Pozdě, ale přece!

S malým ( 🙂 ) zpožděním přinášíme informace o včerejším dění na Americkém poháru a o účinkování české reprezentantky na ME žen.

 

Včera, resp. v noci ze včerejška na dnešek byly na Americkém poháru na programu jen zápasy vedlejšího pavouka, tedy vyřazovací skupiny Elimination.

Den po porážce od Nakamury se musel Wesley So postavit, či vlastně posadit  :usmev: , proti novému protivníkovi. Odpočatý Levon Aronjan úspěšně prošel pavoukem skupiny Elimination a dostal šanci vrátit se do boje o Americký pohár. Musel by však přejít přes Soa.

Hned v první partii zápasu So-Aronjan se hrála zajímavá věžovka, v níž v časové tísni chybovali oba hráči a partie skončila remízou.
Aronjan si, jako černý, bezelstně pokryl napadeného pěšce na f6 tahem 54. … Kg7. Zdánlivě logický tah, kdy černý kryje pěšce a ještě aktivizuje krále, však byl, nebo měl být, rozhodující chybou. Po správném 54. … f5 by sice černý dočasně obětoval pěšce, ale dosáhl by remízové pozice.
Po tazích 54. … Kg7?? 55. a5 Va4 56. a6 Vxa2 57. Kg4 Va5 to vypadá, že černý má ideálně postavené kameny pro obranu pozice, jenže to je opravdu jen zdání, protože bílý král se dostane do soupeřova tábora přes pole h5.
Zajímavou obranou možností bylo zkusit „přešlapovat“ na místě a vyměnit po jednom z pěšců na královském křídle (57. … Kf7). Pozice pak vypadá jako remíza, ale ke smůle černého je postavení prohrané. Černý sice může zkusit dál vyčkávat a držet věží bílého krále daleko od pěšce, ale nakonec se ukáže, že jeho kameny stojí nevhodně.
Půjde-li černý králem na pole e7 a pak dobere pěšce na e4, král překáží vlastní věži. Zkusí-li hrát králem na g7, bílý jej odřeže na sedmé řadě a dostane se králem k a-sloupci.
Po partii se to dobře „kecá“ , ale vidět tohle vše u partie a jen s několika sekundami na hodinách je zřejmě nadlidský úkol.
Chyba Soa 62. Ve7+ , která vedla k remíze, je z trochu jiného soudku. Tady už by hráč takového kalibru mohl i s padesáti vteřinami na hodinách vidět jiný šach věží, 62. Vb5+ , po kterém bílý vynuceně získá pěšce na f6.
Nestalo se a partie skončila remízou.

 

 

Remízou skončila i druhá partie, ale třetí vyhrál So, když po chybě soupeře v zahájení získal lepší pozici, kterou postupně vylepšoval. Ve čtvrté partii si So s přehledem pohlídal bílými figurami remízu.

 

 

Ve finále Amerického poháru se tak znovu utkají Hikaru Nakamura a Wesley So. Na okraj podotknu, že k zisku poháru by musel So podle pravidel soutěže vyhrát dva zápasy, Nakamurovi stačí jedna výhra.

 

Také v ženské části Amerického poháru uvidíme ve finále opakování zápasu Iriny Krush a Alice Lee.
Alice Lee se vrátila do hry, když ve skupině Elimination vyřadila Nazi Paikidze. První dvě rapid partie hrané na dvacet pět minut s přídavkem sice obě dámy vyhrály bílými figurami, ale v dalších dvou hrách už bodovala jen Alice Lee.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (muži-Elimination)
Online na lichess.org (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na chess24.com (ženy-Elimination)
Online na lichess.org (ženy)


 

Na Mistrovství Evropy žen dnes budou mít hráčky volný den. České fanoušky však může těšit, že „před odchodem do šaten“ bodovala Nataša Richterová a to proti hráčce, která na loňském ME v Praze dokonce získala bronzovou medaili.
Ulvija Falalijeva je ázerbájdžánskou WGM a IM, členkou ženské reprezentace Ázerbájdžánu a i když v Evropě příliš často nehraje, rozhodně není neznámou hráčkou.

V partii s Natašou Richterovou měla černé figury a na 1. e4 si zvolila Francouzskou hru. Nataša se s tím moc nepárala a přešla do výměnné varianty, která bývá považována za remízovou.
Možná remízová je, ale černý si nemůže dovolit hrát násilně na zisk výhody. Přesně o tohle se pokusila Fatalijeva, když „sežrala“ pěšce na b2 (18. … Dxb2??).
Nadarmo se začínajícím šachistům neříká, že na takové pěšce by se neměli ani dívat  :usmev: , natožpak se je pokoušet získat.  Nataša našla hezký motiv s odtažným šachem střelce na h7 a to dokonce „dvojitý“  :usmev: (19. Ve2! a 21. Vc1).
Výborně sehraná partie české hráčky, která bude v sobotu čelit černými figurami známé ukrajinské WGM Natálii Žukové.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

A ještě jedna moje stará „blbost“ vycházející z hokejových bitek na ledě  :usmev: .

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x