Karma je zdarma :-)

Člověk se na malou chvíli zastaví a „ujíždí mu vlak“. V pátek jste mohli číst zamyšlení Honzy Repáka, na apríla se mi povedl nechtěný „apríl“, když jsem tu vystavil špatný text Davida Navary, za což už jsem dostal „kartáč“ od Honzy Jílka 🙂 , ale přesto se tímto omlouvám Davidovi, Honzovi a všem čtenářům za mou chybu. Opravdu to nebyl aprílový žertík 🙂 .
Mezitím se o další tři kola posunul turnaj Grand Prix žen v Dillí a dvě finalistky turnaje kandidátek stihly odehrát už tři partie ze šesti.
V sobotu se hrál další turnaj ze série Rapid Tour Ostravského koníka, tentokrát v Havířově.

Ne, nepřestal jsem sledovat různé turnaje a zápasy, ale dal jsem přednost jiným „psavcům“ , takže teď zkusím dohnat to, co jsem zameškal  :usmev: .

V Dillí se „utrhla“ Bibisara Assaubajeva, která sice ve čtvrtém kole třetího turnaje Grand Prix prohrála s Gorjačkinou, ale v dalších kolech porazila Hariku Dronavalli, Polinu Šuvalovou a remizovala s Humpy Koneru.
Se čtyřmi a půl body je v samostatném vedení turnaje před druhou Jiner Zhu, která má čtyři body.
Není to však čínská hráčka, která Bibisaru ohrožuje.
Tou je Alexandra Gorjačkina, která má sice jen 3.5 bodů, ale o jednu partii méně.

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

Finále turnaje kandidátek se nepřekvapivě hraje v čínském Chongqingu. Samozřejmě, protože do finále se dostaly dvě čínské hráčky.
Lei Tingjie postoupila ze skupiny „A“ , která se hrála v Monaku, Tan Zhongyi postoupila do finále z „B“ skupiny, která se hrála v uzbecké Chivě.

 

Lei – Tan, foto z webu pořadatele

Kdo by čekal, že zápas začne opatrně, byl by zklamán. Začalo se zostra.
Obě hráčky vyhrály své partie bílými figurami, ale obě partie měly vyrovnaný průběh a o výsledku rozhodla až chyba v koncovce.

V první partii měla bílé figury Tan a Lei se dostala do časové tísně, v níž pokazila dobrou pozici a přišla o figuru. Tan však také neměla moc času a dala soupeřce šanci, Lei jí však nevyužila.

 

 

Ve druhé partii měla Lei po celou dobu převahu. Nakonec získala v koncovce nestejných střelců pěšce, ale to k výhře stačit nemělo. Na pomoc jí však přišla její soupeřka. Po 71. … Sg4?? ztrácí černá pěšce na h5 a to je konec.

 

 

Třetí partie skončila bezproblémovou remízou.

 

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Do Havířova se sjelo na 15. ročník Memoriálu Gustva Eichlera 92 hráčů, z toho jeden IM, čtyři FM a k tomu i má maličkost  :smich: .

Nejlépe si vedli FM Marek Miča a IM Maciej Mroziak, kteří uhráli osm bodů. Lepší vedlejší hodnocení měl Marek Miča, který se tak stal vítězem turnaje.
Na třetím místě skončil FM Jaroslav Sobek, který měl nejlepší vedlejší hodnocení ze skupiny šestiapůlbodových hráčů.

Řízením osudu jsem se do této skupiny dostal i já  :usmev: . Pro pořádek podotknu, že spravedlnost existuje a karma vás vždy dostihne.

Ve druhém kole jsem nějak splácal zahájení s mladou Alicí Wojs, ze špatné (prohrané) pozice udělal vyhranou, ale když jsem začal uplatňovat materiální převahu, ozvaly se tóny skladby To Hell And Back Again od skupiny Saxon.
Pravá ruka mé soupeřky okamžitě vystřelila nahoru, jako ve škole  :usmev: .
Zastavil jsem hodiny, podal soupeřce ruku a šel se podívat, jak je možné, že mi zvoní mobil. Doposud jsem to nepochopil a mám zato, že šlo opravdu o trest za zpackaný článek Davida Navary  :usmev: .
Měl jsem nastavený režim „Nerušit“ a viděl jsem jedno nepřijaté volání, tři SMSky. Nic mi ani nepíplo. Až teprve volání Honzy Jílka , který se rozhodl mi vyčinit za to, že nečtu e-maily a na web jsem dal špatnou verzi Davidova článku, normálně „prošlo“ přes nastavení mobilu.
Nechápu, jak k tomu mohlo dojít. Snad opravdu zasáhla vyšší moc  :usmev: .

Jen na vysvětlenou… David poslal opravenou verzi svého článku a já si jej uložil na disk, stejně jako první verzi. Problém byl v tom, že obě verze měly stejný název, takže jsem si je uložil odděleně a při vkládání na web jsem „sáhl“ do špatné složky. Moje blbost…

Pro jistotu se ještě jednou všem a především Davidu Navarovi omlouvám za svůj kiks a doufám, že to čte i ona „vyšší moc“ a nestane se mi, že se mi při nějaké partii samovolně zapne mobil  :usmev: .

 

Sypu si popel na hlavu… 🙁

 

 

Odkazy:

Web Rapid Tour
Výsledky na chess-results

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
14 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Neumím psát tak vzletně a čtivě jako Luboš, přesto se pokusím popsat příběh onoho deštivého sobotního dopoledne ze svého pohledu.
 
Byla sobota, Apríl, a já se po 9. hodině ranní probudil s tím, že to ležení asi ještě protáhnu, protože den předtím jsem byl v Praze se psem na veterině a hlavně cesta zpět kvůli šílené průtrži mračen byla dost náročná. No, na posteli jsem ale ze zvědavosti otevřel mobil a zjistil, že mám od Davida N. (to je jak v detektivce  :usmev: ) několik mailů. Říkám si, co se děje a přestože jsem původně nechtěl, vstal jsem, abych to přelouskal na počítači.
 
David píše, že je vydána špatná verze.
 
Říkám si, jak je to možný? Vždyť poslední verze byla ze čtvrtka. To, že Luboš čte maily o dost méně než já, to vím, ale že by si maily nepřečetl alespoň jednou denně?
 
Volám mu, protože chci vědět, co se stalo – že hraje turnaj jsem samozřejmě nevěděl, protože mi to zatajil  :mrknuti: Nebere to, ale za několik minut volá zpět a trochu naštvaně říká: „Tak jsem právě prohrál vyhranou partii, protože mi zazvonil mobil. Co potřebuješ?“
 
Nějak jsme se dobrali, kde je problém a já šel nahodit správnou verzi…
 
 
 
To, že Luboš prohrál partii kvůli zazvonění mě samozřejmě mrzí (aspoň, že to nebyla týmová soutěž), ale vzhledem k magické síle včerejšího dne jsem mu tím zavoláním dost možná i mohl ve švýcaru pomoci  :mrknuti: k dobrému výsledku – což by šlo brát jako odměnu za z mého pohledu fantastickou práci, kterou pro šachovou komunitu nejen psaním zpráv dělá. Moc díky, Luboši!   :palec-nahoru: 

Rubinus

Jestli má mobil nastavený jako já, tak vás asi má jako VIP, od kterých telefon zvoní i při vypnutém zvuku.

Jan Jílek

Dopátrali jsme se, že chyba byla v jiném nastavení.

David Navara

To, že Luboš prohrál partii kvůli zazvonění mě samozřejmě mrzí (aspoň, že to nebyla týmová soutěž), ale vzhledem k magické síle včerejšího dne jsem mu tím zavoláním dost možná i mohl ve švýcaru pomoci   :mrknuti: (…)“
Luboš Zimniok napsal mj. toto: „Ve druhém kole jsem nějak splácal zahájení s mladou Alicí Wojs, ze špatné (prohrané) pozice udělal vyhranou, ale když jsem začal uplatňovat materiální převahu, ozvaly se tóny skladby To Hell And Back Again od skupiny Saxon.“
 
Nesouvisí nějak název té písně se „švýcarským gambitem“?

Jan Jílek

No, a nebyla by nakonec škoda, kdyby k tomu renoncu s vydáním špatné verze nedošlo a byli bychom tak ochuzeni o tuto debatu?  :mrknuti:

Petr Kraus

Dobrý den , no určitě s tím telefonem je to smůla, ale zase vidíte jak šachy dokážou být v rozmanité a veselé. Nedávno ,myslím že to bylo na čt, kolem poledne jsem vás viděl v televizi. Hlavně tam bylo jak dlouho se šachům věnujete a i jako o trenérovi- musím to vyhledat a znova si to pustit. Mě ,když teda po herní stránce to je u mě katastrofa, ale šachy to je něco co mám rád . A jsou dvě věci bez ,kterých nemůžu fungovat moje drahá polovička a mé drahé šachy. Šachy mám rád , podle mě je to opravdu nejlepší hra a sport. A rapidy to je mazec- není lepší pocit než vyrazit ve dvě hodiny ráno s vlakem z Prahy na Moravu a vrátit se o půlnoci a zcela vyčerpán s výsledkem dvě ,tři výhry , ale ty zážitky to nemá chybu . Musím přiznat ,že rapidy na Moravě jsou dost dobré. Za tím jsem byl na turnajích kolem Olomouce , ale rád bych absolvoval tento rok Rapid v Bohuslavicích, který je prý super. Snad mě to zdraví dovolí. To sem se trochu zasnil . Pane Zimniok vaše články a kresby mě baví. Jako šachový nadšenec před vámi smekám co jste pro šach udělal, hlavně pro mládež- co děláte a předpokládám ,že dalších minimálně 20 let dělat budete.  :usmev:   :potlesk: 

Jan Jílek

Pane Krausi, to TV video o kterém píšete je vloženo do článku Underlander  :usmev:

Petr Kraus

Děkuji pane Jílek. Ano to sem si spletl. Na čt jsem viděl pořad, kde byl pan Jansa a o panu Lubošovi jsem viděl jak píšete, to se znova podívám a ještě mě tam zaujal jeden starší příspěvek, kde k tomu taký něco napíšu.  :klobouk: 

Petr Kraus

Pokud vím jste předseda klubu a trénujete mládež- to není málo. A váš humor a karikatury mě baví.   :usmev: 

14
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x