Mezioborové vazby

Jak jistě víte, letošní extraligové trojkolo proběhlo koncem března v Plzni-Borech. Také tentokrát zvítězil favorizovaný tým Nového Boru. Z relativně důvěryhodných zdrojů se nám podařilo získat senzační informaci o zahájení spolupráce mezi Novoborským šachovým klubem a nedávno založeným Borským šachovým klubem, sídlícím v nedaleké věznici.

Tento mladý oddíl v uplynulém roce zaznamenal nejvyšší nárůst členstva v rámci celé republiky. Více nám prozradil pan Zavřel, zakladatel a předseda oddílu.

„Šachový klub je zde překvapivě populární, odsouzení projevují o hru nečekaný zájem. Povzbudilo je, že ve vazbě byli i dva velikáni šachové historie, mistři světa Aljechin a Kasparov. Mnozí obyvatelé zdejšího zařízení šachy dříve nehráli, ale na tahu byli už mnohokrát a dokážou dlouho sedět, což při šachu pomáhá. Přestože samotné tréninky se konají jen dvakrát týdně, trestanci pořádají pravidelná sezení, během nichž trénují. S obzvláštním zájmem studují taktiku, zejména pak odlákání, přilákání, svázání dámy, dvojí úder nebo dušený mat. Vědí, že se mají vyhýbat vazbě, protože kvůli ní mnozí přišli o dámu. A nevěřili byste, jakou radost mají místní, když se jim podaří sebrat koně!

Zajímají se ale také o složitější zákonitosti královské hry, například o útok na slabiny, přečíslení obrany nebo narušení pěšcových řetězů. Dovedou se výborně vcítit do role izolovaného pěšce. Blokáda je trápí. Naopak se radují, když se z něj stane volný pěšec, který soupeři uteče. A překvapivě rychle pochopili výhody dvojice střelců, o nichž jim vykládal pan Palivec, místní šachista.

Analyzují také zahájení, obzvláště zavřené hry, zavřenou španělskou a zavřenou sicilskou. Mezi zahraničními obyvateli je populární rovněž Grobův útok. A studují také koncovky, učí se například rozbíjet pevnosti. Z významných hráčů minulosti je nejvíce zaujal argentinský velmistr Pilnik. Místní navzdory ztíženým podmínkám sledují i moderní technologie, s obzvláštním zájmem studují partie Houdiniho. A minulý měsíc byli dva trestanci přistiženi, jak hrají šachy přes internet!“

A jak vidí situaci členové Novoborského šachového klubu? Dejme slovo jednomu z činitelů oddílu:

„Vězni a šachisté mají mnoho společného. Jsou to lidé nejrůznějšího vzdělání a mnoha profesí, přičemž mezi nimi je poměrně málo žen. Snaha o genderové zrovnoprávnění v obou případech probíhá pomalu. Velmistři i vězni mnohdy zažili přísnou výchovu. Často žijí osaměle a nerozumějí si s okolím. Potřebují být neustále aspoň o krok před svými protivníky, přičemž jakákoliv předběžná dohoda s těmito je vnímána jako nekorektní. Podobně jako velmistři, také vězni často začínají svou dráhu už v dětství a v mnoha případech jim vydrží na celý život. Jen s přibývajím věkem u členů obou skupin často dochází ke zhoršení finanční situace kvůli vysoké konkurenci a nízkým odvodům na sociální pojištění.“

Přizvukuje mu i přítomný velmistr: „Je to tak. I my trávíme hodně času sezením, přičemž u sebe nesmíme mít mobil ani jinou elektroniku, občas probíhají kontroly. Také nás často sledují kamery. Odsouzeným i nám práce zasahuje do volného času a ani my bychom při ní většinou neměli moc mluvit.“

Spolupráce nejsilnějšího českého klubu s nejznámější českou věznicí může dále přispět k popularizaci šachu, k rozšíření členské základny i k navázání mezioborových vazeb mezioborové spolupráce. Ta začne pravidelnými setkáními ve věznici. Pozvaný velmistr se zúčastní besedy a odehraje simultánku. Místní obyvatelé si pro šachisty naopak připraví přednášky na témata Co jste nevěděli o kryptoměnách, Sicilské metody týmové práce (s důrazem na získávání nových sponzorů), Jak se dostat k dotacím a Jak vyjít s cizími penězi. Již nyní velmistři doporučují trestancům vhodnou šachovou literaturu, zatímco zkušený recidivista jim nabízí pomoc při výběru vkladních knížek.

 

Nejlepší český hráč (David Navara) sehrál na Borech simultánku s výsledkem 24:0. Jeho soupeři se obvykle vzdávali už po prvním tahu.

 

Zeptali jsme se i místních obyvatel, co družbě říkají a co se jim na šachu líbí. „Je to super! Nejvíc mě zaujalo, že kapitánem Novoborskýho je pan Boleslav,“ říká pan Kainek, odsouzený za bratrovraždu. „Příští měsíc uspořádám Ábelíkův memoriál,“ slibuje.

„Nejvíce mne zajímá varianta otráveného pěšce v Najdorfově variantě,“ sděluje nám paní Maryša Vávrová.

„Oslovil mne šachový dokument Nevinné tahy,“ zmiňuje pan Hulínský, odsouzený za pěstování konopí. „Na ten sem se taky díval. Byl to doják, kterej mně málem zlomil játra,“ dodává pan Jan Walker, který si odpykává trest za vážnou dopravní nehodu, způsobenou v opilosti.

„Chtěl bych se naučit šachy tak dobře, abych mohl hrát simultánky,“ plánuje pan Juan Casanovák, sňatkový podvodník. „A také bych se rád podíval na turnaj do hotelu Don Giovanni,“ dodává.

„Pilně studuji, abych se příští rok mohl zúčastnit vězeňského mistrovství světa v bulharské Varně,“ svěřuje nám pan Pernický. (Pozn. aut.: Informaci o soutěži se nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.)

„Osvítila mne Širovova kniha Šachovnice v plamenech,“ uvádí pan Roman Spálený, pyroman.

Pan Zavřel vykládá o budoucnosti oddílu: „Vytvořili jsme tady početný tým, v příští sezóně by měl nastoupit v okresním přeboru. Pro domácí utkání máme připravené i nové dresy s černými a bílými pruhy a nápisem Šachy – poutavá hra. Ale naši členové se obzvláště těší na venkovní zápasy. Dokonce natolik, že s vedením soutěže jednají o možnosti rozšíření soupisky, aby si co nejvíce hráčů užilo pobytu za šachovnicí. Všichni touží předvést, co se při trénincích naučili.“

 

Málo se ví, že mezi Borským a Novoborským byl sehrán zápas, v němž Novoborští zvítezili jen díky „fyzické“ převaze…

 

(dna)

Poznámka redakce: Veškeré podobnosti se skutečnými postavami jsou čistě náhodné.

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
17 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš Zimniok

Všem, a především Davidovi, se omlouvám za svou chybu. V dalším článku popisuji, jak jsem za ni byl potrestán. Karma je zdarma  :usmev: .

Luboš Zimniok

Mně ne  :usmev: . Za blbost se platí  :smich: ….

chess

žádný trest pro šachistu není dosti velký – mezioborová sekce každý trest maže

Milan

Moc jsem se pobavil. Díky za článek.

kraken8

A tady je jedna aprílová, možno zařadit i do šachanistického kroužku … povedený výkon ostřílené gruzínské hráčky! 
https://www.chess.com/events/2022-2023-fide-womens-grand-prix-third-leg/07/Batsiashvili_Nino-Goryachkina_Aleksandra

Jan Jílek

Na webu je nyní nejnovější verze tohoto článku, doporučuji přečíst znova, protože text je výborný   :smich:   :palec-nahoru: 
Za chybu s vydáním nesprávné verze se omlouváme, stává se nám to jednou za deset let  :usmev: Co taky čekat od Apríla  :mrknuti:

Petr Kraus

Dobrý den pane Jílek-chtěl bych poděkovat všem kdo se podílel na tomto článku. Udělali jste mi velkou radost, zlepšily jste mi srdeční tep a vyvolali ve mě šachové emoce. Poslední dobou mám pocit, že někdy i šachy lidi rozděluji, ale tímto článkem , který je tou nejlepší reklamou na šachy mám zas pocit ,že šachy lidi spojuje. Děkuji za velikonoční   :darek: 

Jan Jílek

Díky. Hlavní zásluha na vzniku a „údržbě“ tohoto šachového místa patří Lubošovi   :palec-nahoru:  V drtivé většině zde píše (a kreslí) právě on a myslím, že velmi dobře.
 
Samozřejmě Davidovi patří velké díky za spolupráci obecně a tento, dle mého názoru, velmi povedený a vtipný text.
 
Nezajímá nás politika a politikaření, zajímají nás šachy a proto tu píšeme v podstatě jen a pouze o nich.
 
Hezký Apríl všem!   :oslava: 

Petr Kraus

  :palec-nahoru:    :oslava:  super

Remcik z Banika

Tak to je pecka, výborné   :smich: 

Kyssling

Pěkný nápad, chybí tomu trochu „pepře“, ale přečetl jsem celé !

Kyssling

Doufám, že ten příslib další verze není apríl …

17
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x