Třicet osm

Série Grand Prix žen v Dillí pokračovala druhým kolem. Soutěž je poznamenána neúčastí dvou hráček, ale dá se předpokládat, že teď už se bez větších problémů dohraje.
Pokračuje i ME žen v Černé Hoře a naše hráčka Nataša Richterová měla bílé figury. To znamená, že bodovala 🙂 .
David Navara, hráč s nejvyšším FIDE ratingem v ČR (aktuálně), včera oslavil své třicáté osmé narozeniny.
Je to moc, nebo málo?

 

V indickém Dillí se hrálo druhé kolo třetího turnaje Grand Prix žen. Ve hře zůstalo jen deset hráček, ale na losu už se nic nemění. Jednoduše hráčka, která „vyfasuje“ Elisabeth Paehtz, má bod. Ve druhém kole to byla Nino Batsiashvili a po dvou kolech je s 1.5 bodem v čele turnaje.

Kromě této partie neskončil remízou jen souboj Vaishali-Assaubajeva. Bibisara Assaubajeva si na 1. e4 vybrala Sicilskou obranu a variantu „urychleného draka“. Bílé se zahájení moc nepovedlo. Ne, že by stála po zahájení nějak hůře, ale černá neměla žádný problém s vyrovnáním hry.
Ba co víc, byla to právě černá, která se v pozici orientovala lépe a postupně přebrala iniciativu. Po drobných chybkách bílé získala černá pěšce, kterého v koncovce zkušeně uplatnila až k výhře.

 

 

Tabulka turnaje po 2. kole:

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

Nataša RichterováMistrovství Evropy žen jasně rozplánované  :usmev: a její celkový výsledek je závislý na barvách figur.
Nataša bílými boduje (100 %), černými většinou prohrává.
V devátém kole jedenáctikolového turnaje měla Nataša bílé figury proti nebezpečné, teprve devatenáctileté, polské hráčce Emilii Dylag.
V Ragozinově variantě odmítnutého dámského gambitu získala Nataša lepší hru. Jenže s ubývajícím časem začalo přibývat nepřesností.
Černá začala blicat někde mezi dvacátým a třicátým tahem, bílá (Nataša) se k ní přidala po třicátém tahu. Po oboustranných nepřesnostech a malých chybičkách se hra srovnala a srovnal se i čas. Před třicátým sedmým tahem měly obě hráčky na hodinách minutu a několik vteřin. Pak však černá přehlédla ztrátu pěšce a bylo vymalováno  :usmev: , 1-0.

 

 

Dvě kola před koncem je Nataša Richterová na 64. místě a na postup do Světového poháru (postupuje prvních devět hráček) už to nevypadá  :usmev: , stále má však naději na solidní výsledek.
V dnešním desátém kole bude mít bílé figury a bílými ještě neztratila ani půlbod, tak doufejme, že se bude této tradice držet i nadále  :usmev:  :cze: .

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Když jsem v neděli sledoval nepodařený online přenos z posledního kola Extraligy družstev, zarazila mě pozice z partie Navara – Movsesjan. „Teploměr“ u partie na webu chess24.com ukazoval hodně velké plus černého. Slovy „hodně velké“ myslím to, že byl černý vyhraný.
V pondělí se mi však dostaly do rukou partie z jedenáctého kola a zjistil jsem (jistě, jsem génius  :smich: ), že jsem vlastně sledoval úplně jinou partii.
Hrálo se jinak. David v partii se Sergejem Movsesjanem předvedl velmi dobrou hru a bez problémů zvítězil.
Pravda, Sergej mu zdatně „asistoval“ už od zahájení, ale to nijak nesnižuje Davidův výkon.
Přes Caro Kann se pozice přehoupla do „odložené Francie“ , kde už v desátém tahu řešil černý dilema: vyvinout nejdříve „královského střelce“ nebo raději „dámského“ ?
Sergej si vybral „královského“ (10. … Se7), ale jak se ukázalo, nebyla to dobrá volba.
Bílý okamžitě zahájil útok na královském křídle tahem 11. g4.
Černý jezdec na poli h6, rošáda přímo pod kola rozjíždějícího se bílého „expresu“ a vyautovaná černá dáma na poli a5, to byly okolnosti, které dávaly tušit, že se schyluje ke katastrofě pro černého (mimochodem, dáma šla na a5 ve třináctém tahu a vydržela tam bez hnutí až do tahu sedmadvacátého  :usmev: ).
Bílý měl několik dobrých možností, ale v devatenáctém tahu si vybral gxf6.
K tahu 19. gxf6 jsou potřeba dvě věci: zatraceně dobrý propočet a „koule“ .
Nic z toho v neděli Davidovi nechybělo  :usmev: . Bílý obětuje dámu za neodrazitelný útok a černý už to „nerozchodí“ .
Pozice po 19. gxf6 je prostě (skoro) prohraná a s tím nic nesvede ani takový hráč, jakým je Sergej Movsesjan, amen.

 

 

David si tak sám sobě ke svým narozeninám nadělil hned několik dárků  :smich: .
Zlatou medaili za první místo 1. Novoborského ŠK v Extralize a k tomu podařenou partii se Sergejem. Z téhle partie musel mít David hodně dobrý pocit.

 

Za sebe, redakci i naše čtenáře přeji Davidovi ještě hodně takto podařených partií, šachových úspěchů a hlavně zdraví a štěstí nejen za šachovnicí.

A odpověď na otázku z úvodníku? Je třicet osm let hodně nebo málo?
Podle mě málo  :usmev: .
Věk je stejně jako rating jen číslo  :usmev: , které sice něco signalizuje, ale také nemusí o ničem vypovídat.
Věřím tomu, že nás David bude svou hrou obšťastňovat ještě dlouhá (a dlouhá…a dlouhá..) léta.

Ještě jednou:

Všechno NEJLEPŠÍ!!!

 

P.S.: Jak „na sviňu“ nemám po ruce aktuální Davidovo foto  :smich: . Dovolím si tedy použít starší, nikoli však staré, foto Davida Navary z extraligového utkání v Brně.
Autorem hezké fotografie je Vláďa Jagr.

 

 


 

Proslýchá se, že David má doma takový malý problém.
Místo …  :smich: .

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Děkuji za přání!
Včera večer jsem ještě hrál Fischerovy šachy. Z hlediska jednotlivých výsledků celkem dobře, z hlediska umístění neúspěšně, arény na chess.com mají trochu zvláštní pravidla. Podařila se mi následující neuvěřitelná partie: Chess: FormerProdigy vs DanielNaroditsky – 73675796761 – Chess.com Jen je trochu škoda, že 39.Dc6!!? nebyl 38. tah, to by bylo stylové. (Ještě snáze vyhrávalo 39.Vxc8! Sxb6 40.Kxb6, ale nestihl jsem si uvědomit, že černý nemůže rozehrát svou dámu.)
Jinak v partii se Sergejem jsem správnou verzi oběti dámy našel po 14. nebo spíše 15. tahu černého, takže 19.gxf6! i 20.Sxh7+! jsem zahrál à tempo. Chvilku se na partii se zájmem dívali oba hráči ze 3. šachovnice. Sergej se potom bránil mimořádně vynalézavě a po mém zaváhání získal reálné praktické šance, ale nakonec se mi podařilo obejít všechny léčky. Za zmínku stojí například 47.Kb3 c2+ 48.Ka2? c1-J+! 49.Ka1 Jb3+ s věčným šachem.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x