpečí. Po Carlsenově tahu 22. … Dd5 hrozil mat bílému. Navíc se ukázalo, že bílý nemůže beztrestně vzít napadeného jezdce na f6.
Mat sice Caruana pokryl, ale stálo ho to pěšce na d4. Spolu s ním padla celá bílá pozice a Carlsen si připsal důležitý bod.

 

 

Wesley So a Ting Li-žen poměnili, co se dalo a v rovné věžovce uzavřeli smír. Girimu s Keymerem zůstalo sice na šachovnici více figur, ale ani to nic nezměnilo na výsledné remíze.

Richard Rapport rozehrál s Praggnanandhou variantu Italské hry trochu netradičně. Tah 9. Sg5 už se sice hrál v partii Iriny Vasiljevič s nedávno zesnulým Igorem Naumkinem, ale tam to nebylo pro bílou nikterak dobré a Naumkin zvítězil.
Rapport však v partii zvolil jiný plán než Irina. Tah Sg5 doplnil o tah 10. h4 (doporučují jej i šachové motory) a vůbec se (momentálně  :usmev: ) nezajímal o slabé pole f2, na které se mohl černý zaměřit. Bílý začal drze postupovat h-pěšcem a když černý napadl bod f2 tahem 14. … Jg4, tak po zhruba desetiminutovém přemýšlení pokryl bod f2 věží místo malé rošády (15. Vf1!?).
Černý v této fázi partie nehrál dobře a zbytečně ztrácel čas (15. … Jf6, 17. … Sa7). Bílý toho využil a nadlouho zavřel černého střelce na dámském křídle.
Na dlouho?
Vlastně „na věky“, protože střelec tam zůstal až do konce partie. Tahle partie se mladému Indovi moc nepovedla.

 

 

Arjun Erigaisi si proti Jordenu Van Foreestovi vybral Královskou indickou hru. Ta je sama o sobě dost složitým, a možná i ne plně korektním  :usmev: , zahájením.
Předchozí věta však neznamená, že se to nedá hrát. Dá, ale černý musí hrát hodně vynalézavě. Výměna 8. … exd4 moc inovativní není  :usmev: a výsledek partie pak většinou záleží na tom, jak dobře hraje bílý. Buď hraje slabě a partie skončí remízou, nebo hraje dobře a vyhraje.
Jistě, je to nadsázka  :usmev: , ale chtěl jsem tím říct jen tolik, že pokud to hraje bílý alespoň trochu rozumně, černému se dost těžko hledá nějaká protihra.
Van Foreest dal sice v jednom okamžiku Arjunovi šanci (29. Jce2?!), ale ta zůstala nevyužita.

 

 

Gukesh stál s Maghsoodlooem po velkou část partie lépe, ale Maghsoodloo se tvrdě bránil. Když už se ubránil, přišla chyba bílého 41. a6? a černý mohl získat pěšce. Nestalo se, černý zahrál jen slabší 41. … Va2.
Nechci nikoho podceňovat, ale na místě černého by po možném 41. … Jxg3 zřejmě nikdo bez pomoci šachového motoru nenašel dost drsný a drzý pochod černého krále z pole g7 až na h4, který „vymyslel“ Stockfish 15  :usmev: . Pokud to však někdo vidí i bez pomoci motoru, pak smekám.
Maghsoodloo se sice králem kupředu vydal o tah později, ale mělo to „malou“ vadu, na poli g3 stál bílý pěšec, který se následně posunul na g4 (43. g4) a dostal černého krále do nepříjemné situace.

 

 

Tabulka turnaje MASTERS po 8. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 


 

V turnaji Challengers bylo méně výher než v Masters.

Mishra k ničemu nepustil Donchenka. Nebo možná naopak  :usmev: , Doncheko k ničemu nepustil Mishru a partie skončila remízou v koncovce těžkých figur.

Yilmaz se Sindarovem si hezky zablicali  :usmev: . Zaujalo mě však také zahájení této partie. Ne, že bych ještě nikdy neviděl přechodnou oběť pěšce ve čtvrtém tahu v Anglické hře, ale překvapil mě Yilmaz tahem 12. 0-0. Vůbec nedbal na nějakou vazbu po 12. … Sg4 a vtipně napadl dámou pěšce na b7 (13. Db3)  :usmev: . A nebylo to nijak špatné.
Partii mohl černý klidně vzdát už po 25. f4, bez věže se těžko hraje  :usmev: .

 

 

Další porážku si na své konto připsal Jerguš Pecháč, ale tentokrát je v tom skoro „nevinně“  :usmev: . V zahájení v partii s Velimirem Ivićem si vzal pěšce na c2 15. … Sxc2 a i když to nebylo na první pohled patrné, zřejmě to byl začátek Jergušova konce. Samozřejmě, v průběhu partie mohly hrát obě strany i lépe, ale černý by vždy tahal za kratší konec provazu.

 

 

Zuřivá blicka mezi L’Amim a Beerdsenem zpestřila dění osmého kola  :usmev: .
L’Ami stál se svým „holátkem“ na g2 hůře, ale času neměli borci nazbyt. Hodiny nejsou při partii pro parádu, to věděli oba hráči, takže tam „sázeli“, co je zrovna napadlo, tedy to, co zrovna viděli a stihli spočítat.
Moc toho neviděli  :smich: , ale paradoxní je, že černý vypustil výhru až svým 41. tahem, tedy už po časové kontrole, kdy se mohl v klidu zamyslet a hledat vyhrávající pokračování.
Možná si nebyl jistý, kolik už udělal tahů, o čemž ale pochybuji, takže spíše vůbec neviděl motiv se zapojením střelce do útoku (Sd6).
Tah Sd6 Beerdsen nenašel a partie skončila remízou.

 

 

Warmerdamovi i Tabatabaeiovi se asi moc nechtělo bojovat, protože se na remíze dohodli už v 17. tahu.

V dívčí válce mezi Eline Roebers a Vaishali Rameshbabu nebylo vítězky. Sice to vypadalo, že by bílá někde mohla získat aspoň něco málo, ale nezískala vůbec nic, remíza.

Supimu se nepovedla partie s Adhibanem.
Zahájením (Francouzská) prošel, ale pak si proděravěl postavení před svým králem.
I německý ovčák by se asi dost nadřel, aby uhlídal všechny díry v plotu kolem monarchy, ale asi by to zvládl.
Supi však zřejmě nebude „pes obranář“  :usmev: , protože dovolil soupeři „nakvartýrovat se“ na jeho pozemky.
Zatímco Adhiban se po této výhře škrábe tabulkou nahoru, Supi míří opačným směrem.

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 8. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie
Výsledky obou turnajů na chess-results

 


 

Stále se nemohu smířit s „jazykovou šachovou hantýrkou“, o níž se minule v komentářích lehce diskutovalo  :usmev: .
„Rezultativní výsledek“ má být v pořádku, kdežto jiná spojení, která znamenají totéž, se nepoužívají.
Výsledkový výsledek, výsledkový rezultát, rezultativní rezultát jsou podle mě stejně špatně jako „rezultativní výsledek“.
Ale prý se to tak říká a píše, takže se s tím mám smířit  :smich: .

Vzpomněl jsem si, jak jsem kdysi důsledně opravoval malou dceru, která jednu dobu říkala „BO“ místo „proto“, nebo „protože“. Nakonec jsem uplatnil svou „autoritu“: „BO“ se neříká a basta!

Po týdnu jsme se k tématu znovu vrátili.

„Víš, proč se říká ‚BO‘?“, ptá se mě dcera.
„Nevím, protože BO se neříká,“ odpovídám.
„Ale jo, BO se říká a já vím, proč se to říká,“ nedá se odbýt.
„Jo? Tak proč se teda říká BO?“
„Tak dobře poslouchej… BO se říká, BO se to tak říká!!!“
Vítězoslavně odkráčela a aby mi to zdůraznila, tak mi před návratem ke své mamince nechala na lehce zaprášené televizi ještě jeden „nenápadný“ vzkaz.

 

 

Takže „BO“, se říká, BO se to tak říká a teď slyším, že „rezultativní výsledek“ se říká a píše, BO se to tak říká a píše  :smich: .
Super!  :smich:  :smich:  :smich:

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Následující věta je napsána správně, ale přesto ve mně vyvolává podivné asociace:
Tah 9. Sg5 už se sice hrál v partii Iriny Vasiljevič s nedávno zesnulým Igorem Naumkinem, ale tam to nebylo pro bílou nikterak dobré a Naumkin zvítězil.
Kdybych prohrál s nedávno zesnulým soupeřem, asi by mne to děsilo ve snu.  :smich: 

David Navara

V korespondenční partii hrané přes internet se snadno může stát, že někdo vyhraje třeba dva týdny po smrti, pokud předtím vhodně navrhne nějakou (delší) variantu. Dalo by se to použít jako motiv do detektivky – korespondenční hráč odjede někam daleko, zmizí, vyhraje partii. Následně je objeven mrtvý. A v závěru se ukáže, že poslední dva týdny hry už byl po smrti, takže všechno je jinak a někdo z hlavních podezřelých najednou nemá alibi. Třeba dokonce jeho soupeř. (Nic proti korespondenčním šachistům a šachistkám, ale detektivek bylo vydáno mnoho a tohle snad je nový nápad. Šachisté v literatuře beztak mají pošramocenou pověst už od dob Stefana Zweiga a Vladimira Nabokova, takže v tomto ohledu by škoda nenastala.  :smich: )

David Navara

Tu knihu jsem četl. Zejména v postsověstském prostoru jsou příběhy Ostapa Bendera populární. Exprezident Iljumžinov snad dokonce nechal v Elistě postavit sochu Ostapa Bendera.
Jinak volné pokračování (Zolotoj těljonok, česky asi Zlaté tele nebo Zlaté telátko) jsem před lety četl dokonce v ruštině. Připadala mi už o něco slabší než první díl.

chess

Ale tak jo, asi se shodneme, že šachisté slovnímu spojení se slovem rezultativní rozumí (což není nijak směroplatné) a asi se taky shodneme, že je to nadbytečné a nesprávně používané cizí slovo.
Věta: „V šestém kole turnaje jen dvě partie neskončily remízou.“ je určitě mnohem lepší (i když negativně vymezená) než:“ V šestém kole turnaje jsme zaznamenali pouze dva rezultativní výsledky.“
Jinak se mi líbí, že se šachista zamýšlí nad češtinou, měl jsem za to, dokonce bychsemsi chvilkama myslel, že šachisté si vytváří svůj nový lepší a srozumitelnější jazyk.

kraken8

Třeba by to šlo udělat po vzoru golfu. Např. ve 13ti kolovým turnaji by byl par turnaje 13. No a remíza v partii by byla par (tzn. 1 bod do tabulky), výhra by byla birdie (2 body) a prohra bogey (0 bodů). Eagle (ten by byl za 3 body) by byla výhra do 25. tahu, naopak takováhle prohra by byla double bogey, takže za mínus jeden bod. Hole in one by pak byl hodnocenej za 5 bodů a bylo by to za samomat – holt šachy by měly být hlavně uměním! Soupeř, kterej musel dát takovej mat (mám na mysli pořád ten samomat), tak by mu do tabulky bylo započítaný birdie, tam bych nic neměnil.
A rezultáty by odešly na smetiště dějin …
 

kraken8

Vždyť pro šachanisty by to bylo docela jednoduchý, tam by si stačilo zapamatovat jen to, že: prohra do 25. tahu je double bogey za mínus 1 bod a samomat je hole in one za plus 5 bodů. Ostatní netřeba.

David Navara

Nějak si nejsem jist, co znamená hole in one. Golfové hole? I no ne!
 

Jaroslav Hadrava

hole in one = celé v jednom = dosažení jamky jediným úderem…

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x