Blíží se finiš

Na Mistrovství Evropy jednotlivců v srbském městě Vrnjaćka Banja se včera hrálo už sedmé kolo. Do konce turnaje zbývají už jen čtyři kola a, jak všichni dobře víme, v turnajích hraných švýcarským systémem bývá finiš hodně důležitý.

 

Nejvýše postaveným českým hráčem v tabulce po šestém kole byl Thai Dai Van Nguyen. A nic se na tom nezměnilo ani po sedmém kole.
Van měl černé figury s Frederikem Svanem, který zahájil partii tahem 1. e4. Když se na šachovnici objevila Hra čtyř jezdců, blesklo mi hlavou, že by se někdo konečně mohl odvážit zahrát alespoň Bělehradský gambit (na Halloween gambit jsem ani nepomyslel  :usmev: ) jako takovou poctu pořadatelskému státu (Srbsko)  :smich: .
Ale ne, nestalo se. Svane zvolil ve čtvrtém tahu 4. h3. Zdá se mi to dost krotké, ale hrává tak i Carlsen, takže to asi nebude až tak marné. Tady to však „marné“ bylo.
V desátém tahu přišlo za černého 10. … Dg5 a partie skončila remízou. Závěrečný stav na hodinách, bílý 1:34:11, černý 1:31:00, mi připomněl jednoho klubového kolegu, který běžně končívá partie hrané s přídavkem s desítkami minut víc, než měl na začátku partie  :usmev: .

Než se někdo začne pohoršovat, že Van nebojuje, připomenu, že z tohoto turnaje postupuje prvních 23 hráčů na Světový pohár, takže kromě finančních cen se hraje i o ještě vyšší finanční ceny  :smich: na Světovém poháru.
Zajímá-li vás, kdo a odkud už se kvalifikoval, pak seznam kvalifikantů naleznete pod tímto odkazem. Z českých hráčů už má účast jistou David Navara.

 

 

David Navara remizoval bílými figurami s Dimitriosem Mastrovasilisem.
Nebyla to lecjaká remíza. David stál skoro po celou partii lépe a vypadalo to, že by mohl být úspěšný. Před časovou kontrolou ve čtyřicátém tahu si oba hráči zablicali, ale na hodnocení pozice se nic nezměnilo. Bílý (Navara) stál stále o něco lépe.
Po čtyřicátém tahu si David pravděpodobně „dáchnul“ , protože ve čtyřicátém pátém tahu už zase vesele blical  :usmev: . Mastrovasilis měl na hodinách více času, ale dost ho spotřeboval na pochybné tahy 45. … Ve8 a 46. … hxg5.
Bílý našel zajímavý útočný plán, ale s několika sekundami na hodinách jej David zřejmě nespočítal nejpřesněji (49. Dd7??=). Černý odevzdal kvalitu a partie skončila remízou opakováním pozice. Byl to však černý, kdo mohl zkusit zariskovat, vyměnit dámy a vyzkoušet, zda dokáže bílý zastavit všechny černé volné pěšce.  Ne, že by to byl neřešitelný problém, ale když má člověk málo času, snadno se dopustí chyby.

 

 

Tomáš Kraus má jeden velký problém: tah 1. e4  :usmev: . V prvním kole proti němu zahrála soupeřka 1. d4 a Tomáš vyhrál („povinně“). Pak černými dvakrát čelil tahu 1. e4 a dvakrát prohrál „Philidorku“.
S Mateuszem Bartelem zkusil na 1. e4 Sicilskou obranu, ale ani to nevyšlo.
V zahájení se černý trochu „zamotal“ dámou (13. Db4?!) a bílý okamžitě nastoupil na dámském křídle. S notnou dávkou vynalézavosti se pozice černého zřejmě dala bránit, ale hrubka 18. … bxa6??, po které byl černý král zcela obnažen, zlomila černému vaz.

 

 

Partie Štoček-Patrelakis mírně připomínala partii Davida Navary  :usmev: . Také tady měl bílý partii od začátku plně pod kontrolou a také zde se ke konci blicalo.  Patrelakis se sice v průběhu partie celkem dobře bránil, ale stálo ho to spoustu času a sil.
V horší pozici se špatným časem se proti lepšímu hráči hledají dobré tahy těžko. Ba naopak, stoupá riziko hrubé chyby.
Když černý otevřel tahem 58. … d4?? brány ke svému království, nebylo už pochyb, jak partie dopadne. A když k tomu přidal ještě 59. … h4?? , spravedlivý trest jej neminul  :usmev: , 1-0.

 

 

 

 

Z „neonlinových“ hráčů překvapil Jirka Bouška. Zdá se, že se mu lépe hraje proti silnějším soupeřům. V sedmém kole remizoval s Georgiosem Mitsisem (2407).
Ostatní hráli podle papírových předpokladů.
Jáchym Němec prohrál s GM Aleksandarem Kovačevićem a Richard Stalmach porazil černými figurami Petara Spasiće.

V čele turnaje je opět v samostatném vedení Anton Korobov, který si v sedmém kole poradil s Kourkourlosem-Artidisem.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x