Tak napůl

Nadpis by mohl být odpovědí na otázku, zda po sobotě známe řešení všech „hádanek“ v hraných soutěžích. V Americkém poháru je dohrána soutěž žen, ale muži dnes ještě budou hrát.
Podíváme se, jak hrála na ME žen naše reprezentantka Nataša Richterová.
V české šachové Extralize sice už dlouhou dobu známe vítěze, ale o sestupujících a dalších medailích se rozhoduje až teprve dnes dopoledne.

 

V Americkém poháru zvítězila v ženské sekci suverénní Irina Krush.
Ve finále se znovu potkala s Alicí Lee. Partie hrané klasickým tempem (klasickým znamená v tomto případě 90m+30s na celou partii) nepřinesly rozhodnutí, protože obě hráčky vyhrály bílými figurami.
Rozhodnout musel až rapidový tiebreak. V něm byla lepší Irina, která první rapid partii vyhrála a ve druhé, kdy měla bílé figury si pohlídala remízu a celkové vítězství, za něž si připsala na své konto 30 000 dolarů (25 tisíc za celkové vítězství + 5 000 za vítězství v Champions).

 

Screenshot z webu pořadatelů

 

Ve finále turnaje mužů se opakovalo střetnutí Hikaru Nakamury s Wesleyem Soem.
Nakamura byl po celý turnaj suverénní, ale finále se Soem mu moc nevyšlo.
V „klasice“ skončily obě partie remízami a rozhodovalo se v rapidech. Ač je Nakamura velmi dobrý hráč v partiích hraných zrychleným tempem, tentokrát neměl svůj den.
Wesley So vyhrál obě tiebreakové partie a tím i celý zápas poměrem 3-1.

Už několikrát tady bylo zmiňováno zvláštní pravidlo Amerického poháru: hráč, který se do finále dostal ze skupiny Elimination, musí vyhrát DVA zápasy, aby se stal celkovým vítězem Amerického poháru.
To znamená, že dnes se bude hrát odvetný zápas Nakamura-So, který definitivně určí vítěze Amerického poháru.
Uvidíme, zda So zopakuje svůj výkon z prvního finálového zápasu  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (muži-Elimination)
Online na lichess.org (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na chess24.com (ženy-Elimination)
Online na lichess.org (ženy)


 

Na Mistrovství Evropy žen v Černé Hoře před volným dnem Nataša Richterová skórovala.
V sobotním sedmém kole ji čekala Natalia Žukova. Známá ukrajinská hráčka měla v loňském roce na ME v Praze proti českým hráčkám celkem smůlu, ale tentokrát jí to vyšlo.

V partii Žukova-Richterová se po zahájení hráčky chvíli „přetahovaly o centrální pole e4. Zpočátku to sice vypadalo, že se ani jedné z nich do téhle přetahované nechce „usmev“ , ale nakonec si vůdkyně bílých „dala říct“ a zahrála (konečně!) tah e3-e4.
Jenže na tento „neboj“ o e4 spotřebovaly obě hráčky dost času a zhruba od třicátého tahu už se vesele blicalo, což s sebou neslo nepřesnou hru a několik chyb.
Po časové kontrole se vyjasnilo.
Na šachovnici stála věžová koncovka, v níž měla černá o pěšce víc. Věžovky nejsou jednoduché a potvrdilo se to i v této partii. Zřejmě by nikoho nepřekvapilo, že pěšec navíc nestačil černé k výhře, ale o něco více překvapivé už je, že černá svou výhodu úplně „prošustrovala“ a partii ještě prohrála  :smutek: .
Na šachovnici rozhodl až tah 62. … Kxg2?? , ale ve skutečnosti prohrála černá svou partii už při tahu 47. … Ke5, protože na vymýšlení plánu s přechodem krále na královské křídlo spotřebovala většinu drahocenného času. Ten jí pak chyběl právě v těžké pozici po 62. tahu bílé, kdy k remíze vedl už jen jeden tah (62. … Kf2!=).

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Na závěrečné trojkolo Extraligy družstev se sjely týmy do Plzně.
V pátečním devátém kole se neurodilo žádné velké překvapení, snad jen Frýdek-Místek překvapil jen těsnou výhrou s Hošťálkovou (4.5-3.5) a ani INGEM – ŠK Líně nevyhrál s OAZOU nijak přesvědčivě.
Z pohledu boje o medaile a o záchranu se však v pátek moc neudálo.

To v sobotu už to bylo veselejší, ale jak pro koho  :usmev: .

1. ŠK Novoborský prohrál s Výstavištěm Lysá nad Labem. Porážka není až tak překvapivá, protože Lysá nad Labem je týmem, který novoborským šlape na paty skoro každou sezónu. Tedy, dá-li se nazvat „šlapáním na paty“ kráčení ve stínu  :smich: . Prostě Novoborský je zřejmě lepším týmem, ale Lysá mu v jednotlivých zápasech klidně může konkurovat.
To se stalo i tentokrát a Lysá zvítězila 4.5-3.5.
Více překvapivé je, že se na porážce velkým dílem podíleli dva naši nejlepší hráči: David Navara a Thai Dai Van Nguyen.
Van nesehrál dobrou partii se Samuněnkem a i když v jisté chvíli mohl hrát lépe a vyrovnat, v podstatě to bylo „na jednu branku“.
David Navara v partii s Vojtou Plátem nezvládl v komplikované pozici silnou časovou tíseň a Vojta mu už pak nedal šanci.

 

 

Překvapení se zrodilo v zápase Líní s Hošťálkovou. Celou sezónu podceňovaní hosté zvedli hlavy a porazili Líně poměrem 5.5-2.5. Paradoxně si tak ještě vybojovali šanci na záchranu, protože poslední tři týmy mají tři body a rozdíly ve skóre nejsou nijak velké. Navíc hraje Hošťálková v posledním kole s předposledním týmem OAZA loznice.cz  :usmev: .
Předposlední DP Praha hraje v posledním kole s „Morendou“ (Moravská Slavia Brno), ale ani případná porážka DP a jejich vyřazení nemusí Pražany moc bolet, protože z I.Ligy Západ postupuje jejich béčko, takže DP Praha jistě uvidíme v soutěži i v následující sezóně.

Za „ložnice“ nastoupila po delší době i Anna Lhotská a sehrála dobrou partii se špatným koncem s Richardem Stalmachem. V divoké sicilce si vedla dobře až do 23. tahu. Po hrubce 23. axb3?? se naopak blýskl Richard a partii zakončil hezkým matovým útokem.

 

 

Užitečné informace k závěrečnému trojkolu včetně odkazů na online přenosy najdete v článku na webu ŠSČR.


 

O politice se na tomto webu moc nebavíme, protože dobře víme, že to s námi všechny parlamentní strany myslí dobře  :smich: .

 

 

Přesto nás však trochu zaráží, jak to bude s našimi důchody. Nejde ani tak o peníze, jako spíš o to, které firmy vydrží zaměstnávat sklerotické zaměstnance a neznechutí přitom ostatní pracující  :usmev: . Já s tím tedy nemám problém a klidně vydržím pracovat i do sedmdesáti, ale chudáci mí spolupracovníci.

 

 

A na závěr grafické ztvárnění důležitosti interpunkce….

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

K partii Davida Navary s Vojtěchem Plátem. Již při proklikávání přenosu nebyl problém najít kritické chvíle partie, protože hodnocení motoru na chess24 je. Tak jsem se zastavil u 15.Jd2, místo hraného 15.Jh4, které výhodu dost upustilo. Zde je krátká korespondenční analýza z rozhraní Fritze, motor měl na tah 30s.

chess

V závěrečném trojkole se hrálo určitě hodně dobrých partií, ale za pozornost a analýzu určitě stojí Navara-Movsesjan.

jaroslav hadrava

Poslední rozebíraná partie je s Richardem Stalmachem, leč v textu máte chybně Mládkem – opravte si.  :mrknuti:

Rostislav Huňa

Mimochodem pročetl jsem si sociální sítě některých šachistek (Abdumalik, Paehtz) a to co se teď děje na 3. turnaji FIDE GP žen vypadá jako solidní skandál.

Jan Jílek

Mohl byste to trochu rozvést?

Remcik z Banika

Jeden zajímavý článek k tomuto i s odkazy je tady. Z Grand prix v Indii odstoupily hráčky Abdumalik i Paehtz, kvůli organizačním problémům. Dnešní první kolo se ale odehrálo i bez nich.

Remcik z Banika

A sestry Muzychukovy z Ukrajiny odstoupily z turnaje už před začátkem turnaje, asi kvůli účasti Ruských hráček.
 

Rostislav Huňa

Zhansaya Abdumalik v podstatě ještě před začátkem prvního kola odstoupila a odletěla zpět domů (pro podle ní absolutně otřesných podmínek – zapomněli ji vyzvednout na letišti, bydlí se někde v předměstí, kde je varovali, ať raději nechodí ven, že to je nebezpečné, je tam smog a bůhví co ještě). Následně Goryachkina odmítla podat ruku řediteli turnaje při opening ceremony, prezident FIDE obdržel dopis od 5 šachistek, ať se to odloží na jindy a Liza Paehtz se během prvního kola vzdala bez jediného tahu a opustila turnaj. Takže už místo 12 hráček 10 – a Assaubayeva měla v 1. kole volno (byla kvůli Zhansaye lichá), Vaishali má bod zdarma od Lizy, takže je pořadí absolutně neregulérní. Těsně před zápasem o titul mistra světa mi přijde, že FIDE páchá sponzorskou sebevraždu.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x