21. Dxf3??

Asi není překvapením, že i po sedmém kole turnaje Women’s Grand Prix je v čele stále Alexandra Kostenjuk.
Bodejť by ne, když po šestém kole měla jedenapůlbodový náskok 😀 .
Ale s blížící se cílovou páskou začínají být její soupeřky „otravné“ .

 

Sestry Muzyčukovy, dvě indické hráčky, Gruzínka Dzagnidze a Alexandra Kostenjuk, to byly hráčky, které jsem já osobně před turnajem tipoval na boj o první místo. Zatím mi můj předpoklad sice vychází, ale dokud se nedohraje, není nikdy nic jisté.

V Mnichově se hrálo sedmé kolo a i když většina partií skončila remízou, hrály se zajímavé šachy.

 

Chcete-li vstoupit do fanklubu Alexandry Kostenjuk, zajděte si nejdříve k lékaři. Nechte si změřit tlak, puls a „natočit“ EKG. Projdete-li lékařskou prohlídkou, pak se ještě vybavte notnou dávkou optimismu a vítejte ve fanklubu  :usmev: .
Asi jen zdraví skalní optimisté přežijí její partie bez úhony.

V sedmém kole měla Kostenjuk černé figury s Marií Muzyčuk. Hrála se Italská hra a když Alexandra zahrála v osmém tahu 8. … d5, opět jsem si vzpomněl na větičku ze staré ruské knihy: „Za černého je riskantní otevírat takto v raném stádiu partie pozici.
Jenže to platilo kdysi, dnes se tak normálně hraje. Tedy normálně… Když se dívám na partie, kde zahraje černý „předčasné“ d7-d5, jen málo jich v klasickém šachu končí výhrou černého.

Říkejte si, co chcete, věřím té staré ruské knize  :usmev: . Bohatě mi stačilo vidět, do jakého postavení se dostala Kostenjuk. Možná za to nemůže přímo zahájení, ale přece jen, nezdá se mi to.

Kostenjuk se dostala do těžké pozice, bílé se podařilo oslabit postavení černého krále a ovládala sloupce v centru (no jistě, když si černá zahrála d7-d5  :smich: ).
Když k tomu černá zahrála „aktivně“ 20. … f5?? , členové jejího fanklubu s prošlou zdravotní prohlídkou zřejmě padali k zemi po mrtvici či infarktu. Další oslabení černého krále a klubko černých figur v centru šachovnice nevěštily nic dobrého. Muzyčuk sice nenašla nejlepší 21. b4, ale ani její tah 21. Jc4 není špatný, stále měla velkou výhodu. Tu však vypustila po 24. Sg5??  , když zřejmě přehlídla tah 24. … f4 s hrozbou braní Dxh3.
Fanoušci Saši si mohli oddechnout  :usmev: , remíza.

 

 

Je docela dobře možné, že se hráčky „proremizují“ až do konce a Kostenjuk zvítězí, ale více pravděpodobné je, že tomu tak nebude  :usmev: .

Nana Dzagnidze po vítězství s Alinou Kašlinskou snížila náskok Alexandry na jeden bod. Alina si na 1. d4 vybrala Královskou indickou obranu a bránila se celkem dobře. Paradoxně ve chvíli, kdy byla blízko vyrovnání, a to i přesto, že měla „klasického špatného královskoindického“ střelce, chybovala (37. … Va6??) a Nana si připsala celý bod.

 

 

Pro pořádek připomenu, že Dzagnidze má utkání s doposud vedoucí Kostenjuk ještě před sebou. Utkají se v devátém kole a pokud statistiky nelžou, pak by to mohl být vyrovnaný souboj, protože Dzagnidze s Kostenjuk bílými 6x vyhrála, 7x prohrála a třináct partií skončilo remízou.
Pravda, v devátém kole už nemusí být Kostenjuk v samostatném vedení  :usmev: .

 

Nenudnou, ale korektní remízu „vyplodily“ Anna Muzyčuk s Elisabeth Paehtz. V Najdorfově variantě sicilské obrany se hrálo s rošádami na opačné strany, ale po výměně dam ztratila partie „náboj“.

Do problémů se dostala Harika Dronavalli.
V časové tísni, dá-li se tak nazvat 38 sekund na jeden tah  :usmev: , chybovala (40. Jf1?). Měla však štěstí, protože Dinara Wagner nenašla nejlepší pokračování a dovolila soupeřce partii remizovat.

 

 

Zhansaya Abdumalik a Zhongyi Tan rozehrály Caro Kann s tahem 3. f3. Údajně by se to mělo nazývat Maróczyho varianta, ale kdo ví  :usmev: .

 

 

Bílé se zahájení moc nepovedlo. Po 14. cxd4 sice vypadá její pěšcové centrum hrozivě, ale ve skutečnosti je to největší slabina bílé pozice, což černá lehce dokázala po 14. … c5. Tan získala pěšce, ale Abdumalik hrála velmi vynalézavě a s malou pomocí soupeřky (31. … Dh6?) se bílé podařilo partii zachránit.

 

 

Možná se pletu, nebo si jen něco nalhávám, ale zdá se mi, že u Humpy Koneru jsem už viděl více podobných partií, jakou byla ta proti Jiner Zhu. Humpy dostala vyhranou pozici, černá měla skladiště figur na dámském křídle a bílá měla všechny předpoklady pro úspěšný útok proti černému králi. Přesto partie skončila remízou.

Tak schválně…
Najdete vyhrávající pokračování za bílou (bílá na tahu)?

 

 

Bílá v této pozici přemýšlela skoro 15 minut a pak zahrála 21. Dxf3?? .
Netvrdím, že řešení by měl najít každý, ale když už bílá obětovala figuru a zahrála Vxe6, čekal bych, že ví, proč to dělá. Ale ne, nenašla to  :smutek: . Přitom po 21. Vh6!! je konec. Černá nezabrání matu.
Hezké, škoda, že to Humpy neviděla.

 

 

Tabulka turnaje po sedmém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x