Horší než chlapi?

Mrkneme na třetí turnaj Grand Prix žen do Dillí, řekneme si, jak hrála Nataša Richterová na ME žen a přidáme dvě „zajímavosti“ .

 

Třetí turnaj Grand Prix žen byl hned od začátku poznamenán odstoupením dvou hráček, čímž vznikl „mírný chaos“ v losování a nasazování dvojic v jednotlivých kolech. Ve třetím kole měly volno Rameshbabu Vaishali a Alexandra Gorjačkina.
I to je možná jeden z důvodů, proč turnaj moc „netáhne“.

Dalším důvodem je možná i přístup hráček ke hře.
Často bývají kritizováni hráči v silných velmistrovských turnajích, že hrají až moc často  „na remízu“ , ale když se dívám na turnaj v Dillí, ženy si s muži v tomto směru v ničem nezadají  :usmev: .
Ze hry většiny účastnic mám pocit, i když možná neoprávněný, že hráčky tento nepříliš povedený turnaj chtějí jen nějak „doklepat“ .

Ve třetím kole remizovala Humpy Koneru s Katerynou Lagno ve 32 tazích. Nana Dzagnidze a Dronavalli Harika uzavřely smír už ve dvacátém pátém tahu a jen Jiner Zhu a Polina Šuvalova hrály skoro až do holých králů, aby se nakonec také dohodly na remíze.

Jediná hráčka, která zatím dokázala vyhrát, je ta, která byla bojovně naladěna už před turnajem, kdy poměrně ostře vykazovala za odstoupení z turnaje svou reprezentační kolegyni k plotně  :usmev: .


(Tak mě teď napadlo (v souvislosti se „sporem“ mezi Kazaškami), že by v rámci narovnání genderové nerovnosti mohla v ČR vzniknout, jako protipól české skupině „Kabát“, dívčí kapela „Kabátky :smich: . Už slyším ten refrén předělané skladby Pohoda

„Když se u nás holky poperou
Tak jenom šminkou anebo kabelou
V zimě tam dlouhý noci jsou a tuhej mráz…“  :usmev:
)


Bibisara Assaubajeva má oproti většině ostatních účastnic odehrány jen dvě partie, ale z těch dvou partií má stoprocentní bodový zisk. Ve třetím kole jí k celému bodu pomohla hrubou chybou v koncovce (31. … f6??Nino Batsiasvhili.

 

 

Neúplná tabulka po třetím kole:

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

Nevím, kdo momentálně trénuje Natašu Richterovou, ale po včerejší partii desátého kola na ME žen si myslím, že to musí být někdo silný a absolutně zdravý  :usmev: .
Rozhodně to nemůže být člověk se srdečními problémy, protože po koncovce z partie Richterová-Makropoulou by člověk s podobným zdravotním postižením už zřejmě ležel na JIPce.

Nataša hrála partii velmi dobře, dokonce získala figuru, ale uplatnění téhle převahy nebylo zrovna triviální, protože soupeřka se „vzpouzela“ . Vrácení figury a přechod do věžové koncovky sice  nebyl nejlepší nápad, ale zase to aspoň bílá nemohla prohrát  :usmev: .
Při tahu 62. Vc1, kdy už obě hráčky měly jen kolem dvou minut,  mě polil studený pot, protože i když to není chybný tah, tušil jsem, že bílá má zřejmě jiný plán, než jsem viděl já (věž na pátou řadu a hurá pro ph5  :usmev: ).
Po 63. c5 už ve mně hrklo, že jsem něco přehlédl.
Černá napadne pěšce na g3 (Vg8) , bílá ho musí pokrýt (Kf2) a po šachu (e3+) ho bílá musí vzít (Kxe3). Nebo nemusí? Dá se to pak ještě nějak vyhrát?
Než jsem si stačil odpovědět na poslední otázku, nebylo už o čem přemýšlet, protože černá nechala utéct c-pěšce až příliš daleko (64. … Vg7??), ale po partii jsem si onu otázku zodpověděl  :usmev: . Kdyby černá zahrála 64. … e3, bílá by asi nevyhrála.
Naštěstí pro české barvy se na „kdyby“ nehraje  :usmev: a dramatická věžovka měla pro Natašu šťastný konec.

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Kdo by si nepamatoval na bombastickou žalobu Hanse Niemanna proti Carlsenovi a spol.?
Pokud se vám snad zdá, že to nějak vyšumělo, tak nikoli.
Komise FIDE složená ze zkušených velmistrů a analytiků (aspoň doufám  :smich: ) ještě stále zkoumá Niemannovy partie a zatím poslední tah „soudní partie“ provedli právníci žalované protistrany.
V pátek 10. března navrhli missourskému soudu zamítnout Niemannovu žalobu jako neopodstatněnou a rovněž požadují náhradu svých nákladů.

Ve svém zdůvodnění píší právníci z kanceláře Axinn, Veltrop & Harkrider mimo jiné:
Po letech, kdy se snažil získat pověst šachového rebela, chce žalobce Hans Niemann vydělat tím, že obviní ostatní z následků svých vlastních přiznaných chyb.

V návrhu na zamítnutí žaloby se také tvrdí, že Niemann nepředložil žádný důkaz o pomluvě nebo spiknutí mezi žalovanými za účelem poškození žalobce.

Těžko říct, zda bude návrh na zamítnutí žaloby vyslyšen. Spíše je pravděpodobné, že stejně jako na šachovnici, jsou teď na tahu Niemannovi právníci a věc se nakonec k soudu přece jen dostane.

 


 

Ve dnech 29. 3. 2023 – 4. 4. 2023 se na Islandu uskuteční kvalitně obsazený Open Reykjavík 2023.
Pokud se dobře dívám na startovní listinu složenou z 403 hráčů, pak Českou republiku bude na tomto velmi silném openu reprezentovat jen jeden hráč: Jakub Kůsa.

Nasazenou turnajovou jedničkou je (zatím) Vasilij Ivančuk a prvních 25 hráčů je z kategorie 2500+.
Při prohlížení startovní listiny mě zarazilo jedno jméno.
Bobby (Robert) Fischer hrající pod vlajkou USA  :usmev: .
Ne, nebojte se  :usmev: .
TEN pravý Fischer je sice na Islandu také, ale stále odpočívá v pokoji (v hrobě) ve  městě Laugardælir, které je vzdáleno cca 60 km od Reykjavíku.
Robert Fischer, který je přihlášen do turnaje, je o „něco“ mladší (ročník 1960) a také o „větší něco“ slabší  :usmev: (rating 1775). Ale stejně… Kdyby na něj náhodou Jakub v turnaji narazil, možná by se mohl chlubit, že porazil Fischera  :smich: (tedy pokud by vyhrál  :usmev: ).

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x