Víkendový přehled

V neděli skončila Extraliga družstev, dohrál se také Americký pohár. Finišuje ME žen v Petrovaci a v Dillí začal třetí turnaj série Grand Prix žen.

 

Vítěz Extraligy byl znám už delší dobu, ale stále nebylo jasné, jak si ostatní týmy rozdělí medaile a komu zůstane sestupový Černý Petr, či spíše Černí Petři  :usmev: .

Nebudu napínat, protože už jistě každý výsledky zná, a omezím se jen na konstatování, že první příčku obsadil dle očekávání tým 1. Novoborský ŠK, druhé místo obsadil celek Výstaviště Lysá nad Labem a třetí skončili „školáci“ z BŠŠ Frýdek-Místek.

Husarský kousek se podařil Hošťálkové, která v přímém souboji o udržení těsně porazila „pražské ložnice“, tedy družstvo OAZA loznice.cz .
V posledním kole prohrál i DP Praha a brněnskou Morendou, a tak Extraligu opouštějí dva pražské týmy.

Samozřejmě by to chtělo i nějakou partiovou ukázku z posledního kola  :usmev: , ale bohužel jsem stejně jako mnoho jiných fanoušků včera marně mačkal klávesu F5 pro obnovení obrazovky s vírou v to, že se „rozjede“ online přenos.
K partiím jsem se „dorval“ až dnes odpoledne, takže se snad večer budu moci pokochat partiemi posledního kola.

Mimochodem, chápu, že selhat může cokoli. Technika, člověk nebo se stane nějaká živelná katastrofa, ale možná by bylo vhodné, kdybychom se od pořadatelů trojkola dozvěděli, kde se stala chyba.

Více informací k Extralize naleznete v aktuálním článku na webu ŠSČR a na stejném webu najdete i výsledky.


 

V Saint Louis bylo v neděli polojasno  :usmev: .
Nevím sice přesně, jaké tam bylo počasí, ale po sobotní noci byl v Americkém poháru znám jen výsledek turnaje žen.
Muži, konkrétně Hikaru Nakamura a Wesley So hráli odvetný zápas kvůli pravidlu, že pokud ve finále vyhraje hráč ze skupiny Elimination, musí své vítězství potvrdit i v odvetném zápase.

Wesley So sice první zápas vyhrál, ale ve druhém už proti Nakamurovi moc šancí neměl.
Po dvou remízách ve vážných partiích přišel na řadu tiebreak, v němž Naka vyhrál první partii a druoh remizoval.
Stal se tak vítězem Amerického poháru a na své konto si připsal pěknou sumičku ve výši 60 000 dolarů.

 

Screenshot z webu pořadatelů

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (muži-Elimination)
Online na lichess.org (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na chess24.com (ženy-Elimination)
Online na lichess.org (ženy)

 


 

Kdyby mohla Nataša Richterová hrát jen bílými figurami, bojovala by na ME žen v Černé Hoře o medaili  :smich: .
Samozřejmě je to nadsázka, protože Nataša ani černými nehraje v zahájení tak špatně, ale doplácí na los. Až na mladou gruzínskou hráčku měly všechny její „bílé“ soupeřky rating přes 2400 nebo 2300 a to se pak špatně uhrávají body. Všichni, tady spíše všechny, se vás snaží „zlomit“.

V osmém kole hrála Nataša proti známé polské olympioničce Jolantě Zawadzké. V Caro Kannu bílá nic moc nezískala. Mírná výhoda je (nejen) v tomto zahájení běžným jevem. Nataša hrála opravdu dobře a dostalo se jí malé odměny v podobě vyrovnání.
Pak však sešla z cesty  :smutek: . Nejdříve vyměnila nepravé těžké figury. Po vidličce jezdcem na b5 (27. Jb5) zahrála bez přemýšlení 27. … Vxd1, z čehož usuzuji, že buď tento tah měla připravený už při propočtu předchozích variant, nebo jí prostě nenapadlo, že bílá dáma by byla po 27. … Dxc6 nekrytá.
Rozhodující chyba přišla o dva tahy později (29. … Dc7). Chladnokrevné 29. … Kb8 mohlo držet pozici.

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

V indickém největším městě Dillí začal v neděli třetí turnaj série Grand Prix.
A začal „skandálem“  :usmev: . Tedy alespoň podle webu chess24.com , ze kterého čerpám informace.

Původně mělo hrát v turnaji dvanáct hráček, ale už před turnajem začaly problémy, protože sestry Muzyčuk z nejasných důvodů (spekuluje se, že to bylo kvůli účasti ruských hráček) odstoupily a byly nahrazeny Gruzínkou Batsiashvili a indickou hráčkou Vaishali.

A přišly další problémy. Když dorazily hráčky do Dillí, nikdo na ně nečekal a musely se dopravit na místo hry samy. Jistě, jsou dospělé a všechny to zvládly, ale uvědomme si, jak velké je Dillí a hráčky vlastně ani moc nevěděly, kde se hraje.

Kazaška Zhansayaa Abdumalik pak zjistila, že v ceně ubytování není zahrnuta snídaně a rozhodla se z turnaje vystoupit. To by mohlo vypadat jako rozmazlenost, ale Zhansaya se pro Chessbase India kromě jiného vyjádřila takto (volný překlad):

„…

Z turnaje jsem vystoupila, protože akce nebyla dobře připravena. Na letiště jsem dorazila v půl druhé ráno a nikdo mě nečekal. Snažila jsem se kontaktovat osobu, která na mě měla čekat. Hodinu a půl se ona osoba nepodívala na SMS zprávy. Udělala jsem vše, co nám napsali v e-mailu před příletem, ale na letišti nic nebylo. Nemyslím si, že bylo těžké zorganizovat převoz pouhých 12 hráček, když se loni pořádala obrovská olympiáda pro tisíce lidí. Nedokážu si představit, že by na turnaj přiletěl špičkový mužský hráč a nikdo by ho tam nevyzvedl, to by nebyl dobrý začátek. Umístění hotelu nebylo nic moc. FIDE věděla, že Dillí má bohužel problémy s ovzduším kvůli znečištění. Z okna jsem viděla obrovskou skládku, kde zrovna hasili oheň nebo něco podobného. Hotel je v nevhodné čtvrti. Personál hotelu mě upozornil, že bych neměla nevycházet ven, protože by to mohlo být nebezpečné.

… “

Následovala omluva hráčkám od prezidenta FIDE Arkadije Dvorkoviče, ale to nebyl konec problémům  :usmev: .
Na vystoupení Abdumalik reagovala poměrně ostře její reprezentační kolegyně Bibisara Assaubajeva na sociální síti Instagram. Nepřímo naznačuje, že Abdumalik je problémová hráčka a že pokud takto reaguje na malicherné problémy, měla by se šachem skončit a postavit se k plotně  :usmev: .

Děvčata si „trochu“ vjela do vlasů, ale Zhansaya upozorňuje, že i Assaubajeva podepsala před turnajem dopis na FIDE s požadavkem na zrušení nebo přeložení turnaje.

FIDE se pokusilo vyřešit odstoupení Abdumalik nasazením další indické hráčky, ale proti tomu protestovaly ostatní účastnice, protože by v turnaji hrála jedna třetina domácích hráček.

Turnaj tedy začal o jedenácti hráčkách, ale dnes už jich je jen deset  :smich: protože z turnaje vystoupila i Elisabeth Paehtz.
Důvod?
Některé hráčky by při jedenácti účastnicích měly šestkrát bílé, jiné jen čtyřikrát.
Takže se hraje jen v deseti a problémy s Grand Prix zřejmě nekončí.
Čtvrtý turnaj GP se měl hrát v květnu v polském městě Bydgoszcz , ale z kalendáře FIDE už se nenápadně ztratilo místo konání  :usmev:   a spekuluje se, že důvodem je to, že by ruské hráčky v Polsku nebyly vítány.

 

Odkazy:

Článek na chess24.com
Web turnaje
Online na chess24.com


 

Velká část dnešního „tlachání“ byla o ženách, takže i závěr bude o ženách  :usmev: .
Dámy a slečny, nezapomeňte, léto se blíží, hubneme do plavek!!!  :mrknuti:

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petr

Davidu Navarovy k dnešním narozeninám, přeji předně zdraví a mnoho úspěšných šachových partií. Petr,

Petr Kraus

Děkuji za připomenutí. Pane David přejí vám všechno nejlepší k narozeninám a hlavně dobré, pevné zdraví . Jako váš velký fanoušek i když abstinent to dneska rozjedu a dám si na vaše zdraví o jeden čaj a jednu kofolu navíc  :oslava:  Šachu zdar. Přeji mnoho  :darek:  a   :prvni:  na MS .

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x