Underlander

Mám takový dojem, že snad o víkendu dávali na nějaké TV stanici starší film Highlander (Horal). Kdo neví, o čem to je, stačí kliknout na tento odkaz. Napadlo mě, jaký je opak Highlandera? Logicky by to mohl být „Lowlander“, ale já si myslím, že je to „Underlander“.
Docela jistě, i když vám to žádný slovník nepřeloží, protože pokud Highlander znamená „horal“, pak Underlander znamená „podzemník“ 😀  a ani tohle „české“ slovo nikde nenajdete.
Pomalu se dostávám k jádru „pudla“.
„Highlandeři“ byli nesmrtelní horalé, z nichž mohl přežít (na konci) jen jeden. „Underlandeři“ to mají stejně. Také přežije jen jeden, ale pod zemí.
Jsem jedním z nich, už 55 let hraji šachy 🙂 .

 

Konečně se mi naskytla příležitost pro „self-promotion“  :smich: .

Před několika týdny mě oslovila paní (nebo možná slečna?) Monika Danková z Polar TV a nabídla mi natočení propagačního materiálu karvinských šachistů.
Chvíli jsem váhal, protože poté, co jsme spadli ze všech českých lig a poumíralo nám dost zasloužilých členů, jsem měl pochybnosti, zda se do něčeho podobného pustit. Ale paní Danková byla dostatečně přesvědčivá a když mi sdělila, že kameraman Zbyszek Jeleń má cit pro kameru a rozhodně nebude zabírat drobky na zemi nebo prach na parapetu, bylo rozhodnuto.
Pravda, i tak se u nás našli jedinci, kteří si uvědomili, že naposledy jsme dělali nějaký větší úklid před Covidem a že by to možná chtělo alespoň trochu poklidit (děkuji  :usmev: ) .

Když nám dělá propagaci Polar TV, proč bych nemohl udělat propagaci i já jim?
Navíc to, že se karvinští šachisté, samozřejmě ne všichni  :usmev: , objevili byť jen v regionální televizi, je dobrou vizitkou nejen karvinského šachu, ale šachu jako takového.

Nabízím vám jedinečnou příležitost podívat se na karvinské šachové „ksichty“  :smich: , naše místnosti poskytované šachovému klubu společnostmi GRADO a GRUMAR a přesvědčit se o tom, že i když stárneme (ale i přesto se chystáme postoupit zpět do II.ligy!), snažíme se zachovat klub při životě i pro příští generaci (minimálně jednu  :smich: ).

K videu řeknu jen tolik: nedivte se mému strhanému ksichtu.
V šachovém prostředí se prý pohybuji už 55 let a šachy se hrají často v začouzených hospodských místnostech  :smich: .
(Možná jsem se na kameru přeřekl (těch 55 let), možná jsem byl špatně pochopen  :usmev: , ale mně z toho vyplývá, že jsem vlastně takový nesmrtelný „underlander“.)

 

Pamatuje vznik černého uhlí… Underlander 😀

 

Oficiálně mi bude letos 58 let, takže nebýt toho, že jsem zhruba v šesti letech začal funkcionařit (Kam se hrabe Sheldon Cooper? Kde jsou ty zázračné děti, které začínaly se šachem v pěti letech?) , určitě bych už dávno atakoval ratingovou hranici 3000+  :smich:
Raději ani nezmiňuji, jaké sporty jsem provozoval ještě před svou šachovou kariérou. Ale přece jen se pochlubím  :usmev: : atletika, cyklistika, řeckořímský zápas, šerm, jízda na koni, vzpírání, karate a takové ty podobné aktivity „nesmrtelných“ . To vše předtím, než jsem před 55 lety začal hrát šachy.
Samozřejmě, berte výše psané jako nadsázku  :usmev:

Pokud vás nezajímá dění v Karviné, skočte ve videu hned na čas 6:10, kde začíná reportáž o ŠK Karviná :mrknuti“. Nepřehrává-li se video na našem webu, využijte odkazu níže.

 

 

https://polar.cz/porady/karvinsky-expres/karvinsky-expres-14-03-2023-16-14

Dovolím si tímto poděkovat Polar TV, paní Monice Dankové a kameramanovi Zbyszkovi Jeleňovi za hezkou reportáž, mým spoluhráčům a šachovým svěřencům za vstřícný přístup a jejich práci pro klub, firmám GRADO a GRUMAR za jejich sponzorství, a v neposlední řadě i Honzovi Jílkovi a serveru šachy.cz, že mi umožňují „plácat“ tady takové nesmysly  :smich:

Děkuji.


 

P.S.: Poté, co se na Polar TV objevila reportáž o ŠK Karviná a mém pětapadesátiletém účinkování v šachovém prostředí, čelím náporu SMS zpráv z karvinských domovů důchodců od vdavekchtivých „slečen“.
Prý nevypadám ani na „svých“ sedmdesát  :smich:  :smich:  :smich:

A když už jsem sem vložil obrázek s havíři, tak makeup členů německé folkrockové kapely dArtagnan ve mně vyvolává vzpomínky na sedmdesátá a osmdesátá léta v Karviné a blízkém okolí  :usmev: .
Černé linky kolem očí, mírně ušpiněné obličeje… Jen ty dlouhé vlasy tehdy nebyly tak běžné  :usmev:

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kyssling

Moc pěkná reportáž ! Pane Zimnioku kolik Vám tedy je opravdu let ? Tedy jestli 70 (googlovat to nebudu), tak fakt vypadáte skvěle – a těch vlasů, sám závidím :-)…

Jan Jílek

Cituji z článku: „Oficiálně mi bude letos 58 let,…
 
Skupinu vlasáčů u nás zastupuje Luboš, proplešlých já a hezkých lidí Kamča  :mrknuti:

Kyssling

A tak to mě nedocvaklo. Děkuji

Jan Jílek

Nesmysly tu píšeš a plácáš moc hezky, Luboši   :palec-nahoru:  díky.

Petr Brzezny

Hezky jste to natočili, myslím si, že šachy potřebujou reklamu v médiích, a to nejenom na té nejvyšší úrovni. Oceňuju, jak jste hezky uklidili a líbilo se mi hlavně, jak jste ze skříní vytáhli ty staré knížky   :mrknuti: 
Ovšem bez lidí, jako jsi třeba Ty, Luboši, by šachy na téhle úrovni provinčních klubů asi vůbec nemohly existovat. Srdcaři k tomuhle sportu neodmyslitelně patří a podle mě víc, než k jakémukoli jinému…   :palec-nahoru: 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x