Skončila Mitropa

Včera skončily turnaje Mitropa Cup 2023. Skončily, protože se hrálo v sekci open, která je otevřená všem, ale ve většině turnajů platí rovnice open=muži, a v ženské sekci.

 

Turnaje Mitropa Cup jsou určeny především mladým hráčům. Lze si na nich ledacos vyzkoušet, něco získat, nebo ztratit na ratingu, občas se dá uhrát i norma.

Oba české týmy byly letos na turnaji dost mladé a oba české týmy skončily zhruba v polovině tabulky,.

O posledním kole a výsledcích už tu psal v komentáři pan Řičica (lubomír1959), takže já mám hodně usnadněnou práci  :usmev: .

Nerad bych hodnotil hru jednotlivých hráčů, od toho jsou jejich trenéři a hráči sami jistě vědí, komu z nich se dařilo více a komu méně. Omezím se jen na konečné tabulky.

Muži byli podle ratingu (průměr 2462) nasazení jako šestí a v konečném pořadí obsadili páté místo. Kapitán týmu Petr „Bolek“ Boleslav sice před turnajem prohlašoval, že se kluci porvou o medaili, ale k tomu měli trochu daleko  :usmev: .
Osobně se mi však takový Bolkův přístup líbí, už jen proto, že sám „myslím podobně.
Před každým turnajem je mi „jasné“ , že budu bojovat o první místo  :usmev: , přičemž uhraji aspoň sto procent bodů. S každou větší, či menší ztrátou pak koriguji „plán“ (uhraji 8 bodů, pak sedm, šest a půl… a nakonec mi „stačí“ padesát procent  :smich: ):
Tím chci říct jen to, že takovýto „mírně nerealistický“ přístup má své výhody i nevýhody a každý v tom může vidět něco jiného. Někdo zdravé sebevědomí, jiný zase vychloubání.
Vzhledem k tomu, že byli pánové na začátku turnaje nasazeni jako šestý tým, nedá se brát „Bolkovo“ prohlášení jako velkohubé tlachání, ale jako snaha o co nejlepší výkon.
A upřímně, kdyby se ještě alespoň jednomu našemu hráči dařilo tak jako Richardu Stalmachovi, mohl být boj, nikoli samotná medaile, o medaili realitou.

 

 

Kapitán ženského týmu asi na medaili před soutěží moc nemyslel  :usmev: . Dívky byly nasazeny jako devátý, tedy předposlední tým, a jely do Chorvatska hlavně sbírat zkušenosti, popř. vylepšit si rating.
Tým držely Natálie Kaňáková a Kristýna Novosadová, jako „oběť“ posloužila na první šachovnici Anička Lhotská  :usmev: , pro Aničku Voříškovou a Lucii Rybáčkovou byl turnaj jistě dobrou zkušeností.

Konečné šesté místo je velmi dobrým umístěním. O tom, že se ne vždy daří, se přesvědčily třeba poměrně silné týmy Švýcarska, Itálie nebo Slovenska.

 

 

Dovolím si ještě zareagovat na komentář pana lubomíra1959. Komentář byl sice směrován na Davida Navaru, ale snad se komentující neurazí, když se k tomu stručně vyjádřím já  :usmev: .

V partii osmého kola Stalmach-Antal se hrála ostrá, nikoli však nejostřejší varianta přijatého dámského gambitu s tahy 3.e4 e5 . Až do 18. tahu hráči „kopírovali“ partii Look Van Wely- Jorden Van Foreest (2018), která skončila remízou.
Richardův tah 18. De5 vede k rovné hře. Van Wely hrál o něco lépe: 18. Df4.
Černý v partii Stalmach-Antal však místo postavení „pevnosti“ dal přednost vývinu střelce (19. … Sd7) a připravil tak o ústupové pole svého jezdce z b6. Ten pak musel „na hanbu do kouta“  :usmev: a nebýt Richardova pochybení 23. axb6, černý by své figury jen tak nerozehrál.
Po 23. axb6 sice bílý drží malou výhodu, ale při silně redukovaném materiálu se dvě věže proti třem lehkým figurám dají uplatnit jen stěží, což se potvrdilo i v partii.

Jak hrát podobné pozice? Těžko říct, protože taková materiální konstelace nevzniká příliš často a navíc záleží především na souhře figur. Pokud se černému podaří sladit lehké figury, pak se bílé věže většinou neuplatní.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess-org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Online na webu pořadatele
Výsledky na chess-results


 

Dnes pokračuje osmou partií zápas o titul mistra světa.
Dočkáme se dalšího překvapení v zahájení???  :usmev: .

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Byť moje elo je ve srovnání s většinou diskutujících nejspíš hodně nízké, tak snad se mohu dopustit nějakého názoru. Můj hlavní sport byl a je zatím fotbal, tomu se věnuju cca 55 let, šachy jsem kdysi, za dob studia hrával korespondenčně, kdysi jsem hrál čtvrtfinále MR, ale to je už strašně dávno, cca 40 let, elo v praktickém šachu jsem tehdy měl o dost vyšší než teď. Kvůli náročné práci jsem řadu let šachy moc nehrával, nebyl čas. Není důvod, abych se cítil uražený, když lepší hráč okomentuje můj dotaz, já si rád nechám od lepších hráčů poradit, jak hrát šachy líp, jistě, mohl bych nechat partii(e) analyzovat Fritzem, stockfishem, ale ti mi pouze spočítají variantu, ale to mě nepřivede k tomu, proč hrát právě tak. Nikdy jsem se nedřel varianty nazpaměť, určitě je lepší pozici rozumět. Proto jsou analýzy a poznámky lepších hráčů pro mě cenné, abych pochopil, proč se hrálo tak, jak se hrálo nebo jak se hrát mělo. Nikdy jsem neměl trenéra, který by mě vedl k chápání pozic, co umím, naučil jsem se nějak sám. Ale sleduju naše reprezentanty, fandím jim, a přál bych si, aby za naši zemi hrálo to nejlepší, co tu máme. A pochopitelně, aby naši hráči vyhrávali.
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x