Zpátky ve Stavangeru

Po volném dnu se včera vrátili hráči, a my s nimi, k šachovnicím. Hrálo se čtvrté kolo turnaje Norway Chess 2023 a bylo to kolo remízové, protože čtyři partie z pěti skončily remízou.

 

Jen Fabiano Caruana dokázal zvítězit a zdá se, že si na turnaj přivezl nejen plnou hlavu teoretických variant, ale i životní(?) formu.
Alireza Firúzdža je nesporně velmi talentovaným hráčem, ale ani on nedokázal udržet Fabiho „na uzdě“. Fabi rozehrál ostrou variantu Francouzské obrany, ve které si černý drze vezme pěšce na b2.

Až do šestnáctého tahu se hrálo stejně jako v partii Abergel-Fridman, kde si dal černý šach dámou na a5 (16. Da5+). Caruana variantu vyspravil a zahrál 16. … Sd7. Firúzdža vzápětí chyboval (17. Jd6), když zapomněl na vývin figur (17. 0-0=) a hrál na „špatně“ postaveného černého krále.
Ukázalo se však, že Fabi viděl dál. Klidně odevzdal věž na h8 a najednou bylo jasné, že nikoli černý, ale bílý král stojí špatně.
Zbytek partie už musel být pro Caruanu jen příjemnou zábavou. Špatný bílý král, dáma na h8 a věž na h1, takovou pozici, v níž má černý za kvalitu hromadu pěšců, by už dokázal dotáhnout k vítěznému konci i hráč I.výkonnostní třídy.
Svým posledním tahem (38. … Df8) dal vlastně Fabi mat černé dámě a bílý se vzdal.

 

 

Ostatní partie se nevymykaly z „normálu“ , sice se bojovalo poměrně dlouho, ale hráči nechybovali, a tak jsme v partiích Gukesh-Carlsen, Giri-Nakamura, Tari-So a Mameďarov-Abdusattorov viděli samé remízy.
O dělbě bodů musely rozhodnout dodatkové partie.

Partie Gukesh-Carlsen byla „šílená“. Gukesh odevzdal dámu za dvě figury(!) a nebezpečné volné pěšce. Vznikla složitá koncovka s nerovným materiálem, která by byla těžká pro obě strany, i kdyby hráči měli na hodinách o desítku minut víc.
S jedenácti vteřinami na hodinách se Carlsen dopustil „hrubé chyby“ (40. … De3). Opravdu to byla hrubka, ale najít se zbývajícími 28 vteřinami vyhrávající pokračování za bílého je zřejmě nadlidský úkol.
V samotném závěru oba hráči chybovali, protože asi byli rádi, že vůbec stíhají zahrát nějaký tah  :usmev: . Poslední chybu udělal Gukesh, když přehlédl ztrátu figury.

 

 

Giri měl proti Nakamurovi v armageddonu bílé figury, o tři minuty víc a povinnost vyhrát. Naka však postavil pevnou pozici a dařilo se mu neutralizovat všechny snahy Giriho o zisk nějaké výraznější výhody.
Girimu už docházel čas, tak se v naprosto rovné pozici rozhodl hrát vabank.

 

 

S 24 vteřinami na hodinách obětoval nekorektně kvalitu (50. Vxd5). Naka, který měl na hodinách ještě více než minutu, se nehnal za vítězstvím a jen kontroloval soupeřovy snahy o iniciativu. Úspěšně.

 

 

Poprvé jsme viděli Královský gambit v partii Nakamura-Carlsen, podruhé se toto zahájení vyskytlo ve včerejší armageddonové partii Tari-So.
Tari sehrál zahájení lépe než jeho „předchůdce“ Nakamura, ale nutno dodat, že So mu v zahájení vydatně „pomáhal“ (12. … e5?! ; 16. … Vab8?!). Tari však nechal soupeře vyrovnat hru (22. Sc3). Jenže přišla hrubá chyba Soa (26. … h6??) a Tari mohl bodovat. Mohl, jenže kolem zisku věže přešel bez povšimnutí (27. d4?? ; 27. b3!).
Hra přešla do věžové koncovky, v níž měl navrch černý, ale Soovi stačil remíza.

 

 

Kdosi, snad Tartakover, kdysi řekl něco ve smyslu, že šachové partie se vyhrávají chybami, soupeřovými nebo svými.
„Vyhrávající chybu“ předvedl Mameďarov v armageddonu proti Abdusattorovi.
I taková „šachová kalkulačka“ jako je Abdusattorov může udělat chybu a nevzít si zdarma figuru. Předpokládám, že Abdusattorov ve svém rychlém propočtu nepostřehl ve variantě 31. … Vxc6 velmi silný tah 34. … V8c3, po kterém se dostane černý jezdec z vazby a bílý zůstane bez figury.
Jako v jiných sportech platí v šachu ono známé „Nedáš, dostaneš“ a Mameďarov pak už nezaváhal.

 

 

Tabulka po čtvrtém kole (screenshot z webu chess24.com):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org

 

V článku jsou použity screenshoty z online vysílání na chess24.com. Na náhledovém obrázku je dvojice Mameďarov-Abdusattorov.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x