Divočiny v Norsku

Třetí kolo turnaje Norway Chess bylo kolem dobré zábavy 🙂 . Opět byly k vidění jak rozhodné partie, tak i poměrně rychlé remízy s napínavým rozstřelem.

 

Abdusattorov s Firúzdžou sehráli koncovku, nad kterou můžete sedět dlouhé zimní večery  :usmev: .

Po zahájení stál Abdusattorov o pověstný chloupek lépe, ale Firúzdža jeho mikro výhodu neutralizoval a když přišlo 32. Vcc2 , pak už musel bílý vzít i pěšce na b6.
Od pohledu bylo jasné, že tohle se bílému nepovedlo, protože černý se zaměřil na pole f2 a bílý ho v podstatě neměl jak krýt.
Nodirbekovi nezbývalo než odevzdat dámu za věž a jezdce a věřit, že v těžké koncovce by se mu někde mohlo podařit postavit „pevnost“ . Šance byla, protože hrát takovou koncovku není pro žádnou stranu nic jednoduchého.
Dokonce se bílý i dočkal, ale s necelými dvěma minutami na hodinách nic světoborného nevymyslí ani ten největší génius  :usmev: . A pak, i kdyby bílý našel správné 50. g3 (místo 50. g4), neznamená to, že by partie skončila remízou.
Tah 50. g3 by měl vést k postavení „pevnosti“ , ale ruku do ohně bych za to nedal, na to se mám moc rád  :smich: .

 

 

Aryan Tari si proti Fabianu Caruanovi vybral černými figurami špatnou variantu. O tom, že je špatná, svědčí i to, že ji mám ve svém „repertoáru“  :smich: .
Vtípek…, ale opravdu podobné pozice hrávám.

Ona ta varianta není až tak zlá, ale záleží na tom, kdo a proti komu ji použije. Zahrajete-li tahy g6, Sf5 a Se7 proti někomu, jako je Caruana, vymačká vás jako citrón.

 

Caruana-Tari,
screenshot z online vysílání na chess24.com

Caruana předvedl, jak se to má za bílého hrát. Otevřít si sloupec (13. h5), „vyrobit“ černému nějaké pěšcové slabiny a pak už jen nechat soupeře „smažit se ve vlastní šťávě“ . Černý prostě musí hrát hodně přesně, aby si zachoval alespoň nějakou šanci na vyrovnání, a to není nijak lehký úkol.
Fabi sehrál další dobrou partii a zaslouženě se „usadil na špici tabulky“ .

 

 

Ostatní partie skončily remízami.
Nakamura s Carlsenem udělali na šachovnici v Marshallově útoku (Španělská obrana, kdyby náhodou někdo nevěděl  :usmev: ) jen o pár tahů víc, než se uvádí v knihách zabývajících se teorií, dali si dvaceti minutovou pauzu a šli na armageddon.
Oba šachoví „skorodůchodci“ jsou finančně velmi dobře zabezpečeni, takže si občas (často?) mohou dovolit hrát pro diváky.
I tentokrát to byla „šou“.
Královský gambit, přijatý, Kieseritzkého varianta a už od osmého tahu „vlastní tvorba“  :usmev: . Carlsen byl úspěšnější.

 

 

Nakamura-Carlsen, screenshot z online vysílání na chess24.com

 

Zbývající dvě střetnutí jsou zajímavá především výsledky armageddonu.
Mameďarov s Gukeshem hráli symetrickou Anglickou hru, v níž se toho moc nestalo. Hra se dostala do úplně rovné koncovky a jakmile to bylo možné, tedy v 31. tahu, partie skončila smírem.
Stejné zahájení se hrálo i v armageddonové partii, ale Mameďarov tentokrát hrál mnohem agresivněji a dostal se k prudkému útoku na černého krále.
Ve složité pozici s omezeným časem oba hráči několikrát pochybili, poslední šanci vypustil Mameďarov po 23. … Sg6, když místo nadějného 24. dxc4 s výhodou zahrál přímočaré 24. Sxg7.
Tah 29. Dxg6 už byl ze strany bílého jen zoufalý „gambling“ (bílý musí v armageddonu vyhrát) a Gukesh se dostal do vyhrané pozice. Místo výhry však zvolil remízovou, ale naprosto bezpečnou  :usmev: , cestu k zisku jednoho a půl bodu (30. … Jd4).
V závěrečné pozici má černý věčný šach, ale bílý se vzdal, protože remíza v armageddonu znamená výhru černého.

 

 

So s Girim v klasické partii remizovali.
Zajímavé byla na partii volba varianty zahájení Giriho, který hrál černými a použil Vanovu myšlenku z partie Nils Grandelius – Thai Dai Van Nguyen (Da5 s dalším Da6 a výměnou dam). Van onu partii v roce 2022 sice prohrál, myšlenka to byla zřejmě dost dobrá na to, aby stačila černému po mírném vylepšení k remíze  :usmev: .

Armageddon byl klasickou ukázkou, jak se podobné partie hrávají, ale je otázkou, zda je to správná taktika  :usmev: . Bílý se všemi možnými prostředky snažil získat alespoň náznak nějaké iniciativy a neváhal za tímto účelem jít do horších pozic a dokonce i obětovat materiál. Černý se naopak vyhýbal jakémukoli riziku a se stoickým klidem přecházel kolem tahů, které mu mohly zajistit výhodu.
V závěru partie má černý o figuru víc, ale nepotřebuje vyhrávat, protože remis znamená výhru černého, a tak si raději furiantsky vynutí věčný šach.

 

 

Tabulka po třetím kole (screenshot z webu chess24.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org


 

Počínání teplických pořadatelů hýbe světovou šachovou veřejností.
Zsuzsa Polgárová se například vyjádřila v tom smyslu, že pokud pořadatelé nezmění svůj postoj a nevezmou do turnaje ukrajinské hráče, neměl by se turnaj vůbec započítávat do ratingu.

Oni pořadatelé by teď možná svůj postoj i změnili a ty hráče vzali, ale mezitím se k věci vyjádřila i ukrajinská šachová federace ve smyslu, že hrát v podobném turnaji s ruskými hráči je ze strany Ukrajinců amorální, takže asi těžko se na startovní listině někdo z Ukrajiny objeví.

To bývalý Ukrajinec, nyní však „kovaný Rus“ Sergej Karjakin by to jistě viděl jinak.
Už oznámil, že nebude hrát Světový pohár, kam jej údajně FIDE pozvala (což FIDE popírá, prý se tam „jen“ kvalifikoval), protože nemůže hrát pod ruskou vlajkou a nemohl by si na stupních vítězů poslechnout ruskou hymnu (tedy, pokud by se na ty stupně dostal  :usmev: ).

Uf, to se nám ulevilo  :smich: .

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x