Uprostřed týdne

Mistrovství Evropy žen včera pokračovalo pátým kolem a hráčky už jistě vyhlížejí zítřejší volný den. V USA se Americký pohár blíží ke svému závěru.

 

Jediná česká hráčka, Nataša Richterová, na ME žen v pátém kole „jen“ remizovala.
Slůvko „jen“ je v uvozovkách, protože její soupeřka Diana Lomaia z Gruzie měla sice rating ve výši 1950, ale její performance je momentálně 2205. To nemusí o ničem svědčit, ale mladá hráčka (ročník 2005) zřejmě nehraje vůbec špatně.

Vlastně by se dalo říct, že hraje velmi dobře. Nataša Richterová si na 1. d4 vybrala Poloslovanskou obranu a  bílá si od samého začátku budovala slibnou pozici. Troufal bych si tvrdit, že v některých okamžicích dokonce vyhranou, ale podstatné je, že své šance nevyužila.
Poslední šanci vypustila v 54. tahu (54. Kf4), pak už to byla „rovina“ .  Tedy doufám, že to tak bylo, protože se mi nezdá, že by soupeřky hrály tahy jako 55. Ke4?? Vd5 ?? , protože po nich by vždy následovala rozhodující ztráta materiálu  :usmev: .

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

V Saint Louis pomalu končí Americký pohár a v této chvíli jsou známi první finalisté skupin Elimination.

V mužské části vyřadil Levon Aronjan Leiniera Domingueze po výhře 1.5-0.5. V ženské Elimination zvítězila Paikidze nad Tokchirjonovou 2-0. Aronjan i Paikidze postupují do fínále „vedlejšího pavouka“ , kde se utkají o postup do finále poháru s poraženými z finálových zápasů skupiny Champions.

Ve finále celého turnaje to však nebudou mít jednoduché, protože po postupu ze skupiny Elimination a případné výhře v závěrečném klání celého poháru budou muset absolvovat ještě jeden zápas pro potvrzení jejich síly  :usmev: .

Ve skupinách Champions se právě teď hrají tiebreaky, protože jak v mužské, tak i v ženské části skončily „klasické“ partie a zápasy remízami.

Výsledky tiebreaků budou doplněny později v průběhu dopoledne.

Aktualizace výsledků:

Do finále Amerického poháru postupuje Hikaru Nakamura. O jeho postupu nerozhodly tiebreakové partie v rapid šachu, ale teprve až bleskové partie, v nichž Nakamura uplatnil své blicařské zkušenosti.
Jeho soupeřem ve finále Amerického poháru bude vítěz finálového duelu Elimination, v němž se střetnou Levon Aronjan s Wesleyem So.

V turnaji žen vyhrála skupinu Champions Irina Krush, která v tiebreaku vyřadila Alici Lee. Její soupeřka pro finále ženského Amerického poháru vzjede z finálového duelu skupiny Elimination, v němž se utkají Alice Lee a Nazi Paikidze.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (muži-Elimination)
Online na lichess.org (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na chess24.com (ženy-Elimination)
Online na lichess.org (ženy)

 


 

Taky máte u šachové partie v hlavě něco takového?  :smich:

 

Další tři „vykopávky“ . Znáte české prezidenty? Poznáte aspoň jednoho?  :mrknuti:

 

 

 

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x