Bez prohry

V šestém kole Mistrovství Evropy jednotlivců se poprvé na tomto turnaji podařilo českým hráčům neprohrát. To je sice dobré, ale mohlo to být ještě „dobřejší“ 🙂 .

 

Na prvním stole bojoval Thai Dai Van Nguyen s Antonem Korobovem, který měl až do šestého kola na svém kontě jen samé výhry.
V šestém kole však zaznamenal svou první ztrátu, protože „jen“ remizoval s naším hráčem. Hráči nastavěli na šachovnici poměrně dlouhou variantu Bogoljubovy indické obrany a po Vanově 20. Sg4 se shodli na remíze.
„Přítel Stockfish“ sice vidí pozici trochu optimističtěji pro bílého, a možná má i pravdu, ale chápu, že jedna slabinka partii neprohrává a než se snažit v dobře rozehraném turnaji umořit kvalitního hráče ve skoro rovné pozici , je možná lepší neztrácet síly a dát to raději rovnou za remis.
Nebo ještě jinak  :usmev: , možná to není lepší, ale pragmatické to rozhodně je.

 

 

David Navara měl proti Gruzínci Quparadzemu černé figury a brzy po zahájení začal svého soupeře přehrávat. Centralizoval figury a donutil soupeře k výměnám výhodným pro černého. Partie přešla do koncovky věží a střelců, v níž měl černý malou výhodu v lepším postavení pěšců. David nakonec získal zdravého pěšce, ale vzhledem k redukovanému materiálu nebylo snadné tuto výhodu uplatnit.
Na pomoc mu však přispěchal soupeř, když vyměnil věže.
Přece jen je snadnější uplatňovat pěšce ve střelcové koncovce než ve věžové. Střelcová koncovka byla pro bílého horší, jenže ve 45. tahu přišlo 45. … b5?? .
Na první pohled to vypadá, že černý chce natáhnout svého pěšce co nejblíže k poli proměny. Problém byl v tom, že se se přitom vyměnil černý g-pěšec za bílého c-pěšce a pozice je pak už remízová (to se mi to mudruje s tablebasemi „v zádech“  :smich: ).
Škoda nedotaženého závěru. Remíza však nic nekazí, do konce zbývá ještě několik kol  :usmev: .

 

 

Arménský IM Vahe Danieljan nesehrál s Tomášem Krausem dobře zahájení a Tomáš získal kvalitu, za níž měl černý alespoň dvojici střelců.
Ani bílý však nehrál nejpřesněji a dovolil černému vyrovnat hru. V ostré pozici ale černý zřejmě špatně vyhodnotil své šance a zahrál na útok proti bílému králi (29. … Dc6??). Hráči se v této fázi partie častovali chybami, ale když se dívám na počítačové varianty, vůbec se nedivím, že to borci za šachovnicí neviděli  :usmev: .
Nakonec se šachová bohyně Caissa přiklonila k Tomáši Krausovi, který si připsal celý bod.

 

 

Zbytek českých hráčů se v šestém kole ocitl mimo dosah online šachovnic, což je tak trochu škoda, protože všichni vyhráli.

Soupeřka Jiřího Štočka maďarská WIM Zsoka Gaal možná od svého protihráče čekala nějaký dáreček k MDŽ, dočkala se však jen prohry. Jáchym Němec využil své ratingové převahy a porazil Turka Ali Batuhana Biyiksize, Richard Stalmach porazil domácího FM Borise Stankoviće a Také Jirka Bouška opět bodoval, když porazil Srba Čuzoviče.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Dodatečně přejeme ke včerejšímu Mezinárodnímu Dni Žen nejen šachistkám, ale všem ženám a dívkám vše nejlepší k jejich svátku  :darek: !

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Nechci opravovat, ale zde platí, že méně je někdy více – Korobov ne Korobjov
 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x