Neokradli jsme vás :-)

Mistrovství České republiky na chvíli zastavilo informační „tok“ na našem webu, ale nebojte se, o nic nejste ochuzeni, protože se vracíme alespoň k výsledkům turnajů, které jsme sledovali a které by vás možná mohly zajímat.

 

Ve švédském Malmö, které už prý není až tak švédské  :usmev: , se hrál turnaj TePe Sigeman & Co Chess Tournament 2023.

Zpočátku bylo vidět jen málo remíz, ale s postupujícím časem nerozhodných výsledků přibývalo. Nakonec v turnaji osmi velmistrů nasbíral nejvíce bodů Peter Svidler (4.5 b.) . O půl bodu méně měli tři hráči, z nichž nejlepší vedlejší hodnocení měl Nils Grandelius, třetí skončil Gukesh a čtvrtý Mishra.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

V Bukurešti se hrál turnaj  Superbet Chess Classic Romania  ze série GCT.
Super účast, když ze špičky chyběl (snad) jen Carlsen, ale zúčastnili se aktuální mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren) a také poražený vyzývatel Jan Nepomňašči.
Z pohledu na konečnou tabulku je zřejmé, že se opravdu jen zúčastnili  :usmev: . Susan Polgar se k jejich účasti vyjádřila na sociálních sítích ve smyslu: „Proč tam vůbec lezli?“
Nechtěla tím říct, že by tam snad výkonnostně nepatřili, jen se pozastavila nad skutečností, že po vyčerpávajícím zápase oba protagonisté přijali účast v tak těžkém turnaji.

V turnaji zvítězil Fabiano Caruana, druhé místo obsadil Alireza Firúzdža (Firouzja) a třetí byl Wesley So.

 

 

Připomenu, že už dnes začíná příjezdem (příletem) hráčů další turnaj ze série Grand Chess Tour Superbet Rapid & Blitz Poland. Ve Varšavě uvidíme v akci i Magnuse Carlsena, ale Nepo a Ting si tentokrát odpočinou.
Sestavu varšavského turnaje naleznete ZDE.

 

Odkazy:

Web turnaje

Výsledky na chess-results


 

Psali jsme také o čtvrtém ročníku Memoriálu Stepana Avagyana v arménském Jermuku. Turnaj byl pro nás zajímavý především účastí českého hráče Thai Dai Van Nguyena.

Vanovi se moc nedařilo  :smutek: . Z devíti partií „udělal“ sedm remíz a dvakrát prohrál, což v konečném součtu znamenalo 3.5 bodu a deváté místo (deváté zní líp než předposlední  :smich: ).

Samostatným vítězem se stal Samuel Sevian z USA, o druhé až čtvrté místo se rozdělili (postupně podle vedlejšího hodnocení) Nodirbek Jakubbojev, Amin Tabatabaei a Haik Martirosyan.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

O festivalu Ostravský koník jsme se tu zmiňovali několikrát a Jirka Hurta sepsal hezkou reportáž, do níž jsem ještě namontoval i fotografie Petra Berana.

Přesto si dovolím zmínit ještě alespoň vítěze.
V „A“ skupině vyhrál Ind Krishna Rohith, druhý byl Mike Ivanov z Kanady a třetí Polák Lukasz Jarmula. Nejlepším českým hráčem byl na osmém místě Radek Bujnoch.

„B“ skupinu ovládli slovenští hráči. Na prvním místě skončil Jakub Rakovský, druhý byl český hráč Bartoloměj Buchta, ale třetí místo opět získal Slovák Jonáš Durana.

„Céčko“ patřilo mladým hráčů z jednoho města, ale ze dvou klubů. Nejvíce bodů nabral Antonín Zemek z frýdkeckomísteckého Interchessu, druhé místo obsadil jeho klubový kolega Michal Gřes a třetí místo urvala frýdkeckomístecká Beskydská šachová škola a její hráčka Tereza Horková.

Součástí festivalu byly i jiné turnaje, které si naši čtenáři jistě snadno najdou na webu chess-results  :usmev: .

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky na chess-results


 

V moravském Hluku se konalo MČR amatérů.
Vítězem v klasickém šachu se stal Marek Miča, Nejlepším amatérem, v rapid šachu a bleskovém šachu pro rok 2023 je Vlastimil Babula junior.

Odkazy:

Výsledky na chess-results.


 

Aktuálně se hrají dva zajímavé turnaje.

Kyperská Nikósie nahradila polskou Bydgoszcz a stala se dějištěm čtvrtého turnaj FIDE Grand Prix žen. Změna místa se odehrála kvůli startu ruských hráček, které by se do Bydgoszczi jen tak lehce nedostaly.

Po třech odehraných kolech je v čele dvojice Kateryna Lagno a Zhongyi Tan (Čung-i Tchan).

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Druhým hodně zajímavým turnajem je Sharjah Masters 2023. Turnaj „A“ tohoto festivalu ve městě Sardžá ve Spojených arabských emirátech je velmi silně obsazen. Hraje v něm sice „jen“ 78 hráčů, ale všichni hráči (i hráčky, protože hraje i mistryně světa Ju Wenjun) jsou nositeli velmistrovského titulu.

Nejvýše nasazený hráčem je Parham Maghsoodloo a sedmdesátý osmý, tedy poslední, hráč má rating 2519  :usmev: .
Mezi účastníky najdete jen málo neznámých jmen a nás může těšit, že v turnaji hraje i Thai Dai Van Nguyen. Na rozdíl od turnaje v Arménii se mu zatím daří. Van byl s ratingem 2645 nasazený na 22. místě(!) a po dvou kolech má 1.5 bodu, když v prvním kole porazil Iskandarova z Ázerbájdžánu a ve druhém kole remizoval s Američanem Niemannem.

V dnešním třetím kole, které začíná ve 13:00 našeho času, čeká Vana Arjun Erigaisi.
Držme Vanovi palce  :cze: !

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x