Wijk pojedenácté

Pojedenácté, nikoliv po jedenácté 🙂 , se u šachovnic sešli hráči v turnajích Masters a Challengers na Tata Steel Chess Tournament 2023.

 

V turnaji Masters se v jedenáctém kole kole drželi hráči většinou „při zdi“ .

To však neznamená, že by se nesnažili  :usmev: .
Partie dvou vedoucích hráčů, Abdusattorova a Giriho, skončila remízou. Poklidnou remízou, ale za zmínku stojí alespoň zahájení. Giri měl bílé, Nodirbek černé a hrál se přijatý dámský gambit, což bývá občas celkem „zábava“ .

 

 

V partii Carlsena se Soem se Magnus hodně snažil, ale nebylo mu to nic platné. Pobavil mě nějaký „komentátor“ z lidu, který při online přenosu konstatoval, že „Carlsen je vyhraný, protože má figuru“  :smich: .
Ano, Carlsen měl figuru navíc, ale byla mu houby platná, protože mu zůstal a-pěšec a měl černopolného střelce.
Prostě spravedlivá remíza, proti které určitě nic nenamítal ani So, ani Carlsen.

Aronjan hrál s Caruanou.
Dva Američané, remíza. Tedy…, dva hráči hrající pod americkou vlajkou  :usmev: , protože pokud vím, Levon zatím stále ještě žije v Arménii.
Mimochodem, minule jsem tu zmiňoval, že v turnaji neplatí Sofijské pravidlo, ale hráčům se doporučuje „bojovnost“.
Nic proti Aronjanovi, mám jej jako hráče rád, ale být pořadatel, už bych ho nebral  :usmev: . Z jedenácti jeho partií skončilo šest remízou do čtyřicátého tahu. Levon za to možná nemůže, ale jeho partie nevypadají moc bojovně.

Partie Praggnanandhaa – Maghsoodloo asi nevejde do dějin jako nějaký skvost, ale pozornost si jistě zaslouží.
Partie hezky ukazuje ideje v Sicilské obraně. Když černý v pravé chvíli zahraje tah d5, nemá sice ještě vyhráno, ale bílý by měl zpozornět, zda už není čas začít bojovat o remízu  :usmev: .

 

 

Vincent Keymer se tentokrát v partii proti Richardu Rapportovi vyhnul věžové koncovce. Věžové, protože koncovce se nevyhnul  :usmev: .

Bílý (Keymer) měl sice dvě figury za věž, ale byl to spíše černý, kdo by se mohl časem pokoušet prosadit své volné pěšce. Nakonec remíza.

Zajímavou zápletku měla remízová partie Ting Li-žen – Van Foreest. Bílý se vydal dámou na loupežnou výpravu do soupeřova tábora a možná mohl z pozice vydolovat více než jen výměny vedoucí takřka vynuceně k remízové koncovce, ale nestalo se.

 

 

V partii Erigaisiho a Gukeshe se hrála Berlínská varianta Španělské hry a kdyby dali hráči partii za remis už brzo po zahájení, nikdo by se nedivil. Hrálo se sice dlouho, ale i tak to skončilo remízou.

 

Tabulka turnaje MASTERS po 11. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 


 

V turnaji Challengers se do čela dostal Alexander Donchenko, který si v jedenáctém kole poradil překvapivě snadno s Tabatabaeiem, kdežto jeho největší konkurent Mustafa Yilmaz se spokojil s poměrně rychlou remízou s Jergušem Pecháčem.
Jerguš Pecháč nemá na turnaji formu a vypadá to, že už se těší na závěr turnaje, po němž bude rád, když si uchová rating přes 2600.

Podobně tragicky jako Jerguš hraje Eline Roebers, která se po porážce v pátém kole s Beerdsenem „složila“ .  Po pátém kole, v němž Eline prohrála, jsem napsal:
„Uvidíme, jestli se mladá hráčka po tak tvrdém knockoutu ještě v dalším průběhu turnaje zvedne.“
Celkem dobře jsem odhadl její psychické rozpoložení  :usmev: .
„Pecka do palice“ a slečna hraje o dvě třídy hůře….
Se Supim prohrála partii už v zahájení. Po 5. … f5!? to ještě nebylo tak špatné, ale když si do té „díry velikosti Macochy“ udělala rošádu, Supimu nedalo moc práce najít cestu k celému bodu.

 

 

Druhá dívka v turnaji, Vaishali Rameshbabu, předvedla to, co vždy.
Dobré šachy, nadějná pozice, časovka a „konec“. Slovem „konec“ nemyslím nic hanlivého, jen jsem tím chtěl říct, že Vaishali by mohla mít více bodů, kdyby se nedostávala do časových tísní. I tentokrát měla dobrou pozici, kterou pokazila před časovou kontrolou a Erwin L’Ami může být s remízou spokojen.

Adhiban se první polovinou turnaje proremizoval  :usmev: , druhou část začal porážkou s Pecháčem, ale pak už šel jeho výkon nahoru. V partii s Mishrou se snažil uplatnit pěšce v koncovce jezdce proti střelci, ale soupeřův král byl až moc aktivní. Adhiban to sice zkoušel, ale Mishra hrál pozorně a udržel remízu.

Sindarov hraje dobrý turnaj a možná by pro něj mohl být ještě lepší, kdyby více riskoval.
Kdyby…  :usmev: . Kdo ví, možná by měl naopak méně bodů.
V každém případě, Sindarov hraje „bezpečné“ šachy. Moc neriskuje, ale umí využít chyb soupeře. Warmerdam však v jedenáctém kole moc chyb neudělal, takže partie skončila remízou.

Divočina byla k vidění v partii Beerdsena s Ivićem. Ivić nestál zrovna dobře, ale jeho soupeř měl na hodinách málo času. Od třicátého čtvrtého tahu měl Beerdsen na hodinách až do časové kontroly zhruba jednu minutu. To sice není málo, ale ve složité pozici by se to mělo někde projevit.
S tím možná počítal i Ivić, který měl času dost (cca 15 minut). Jenže i jemu čas ubýval a partii pokazil.
No…pokazil…  :usmev: . Skoro celou partii stál Ivić hůř, takže přesnější je napsat, že v soupeřově časové tísni Ivić nevyužil možností, které mu soupeř svou nepřesnou hrou nabídl  :usmev: .
Druhá prohra v řadě tak Iviće posunula ze špice do středu tabulky.

 

 

Tabulka turnaje CHALLENGERS po 11. kole (screenshot z webu https://tatasteelchess.com)

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje Tata Steel Chess Tournament 2023
Online turnaj Masters na chess24.com
Online turnaj Challengers na chess24.com
Fotogalerie
Výsledky obou turnajů na chess-results


 

Víme první!!!

V češtině je to JEZDEC nebo KŮŇ, v němčině SPRINGER (skokan), v polštině SKOCZEK (skokan), v ruštině КONЬ (kůň). V anglicky mluvících zemích je to KNIGHT (rytíř).

Řeč je o šachové figurce a ač by se mohlo zdát, že v anglicky mluvících zemích to mají trochu „pomotané“ a figurka jezdce nemá s rytířem nic společného, není tomu tak.
Šachový kůň je opravdu rytíř, jen kdysi dávno došlo k malé chybičce, od které se v neanglických jazycích odvíjejí nepřesné názvy pro tento šachový kámen.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Parádní zpravodajství   :palec-nahoru:  Zajímavá se mi zdá i průběžná tabulka Áčka, až na jednu výjimku (Abdusattorov válí pěkně teda) jsou „mlaďoši“ v její druhé, spodní polovině.

kraken8

Přesně tak. Aronian si už dlouho nezasluhuje, aby byl zvanej na podobný turnaje. Ale proti gustu … Kdysi hrával bojovný šachy, ale to už odvál vítr kamsi pryč. Připomíná mně to Švidlera, ten taky takhle nějak dohrával svou kariéru …

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x