Vydržet!

Ve Vrnjaćce Banje se na Mistrovství Evropy jednotlivců včera hrálo už páté kolo. Jedenáctikolový turnaj tak dnes vstoupí do své druhé poloviny.

 

V čele turnaje je jediný hráč se stoprocentním ziskem. Pět bodů z pěti má po včerejší výhře v ukrajinském derby Anton Korobov, který v pátém kole porazil svého krajana Ruslana Ponomarjova.

Ale pozor, ani naši hráči nechtějí zůstat pozadu.

Thai Dai Van Nguyen „vyfasoval“ v pátém kole černými barvami chorvatského GM Leona Livaiće. Hrát černými na výhru není nic jednoduchého, můžete se buď pokoušet narušit rovnováhu a riskovat přitom porážku, nebo to můžete zkusit jako Van  :usmev: . Moc neriskovat a trpělivě čekat na chybu soupeře. Samozřejmostí je, že jste schopni takové chyby rozpoznat a máte skvělou techniku hry  :usmev: .

Van získal v Poloslovanské variantě dámského gambitu mírnou převahu.
Tedy „mírnou“ … Ona byla celkem velká, protože jediný, kdo mohl pomýšlet na celý bod byl černý (Van), ale zase to nebylo nijak extra lepší  :usmev: .

Pak však přišlo to, co jsem zmiňoval výše.
Tah 45. dxc5 ještě asi neprohrává, ale bílý si dále zhoršuje svou pozici. Černé věže se rychle rozehrají a pěšci bílého na královském křídle zůstanou bez ochrany.
Těžko říct, jak by se partie vyvíjela, kdyby bílý tolik nelpěl na materiální rovnováze a rovnou odevzdal pěšce (45. Jd2). Pěšec je sice pěšec, ale není vidět, alespoň ne na první pohled, jak by jej mohl černý uplatnit. Bílý kůň „bloker“ (blogger?  :usmev: ) by byl dost možná dostatečnou náhradou za materiální újmu.
Co se však určitě bílému nepovedlo, je tah 52. g4. Po výměně bílých pěšců vždy zůstane černému na královském křídlo „něco“ navíc .
Hezký technický výkon Vana, který jej katapultuje do boje o přední příčky. V šestém kole se Van utká s vedoucím hráčem Antonem Korobjovem.

 

 

Se svým výkonem v partii proti Pultineviciusovi může být stoprocentně spokojen David Navara.
David sám hrává Caro Kann černými a před několika lety mi jedna polská šachistka sdělila, že by chtěla umět hrát Caro Kann jako David Navara.
Taky bych chtěl umět hrát Caro Kann jako David Navara, i když Caro Kann černými nehraji  :smich: .
Černý vlastně v partii ani neudělal moc chyb, stačilo si dvakrát „poskočit“ koněm, jednou na c4, podruhé na e4 a David ukázal, jak nebezpečné je podávat mu „prst“.

 

 

Podáte mu prst a utrhne vám celou ruku i s bodem.
Krásný strategický i technický výkon  :potlesk: .

 

 

Když jsem viděl v partii Bernadskij – Kraus tah 1. e4, byl jsem zvědavý, zda náš hráč znovu zahraje Philidorovu obranu.
Zahrál  :usmev: .
Nemám nic proti této obraně, sám hraji mnohem horší varianty zahájení, ale přesto mám dojem, že tohle zahájení proti hráčům z kategorie 2600+ moc nefunguje.
Ono by to možná fungovat i mohlo, kdyby se jednalo o moment překvapení, ale když víte, jaké zahájení bude asi soupeř hrát, pak není těžké najít si cestu k získání výhody.
Výhoda však ještě neznamená výhru, navíc i ve špatných variantách zahájení obvykle v jeden moment nastane okamžik, kdy se partie může „srovnat“. Pokud se vám ale nepodaří přesně vystihnout ten okamžik, můžete to zabalit.
Takový okamžik v partii nastal (28. V3d2), ale zůstal nepoznán  :smutek: .
Philidorovu obranu a podobná zahájení bych „hodil do jednoho pytle“ s nápisem „Zahájení jednoho okamžiku.“

 

 

Jirka Štoček se zřejmě uvažuje o podání přihlášky mezi šachanisty  :usmev: . V rozmezí tří tahů se mu podařilo nejen vypustit výhru, ale i dopustit porážku. První chybička 24. gxh6 ještě není tak hrozná, ale po 26. Df2?? je partie pro bílého ztracená.
Jediným „plusem“ této partie je závěrečná pozice s nekrytelným matem.

 

 

Ostatní naši hráči nebyli na onlinu, takže jen telegraficky.
Richard Stalmach podlehl polskému FM Paszewskému. Jáchym Němec porazil černými řeckého hráče, jehož jméno se bojím i napsat, natož abych se je někdy pokoušel vyslovit  :smich: , Vasil Androutsopoulos-Agiotatos.
A konečně se chytil i Jirka Bouška  :palec-nahoru:   , který zaznamenal své první turnajové vítězství s Chorvatem Sekeljou.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Honza Sikora (děkujeme!) nám z místa konání poslal fotografii ze společného oběda (David Navara, Petr Pisk-delegát ECU a Jirka Štoček) s popiskem:

Davidovi to dnes vyšlo. Nálada je dobrá, jídlo taky, kluci sedávají spolu. Cvaknul jsem je při obědě.

 

David Navara, Petr Pisk, Jiří Štoček. Autor: Jan Sikora

 

Nedalo mi to a „mírně“ jsem obrázek poopravil  :usmev:

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Kraus

Dneska za mnou přišla slečna Marplová a ptá se mě. Ty dva nejlepší hráči z ČR  :cze:  jsou tak dobří. Odpovím jsou dobří. A slečna Marplová odpoví -mohlo by to být i jinak. A já odpovím -nemohlo protože oni jsou supr dobří

Petr Kraus

Pane Kraus zapomněl jste popřát to nejlepší k MDŽ všem ženám (šachistkám). Vážené ženy, přeji vám to nejlepší k MDŽ, hodně květin a vše nejlepší v šachovém i osobním životě.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x