Stručný víkendový report

Ve finále turnaje kandidátek jde Lei Tingjie do vedení. Podivný třetí turnaj Grand Prix žen v Dillí má za sebou už osmé kolo.
V Reykjavíku se finišuje silný open, v němž hraje i Jakub Kůsa.

 

Lei Tingjie se ve finále turnaje kandidátek ujala vedení po výhře ve čtvrté partii

Čtvrtá partie nebyla bez chyb, ale hra Lei ve finále na mě působí lepším dojmem. Tan Zhongyi tahá skoro v každé partii za kratší konec.

 

 

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Třetí turnaj Grand Prix žen v Dillí je poznamenán odstoupením dvou hráček, díky němuž mají hráčky různý počet černých figur. Některé hrají černými jen čtyřikrát, jiné šestkrát.
Ani po osmém kole se v tabulce nic výrazně nezměnilo.
V čele je stále Bibisara Assaubajeva, na druhém místě je Jiner Zhu a třetí je Alexandra Gorjačkina, která však má stále ještě jednu partii k dobru a může se dotáhnout na první místo.

Souboj mezi dvěma vedoucími hráčkami Jiner Zhu a Bibisarou Assaubajevou skončil korektní remízou. Využít toho mohla Gorjačkina, jenže ta se v časové tísni před první kontrolou dostala do prohrané pozice s Katerynou Lagno. Gorjačkina může děkovat Bohu nebo snad bohyni Caisse, že Lagno ani s dvaceti minutami na hodinách nenašla cestu k výhře a raději opakovala tahy.
Pravda, najít a spočítat s minutou na hodinách variantu 46. … Kf8 47.Vd7! není jednoduché, ale najít 44. Je5+ už tak složité nebylo.

 

 

V partiích Polina Šuvalova – Vaishali Rameshbabu a Harika Dronavalli – Nino Batsiashvili rozhodly o výhrách bílých chyby černých v časových tísních.

 

Screenshot z webu pořadatele

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

V turnaji Reykjavík Open 2023 je odehráno sedm kol.
Po sedmém kole je v čele trojice Gupta, Yilmaz a Lagarde se šesti body.

Náš mladý hráč Jakub Kůsa se zatím marně snaží dohnat ztrátu z prvního kola, kdy prohrál s Američanem Craigem Jonesem (rating 2075). Po ležérně sehraném zahájení se dostal do těžké, nikoli však beznadějné pozice, kdy musel odevzdat dámu. Bohužel si vybral způsob, který vedl až k matu. Američan nezaváhal.

 

 

V dalších kolech pak Jakub doháněl, co se dalo a ze čtyř partií ztratil jen půlbod za remízu s ukrajinskou WFM Hnatyšyn. V šestém kole konečně dostal silného hráče.
Tamas Banusz je dobře znám i v našich končinách.
Jakub hrál dobře, ale spotřebovával hodně času. V rovné dámské koncovce se maďarský velmistr dočkal a náš hráč se chybou připravil o půl bodu za dobře sehranou partii.

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Něco staršího, ale v budoucnu možná aktuálního  :usmev: .

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Já jen upřesním info o černých figurách v ženským Grand Prix (píšete že někdo hraje s černýma jen 4x a někdo 6x, ale ten nepoměr je ještě šílenější). Některý hráčky tam mají 6x bílý figury a 3x černý (Zhu Jiner a Shuvalova), některý to mají naopak – 3x bílý a 6x černý figury (Dronavalli a Batsiashvili). To prostě nemá s regulérností turnaje nic společnýho. Zbytek startovního pole to pak má 5:4, respektive 4:5, to už je samozřejmě v pořádku.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x