Rezultáty

Není to poprvé a je možné, že jsem se sám podobného prohřešku dopustil, ale už nejméně rok se kontroluji 🙂 .

„Rezultát“ znamená „výsledek“.
V šachu známe tři možné výsledky (=rezultáty): 1-0, 0-1, 1/2-1/2.
Napíše-li někdo například, že jedna partie skončila remízou a zbytek byl rezultativní, pak je to člověk, který buď neví, o čem píše (mluví), nebo neumí česky 😀 .

 

Takže jaké byly rezultáty na Tata Steel Chess Tournament 2023 v sedmých kolech?

V turnaji Masters skončily ze sedmi partií tři remízou.

Remíza Aronjana s Girim spadá do kategorie „italských“ remíz. Pod pojmem „italský“ si mnoho lidí představí třeba bouřlivé „italské manželství“ plné hádek  :usmev: , ale v šachu má Italská hra pověst vcelku mírumilovného zahájení.
Tedy v posledních několika stoletích  :smich: .

Smír mezi Keymerem a Tingem Li-ženem byl trochu z jiného soudku. Vincent Keymer měl po většinu partie převahu, kterou udržel i ve věžové koncovce. Věžovky obecně nejsou nijak jednoduché (a co je?  :smich: ), takže není divu, že v nich chybují i hráči světové špičky.
Keymer zahrál ve 48. tahu Vb3 a partie pak už nenávratně směřovala k remízovému konci. Do hlavy německého hráče nevidím, ale vypadá to, že podcenil aktivitu černých figur a především matové hrozby, protože jinak by jistě místo 48. Vb3? vložil nejdříve výměnu na poli f6.

 

 

Třetí remíza sedmého kola turnaje Masters byla zároveň i nejdelší partií kola. Zatímco jiní už dohráli, Maghsoodloo se ještě bránil v dámské koncovce Caruanovi.
Možná si teď vzpomenete, jak sehrál dámskou koncovku Abdusattorov s Carlsenem. Už tehdy jsem psal, že takové koncovky často končí remízou, protože ani ti nejlepší hráči je, navzdory „tvrzením“ šachových programů a dat v tablebasích, neumějí vyhrát.
Ani hráč, jako je Caruana, to nedokázal, takže z tohoto úhlu pohledu je výhra Abdusattorova s Carlsenem ještě cennější.
Maghsoodloo se ubránil, resp. Caruana to pokazil  :smutek: .

 

 

 

A máme tady partie, které remízou neskončily.
Že jich ale bylo!!!  :usmev:

Arjun Erigaisi hraje zajímavé šachy a občas jde na hranu rizika. V partii s Abdusattorovem se mu to nevyplatilo. Abdusattorov zvítězil a po sedmém kole vede tabulku.

 

 

Praggnanandhaa předvedl v partii s Van Foreestem vynikající šachy. Malou převahu vystupňoval až k vítěznému konci.

Gukeshovi se v turnaji nedaří. Na co sáhne, to se mu rozpadne pod rukama. V partii se Soem nestál špatně, ale pak začal „blbnout“ a bylo to.

 

 

Carlsen podal v partii s Rapportem soustředěný výkon. Partie na jednu branku, ač jsem na netu v nějaké diskusi viděl komentář, že to prý Rapport hraje „vynalézavě“. Nebyla to pravda, takhle „vynalézavě“ to umím také, ale stačí, aby byl váš soupeř jen trochu soudný a z „vynalézavosti“ zůstane jen „prach“.

(Vzpomínám, jak jsem kdysi podobně vynalézavě hrál proti Třinci v 1. Lize  :usmev: . Obětoval jsem figuru za útok, když dohasínal, „vynalézavě“ jsem obětoval další figuru…, pak ještě jednu a konečně jsem se dorval k soupeřovu králi. Bohužel jsem zjistil, že jedna figura k matování v dané pozici nestačí  :smich: .)

 

Tabulka turnaje MASTERS po 7. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 


 

V „béčku“, tedy v turnaji Challengers, se skoro všichni zbláznili  :smich: .
Jen málokdy se na podobných turnajích vidí v nějakém kole tak málo remíz.

V sedmém kole skončila jen jedna jediná ze sedmi partií remízou, ale ani ta tak nemusela skončit.
Max Warmerdam stál bílými figurami dost pochybně s Velimirem Ivićem, ale v koncovce stále operoval s faktorem nestejných střelců, což mu nakonec pomohlo vybojovat remízu.

 

 

Po šestém kole byla v čele turnaje dvojice Donchenko a Yilmaz. Právě tito dva hráči se v sedmém kole utkali mezi sebou. Doposud dobře hrajícímu Yilmazovi partie moc nevyšla, a tak se po výhře v sedmém kole usadil na špici turnaje Alexander Donchenko.

Podobně jednoznačný průběh měla partie Sindarov – Roebers.
Pamatujete si ještě, co jsem psal po pátém kole turnaje Challengers a prohře Eline Roebers s Beerdsenem?
Ne, že bych byl nějakým prorokem  :smich: , ale má slova se potvrzují. Od té porážky je Eline Roebers už jen svým vlastním stínem  :smutek: . V partii se Sindarovem si mohla „škrtnout“, ale leda tak sirkou, protože na šachovnici neměla nárok.

Thomas Beerdsen bude asi divný „pavouk“  :usmev: . V partii s Elinou si zvolil pochybnou variantu zahájení, ale vyšlo mu to. Ve včerejším sedmém kole s Mishrou odbočil v Sicilské obraně z vyšlapaných cestiček jako první a opět se ukázalo, že to bylo správné rozhodnutí. Nejmladší velmistr se v „neznámé“ pozici neorientoval správně, bílý (Beerdsen) jej záhy přehrál a získal celý bod.

V partii dvou „něudačniku“ se blicalo  :usmev: . Amin Tabatabaei stál na výhru s Erwinem L’Amim, ale s cca 30 vteřinami na hodinách byl rád, že v komplikované pozici nacházel tahy, kterými nic nekazil. A ono to byly dokonce vynikající tahy, jenže po časové kontrole se měl Amin zamyslet a cesta k výhře by se asi našla. Nestalo se, ale Aminovi přálo štěstí, protože ani jeho soupeř nebyl v sobotu na výši.
Oba hráči ještě několikrát chybovali, ale šachová bohyně Caissa si nakonec vybrala Tabatabaeie  :usmev: .
Při pohledu na závěr této partie mě vůbec nepřekvapuje, že oba hráči mají zatím tak málo bodů.

 

 

Brazilec Luis Paolo Supi měl po šestém kole na svém kontě šest remíz a už jsem se začínal bát, že nic nevyhraje.
Nebo neprohraje  :smich: .
Vaishali Rameshbabu neměla před sedmým kolem moc bodů, ale mladá hráčka poctivě sbírá každou půlku, takže nakonec nemusí skončit někde na chvostu tabulky.
V partii se Supim to vypadalo na remízu, ale Supi zřejmě četl náš článek a rozhodl se, že remíza nebude  :usmev: .
S dostatkem času na hodinách (čtyři minuty na šest tahů) udělal hrubku (35. … Sh4??) , která ho stála bod.

 

 

„Pecháč…, Jerguš Pecháč, zapamätaj si to meno!“
Takhle jsem se kdysi na dálku „seznámil“ s Jergušem Pecháčem, když jsem hledal nějakého vhodného hráče do Extraligy. Jeho „doporučovatel“ mi tehdy řekl, že mladý klučina zatím na Extraligu nemá, ale zároveň mu předpověděl skvělou budoucnost  :usmev: .
Nespletl se a od té doby si jméno Jerguš Pecháč dobře pamatuji  :usmev: .

Jerguš byl v turnaji nasazen podle svého ratingu jako „trojka“. V průběhu šesti kol se „prokousal“ tabulkou na suverénní poslední místo.
Nepříjemné, ale všechno zlé je k něčemu dobré.
Když jste poslední, víte, že níž už spadnout nemůžete a můžete se konečně soustředit na hru  :usmev: .

Jerguš sice i po první výhře v sedmém kole zůstává poslední, ale vypadá to, že už jej nic netáhne k zemi. Teď může hrát uvolněně a ukázat všem, že šachy umí.
V sedmém kole si to vyzkoušel na Adhibanovi, kterého přehrál černými a vlastně mu nedal v partii žádnou větší šanci.  :potlesk:

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 7. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie
Výsledky obou turnajů na chess-results


 

Dovolím si zareagovat na komentář Honzy Jílka ze sobotního dopoledne.
Chápu hráče, kteří k uhrání normy potřebují uhrát remízu a po několika tazích ji „udělají“, nemám co kritizovat, zachoval bych se stejně.
Navíc… není to (krátké remízy) proti pravidlům a je věcí organizátorů a sponzorů, za co chtějí platit, takže není co řešit.

Na druhou stranu přidám pohled diváka.
Proč bych měl sledovat turnaj, ve kterém se remizuje prakticky už v prvních minutách hry?  :usmev:

Sofijské pravidlo (=zákaz nabízet/přijímat remízu do x-tého tahu) nic neřeší, protože všichni známe „remízové odrhovačky“, kterými se to dá obejít., např. „Berlín“ ve Španělské hře  :usmev:

 

 

Přitom se nabízí jednoduché, levné a logické řešení  :usmev: .

 

 

 

Vážení přátelé, ano!
Zrušme poslední kolo! Odpadnou krátké remízy a navíc…, navíc můžeme po nějakém osmém ročníku ušetřit i na organizaci, protože pak už nebude třeba ani stavět šachy.
Bohatě postačí, když dá sponzor peníze, hráči si před „nultým“ kolem vylosují pořadí a můžeme přejít hned na vyhlašování vítězů a předávání cen  :smich: .

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Hadrava

Ke slovu resultát či rezultát jen tolik, že obvyklý význam je opravdu výsledek. Nicméně lze nalézt i méně časté významy, a to rozhodnutí, zdar či úspěch. Čili pojem rezultativní výsledek není proti češtině, pouze jde o využití méně obvyklého významu slova.

Radek Zálešák

Já tedy nejsem žádný češtinář, ale například v článku cs.wikipedia.org/wiki/Remízová_smrt se opravdu pojem rezultativní používá ve smyslu neremízy.

chess

Trochu záleží na jazykovém úzu, dokážu si představit, že v šachové novinařině je to spojení použitelné.
Proč v šachu? Šachy mají jistě specifikum ve velkém množství remíz, remíza jakoby v turnaji nic neznamenala, žádný posun v tabulce, všimněte si, že remíza nevstupuje nijak do počítání +1,+2,-1 jak se obvykle nejlépe hodnotí výsledek v turnaji a vlastní výkon. Takže, když po 25 remízách konečně přichází Výsledek jiný, pak je to v úzu rezultát. Je mnoho příkladů v etymologii, kdy nějaké slovo si našlo postupným vývojem mírně odlišné užití. Lze na to pohlížet různě, ale budete jeden z mála novinářů, kteří si na to budou, v šachu, dávat pozor. Tím neříkám, že to není dobře.

chess

Ano, máte pravdu. Nešachista by měl s jazykovými zvyklostmi sachistů potíže. Ale upřímně, nešachista má potíže pochopit šachistu vždy, i u piva. 🙂

Jan Jílek

Souhlasím, technicky vzato je to blbost (na to poukazuje Luboš), ale tím, že to spojení šachisté používají a jsou na něj zvyklí se ono použití legitimizuje. Když např. do Googlu zadáte https://www.google.com/search?q=%22rezultativn%C3%AD+v%C3%BDsledek%22 , ve výsledcích vyhledávání „vyjedou“ téměř výlučně šachové weby  :mrknuti:

Peter

To, ako písať správne dátum, závisí od toho, do akej príručky či normy pozriete, aj od toho, ako je príslušný dokument starý.
V niektorých to závisí od toho, či ide o tvar 01.02.2023, ktorý má by vraj bez medzier, alebo tvar 1. 3. 2023 s medzerami.
Alebo je len, že: medzery možno „z prípade potreby“ vynechať.
V elektronickom texte je problém, že medzier je niekoľko typov.
Medzera v dátume v elektronickom texte by mala byť „nedeliteľná pevná krátka medzera“.
Inak hrozí, že bude dátum rozdelený na dva riadky, alebo budú medzery nevhodne veľké pri zarovnaní „do bloku“ alebo keď bude mylne bodka a medzera považovaná za koniec vety.

Jan Jílek

Pleonasmy, to je moje oblíbená kratochvíle  :smich:
Mezi mé nejoblíbenější patří:
 
Manuální zručnost
Hospitalizovat v nemocnici
Napsat písemně
Dárek zdarma
 
Je jich samozřejmě mnohem víc, u některých (jako je např. hvězdná konstelace) to člověku ani nedojde  :usmev:

David Navara

A ještě „notoricky známý“. Slovo „notorický“ totiž znamená „dobře známý“.

Jaroslav Hadrava

Dovoluji si upřesnit, že čistě jazykově se slovo alternativa (z latinského alter = druhý, jiný) původně překládalo jako „jiná možnost“ nebo „volba druhého“. Nicméně plynutím času dochází k posunu na alternativa = možnost. Děje se to často, že nový význam úspěšně maskuje význam původní.

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x