Už jen z povinnosti

Včerejším „silně remízovým“ posledním kolem skončilo MČR mužů. Vítěz byl jasný už po osmém kole, zbývalo dořešit rozdělení dalších medailí a finančních cen 🙂 .

 

David Navara, už dvanáctinásobný mistr ČR, se v posledním kole utkal s Vlastou Babulou, který se po osmém kole dělil s Tomášem Krausem o druhou a třetí příčku.
David měl bílé figury a hráči v poměrně rychlém tempu rozehráli Tajmanovovu variantu (nebo Paulsenovu  :usmev: ) Sicilské obrany a partie skončila v materiálně nerovné, ale jinak rovné pozici remízou. Bílý měl sice o pěšce více, ale černé figury byly hodně aktivní a bílý by pěšce dříve či později asi stejně musel vrátit.
A pokud by si černý uchoval svou dvojici střelců… Raději bych to hrál za černého, ale to je spíš otázka vkusu  :usmev: .

Remízou skončila i partie Zwardoń-Štoček. Vojta rozehrál Anglickou hru a zdálo se mi, že stojí o maličký chloupek lépe, ale pak přišly nějaké nepřesnosti a karta se obrátila, o něco více se mi líbila pozice černého. Partie přešla do koncovky věží a střelců, která byla vyrovnaná.
Vyrovnaná však nemusí nutně znamenat „remízová“  :usmev: . Těžko říct, kdo z hráčů to zkoušel hrát na výhru (Štoček?), ale jisté je, že oba museli dávat pozor. A taky si pozor dávali až do remízového konce.

Partii Vaška Fiňka a Martina Petra jsem nesledoval online. O to víc mě při offline přehrávání zaujaly jejich jezdcové převody  :usmev: . Už jsem to tu jednou psal, že si partii vždy nejdříve rychle „proklikám“.
I tentokrát klikám, klikám a najednou jsem se zarazil, protože se mi zdálo, že se mi myš posunula na šipku vracející tahy  :smich: . Ve 21. tahu se černý jezdce přesouvá přes pole b8, bílý jezdec přes pole b1 a já musel zbrzdit, abych se ujistil, že si partii přehrávám „správným směrem“  :usmev: .
Druhá věc, která mě zaujala: černý obětoval kvalitu, ale dostal za ni „nesmrtelného“ jezdce na b4. Ten navíc držel nebezpečného pěšce na c2. Od pohledu se mi pozice více líbila za černého a za pravdu mi dal i Stockfish. Nejsem si sice jistý, zda by černý mohl nějak svou malou převahu uplatnit, ale kdyby místo 34. … Vd8 postupoval kupředu králem, měl by bílý, který byl v časové tísni, asi o čem přemýšlet.
Partie skončila remízou opakování pozice ve 45. tahu.

 

 

 

 

Pavel Šimáček s Honzou Krejčím sehráli rovnou partii. V padesátém tahu sice černý „získal“ pěšce a na šachovnici zůstaly kromě králů už jen lehké figury, bílý střelec a černý jezdec, a k tomu černý pěšec. Remízová koncovka, ale černý bílého marně zkoušel až do 76. tahu.

Jediná partie devátého kola, která neskončila nerozhodně, byla partie Tomáše Krause a Vojty Pláta. Na Vojtovi bylo v průběhu turnaje vidět, že zapracoval na přípravě zahájení, ale ještě „své“ varianty zřejmě nemá zažité.
V Sicilské obraně černý zahrál ve třináctém tahu sice ostrý, ale „nesilný“  :smich: tah 13. … g5 a bílý získal mírnou převahu. Ta se záhy zvětšila, protože černý se tvrdošíjně vyhýbal malé rošádě. To by nemuselo být až tak špatné, problém však byl, že se černý nedostal k žádné rošádě  :usmev: . Navíc byl černý donucen odevzdat dámu za věž a lehkou figuru a k tomu měl ještě opravdu dost špatnou pozici. Bílý pak už jen musel dávat pozor, aby něco při „sebedestrukci“ černého nepřehlédl.
Výhra posunula Tomáše Krause na druhé místo a pravděpodobně si uhrál i normu GM (nemám ověřeno).

 

 

 

 

Odkazy: 

Úvodní zpráva MČR
Tabulky a výsledky na chess-results
Komentovaný přenos na Youtube kanálu ŠSČR

Odkazy převzaté webu ŠSČR:


 

Co se týče herního systému, který byl probírán v diskusi u minulého příspěvku…

Každý systém má svá pro a proti a žádný není stoprocentně spravedlivý.

Profesionálním hráčům (např. David Navara) bude zřejmě vyhovovat uzavřený turnaj. Ideální by byl dvoukolový turnaj. Ale kdo by to platil?  :usmev:

Open turnaj dává příležitost mnoha hráčům, ale pravda je, že tady hraje poměrně velkou roli náhoda. Občas se stane, že hráč projde turnajem jako nůž máslem jen díky dobrému losu.

Vyřazovací turnaj je divácky atraktivní, nevýhodou může být skutečnost, že na sebe nemusí narazit ti nejlepší a je také pravda, že sebemenší chybička může znamenat vyřazení z turnaje.
To však má i své výhody  :usmev: . Když se vám v turnaji nedaří a musíte odehrát všechna kola, může to být doslova utrpení. Při vyřazovacím systému se prostě zabalíte a jedete domů (nebo na jiný turnaj). Pro neprofesionální pracující hráče by mohl být takový turnaj celkem přitažlivý (pro mě ano).

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

„David měl bílé figury a hráči v poměrně rychlém tempu rozehráli Tajmanovovu variantu (nebo Paulsenovu   :usmev:  ) Sicilské obrany a partie skončila v materiálně nerovné, ale jinak rovné pozici remízou.“
Tu jsme sice rozehráli, ale skončili jsme ve Scheveningenu.  :usmev: 
Jinak Tomáš Kraus skutečně splnil velmistrovskou normu.

Jan Jílek

Čili v (Českém) ráji? To není tak špatné  :mrknuti:

Rubinus

V jakémsi posvátném háji někde ve starém Prusku byl ubit svatý Vojtěch. Jinak se mě to také stává. Hraji Sicilskou a ve variantě 2.-d6 3.Sb5 Jc6 bílý střelce nevyměnil a já nakonec po pozdějším e5 zjistil, že vlastně hraji Španělskou, kde mě chybí střelec na g4. A pozice byla právě dost v háji, i když jsem po delší obraně vykouzlil věčňák.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x