Virtuóz studií a harmoniky

Günter Amann (nar. 14. února 1968 na obrázku nahoře vlevo) pochází z města Bludenz (Rakousko) je mistrem FIDE v šachu a zejména vynikajícím skladatelem šachových studií. Současně je virtuózem na harmoniku.

– jako šachista – praktik dosáhl svoje maximální ELO 2356 v roce 2013. V databázích má skoro 200 partií z různých rakouských turnajů a přeborů jak jednotlivců, tak i družstev. Jako ukázku jsem vybral dvě partie.

– jako šachista – skladatel má v databázích více než 50 nádherných studií. Přehrajte si dvě, které jsou jakoby vzaté ze sehraných partií a obsahují skvostné oběti dam.

– jako hudebník a skladatel slavil mnoho úspěchů. Ve hře na harmoniku je velmi ceněný a spolupracuje i s jazzovými hudebníky. Na youtube má několik skladeb a i mnoho svých vystoupení, třeba: https://www.youtube.com/watch?v=EBCyB68Vf9s

Úvodní studii jsem nalistoval v knize Aagaard, A Matter of Endgame Technique, Glasgow, 2022. Je v kapitole Pevnost jako obranná strategie. Pokud nemáte nejmodernější prostředky pro analýzu Stockfish NNUE, normální enginy stále hlásí výhru černého.

Amann, G.
Tel Aviv 100 AT, 2009
Bílý remizuje

Amann, G.
1.c Schach, 2010
Bílý vyhraje

Následující dvě partiové ukázky jsou z rakouských turnajů.

Amann – Hinteregger [E66]
Rakousko, 1997

Juergens – Amann [C00]
Rakousko, 2010

Partie ke stažení.

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pěkný článek, krásné studie!  :palec-nahoru:  (Znám je od IM Michala Konopky, ukazoval nám je na nějakém reprezentačním soustředění. Nebo na dvou různých.)
Jen pro jistotu se zeptám. Popisem „na obrázku nahoře vlevo“ je pán, který ze svého pohledu sedí vpravo, že ano? Dá se to chápat různě.  :usmev: 

Zdeněk Závodný

Díky za reakci. Popis jsem bral jako že je z pohledu čtenáře.

Ivan

Prostě ten s harmonikou.

Jan Jílek

  :smich: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x