Přituhuje

Mistrovství Evropy jednotlivců se pomalu blíží ke své polovině. Pro jistotu připomenu, že turnaj se hraje na jedenáct kol a dnes bude na programu kolo páté.

 

Jedenáctikolový „maratón“ není nic neobvyklého, neobvyklé však je, když se hraje bez volného dne.
Z tohoto úhlu pohledu nevypadají výsledky našich hráčů nijak špatně.
Občas je třeba si odpočinout  :usmev: .

 

Po třetím kole byl nejvýše z českých hráčů Thai Dai Van Nguyen. Los čtvrtého kola mu přisoudil jeho klubového kolegu z polské nejvyšší ligy družstev Grzegorze Nasutu.
Remíza proto neudivuje  :usmev: , ale partie, či spíše varianta zahájení, za zmínku stojí.
Možná by někoho mohlo překvapit, že se hráči dohodli na remíze, když má černý o věž více. Černé figury však nemají žádnou souhru, bílý „rozjede“ své pěšce na královském křídle a k tomu bude nepříjemně dotírat na černého krále.
Věřme analýzám a šachovým motorům, je to rovné  :usmev:   a remíza ani jednomu z hráčů nic nekazí.

 

 

David Navara měl černé figury s maďarským GM Adamem Kozakem.
Bylo by zajímavé vědět, zda David znal partii Psachis – Tukmakov z roku 1982, kde bílý po 15. … Da5+ zahrál 16. Dc3 a partie skončila remízou. Nebo byl Davidův tah 15. … Da5+ „produktem“ jeho myšlení  :usmev: ?
Tipnul bych si to druhé. Mladý Maďar se nebál o pěšce c4 a klidně jej odevzdal. David se řídil heslem „dřevo je dřevo“ , takže neměl problém s „pěškožroutstvím“ , ale je otázka, zda to byla správná volba.
Dvojice bílých střelců a aktivní bílé věže mohly být černému dost nepříjemné. Kozak však zahrál 24. h4 a hra se srovnala, remíza.

 

 

Jirka Štoček vyrukoval proti Ivanu Čeparinovi se Sicilskou obranou.
Pozice černého se mi celkem líbila, ale jen do tahu 15. … Jf5. Nevím, možná ten tah není přímo chybný, ale když se na to dívám zpětně, zdá se mi to jako ztráta času. Okamžité 15. … b5 mi přijde logičtější, i když ani pak nebude mít černý zrovna lehkou hru.
Tah 18. … d4 se zase moc nelíbí Stockfishovi  :usmev: , ale černý moc na výběr neměl. Buď mohl ustoupit jezdcem na e7 a jen stěží by pak hledal nějakou rozumnou protihru, nebo mohl zariskovat a zkusit prorazit po 18. … d4.
Ať tak, či onak, po 27. … Kc5 je černý prohraný.
Hlavou ani králem zeď neprorazíš  :usmev: .

 

 

 

 

Richard Stalmach si zahrál s Andrejem Jesipenkem.
Po zahájení odevzdal svého izolovaného d-pěšce (20. d5) a pozice vypadala celkem zajímavě. Pak však přišel tah 22. Jd6 a dovolím si tvrdit, že bílý se někde přepočítal.
Najednou se bílá pozice rozpadla jako domeček z karet a to ještě Jesipenko nenašel zajímavé 22. … Sh3! , po čemž by se bílý mohl začít pomalu vzdávat  :usmev: .
Ale i po Jesipenkově 22. … Sxd6 stál černý lépe a bylo jen otázkou času, kdy se mu podaří jeho převahu vystupňovat.

 

 

Tomáš Kraus je výborný blicař, ale tentokrát může mluvit o štěstí.
Jeho soupeř Aleksander Hnydiuk měl na hodinách sice jen minutu oproti soupeřově osmi minutám, ale bleskově využil zaváhání bílého.
Upřímně, manévr 34. Ke5 a zpět 35. Kd4 jsem „nepobral“ .
Kam chtěl bílý svým králem jít?
Černý jednoduše obětoval kvalitu na poli c6 a stál na výhru. Bílá věž byla uvězněna na b2 a bílý prakticky neměl co hrát.
Tah 39. … Kd7?? mi připomněl manévr bílého krále. Jistě, černý měl sice na hodinách necelou minutu a asi neviděl vytempování bílého, ale stejně nevím, co se černému nelíbilo na tahu 39. … Kd6.
Bílá věž se mohla dostat z pole b2 jedině skrze oběť na b3 (c2) a pak by pro černého bylo jistě výhodnější mít krále blíže k pěšci e4 . Po 39. … Kd7 se role obrátily. Najednou to byl bílý, kdo tempoval a tempoval úspěšně až k celému bodu.

 

 

Tomáš Kraus, autorka: Stefana Milutinović

 

 

Jáchym Němec prohrál na 99. stole s GM Bartoszem Soćkem.
Jirkovi Bouškovi se evidentně nedaří. Zatím nevyhrál ani jednu partii a ve čtvrtém kole podlehl tureckému mladíkovi Biyiksizovi (rating 1994)  :smutek: .
Doufejme, že se to jednou „zlomí“ .

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Pokud jste minule tipovali cokoli jiného než 1990-1991, Extraliga (Celostátní liga), tipovali jste špatně 🙂 .
V sezóně 1990-1991 se nováček Celostátní ligy Baník ČSA Karviná zachraňoval tak intenzívně, až ligu vyhrál  :smich: .

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x