Šachy a „nářek koček“

Turnaj Norway Chess 2023 se včerejším pátým kolem překlopil do své druhé poloviny. K polovině tabulky už se přiblížil i Magnus Carlsen, který klasické partie neprohrává a boduje až v tiebreacích.
Když už se hraje v tom Norsku, tak jsem si nemohl odpustit přidat v závěru trochu „kocoviny“ z Norska 🙂 .

 

Největším překvapením pátého kola byla asi prohra Caruany s Mameďarovem.
Caruana si doposud počínal hodně suverénně. Na svém kontě měl tři výhry, z toho jednu s Carlsenem, a jednu remízovou partii, kdy pak musel svou převahu dokazovat Girimu až v armageddonu.
V pátém kole se potkal s Mameďarovem a partie měla dlouhou dobu vyrovnaný průběh. Když už se zdálo, že remíza je téměř nevyhnutelná a rozhodne se v armageddonu, přišla Caruanova hrubka.
Klidně bych se vsadil, že když hrál Fabi 35. Dd3, buď vůbec neviděl soupeřovu odpověď, nebo ji hrubě podcenil. Černý má po 35. Dd3 k dispozici spoustu tahů, po kterých je pozice vyrovnaná, ale po Mameďarově 36. … Db1, což zahrál po necelé minutě přemýšlení,  je konec.
Prostě konec.
Bílý buď přijde o svázaného střelce na f1, nebo uteče černý a-pěšec „do dámy“.

 

 

Hikaru Nakamura celkem snadno přehrál Aryana Tariho. Po zahájení se Tari černými ještě držel, ale když si „zazdil“ svého střelce tahem 26. … c5, bylo jasné, že bude mít problémy. Nakamura jen chvilku hledal způsob, jak toho využít. Výměna jezdce a blokáda c-pěšce, to bohatě stačilo.
Tari sice střelce nakonec rozehrál, ale stálo ho to pěšce a byl to pěšec, který „kmital“ k poli proměny.

 

 

Ostatní partie skončily remízami.
Na remízu Carlsena s Girim bych si, kdybych sázel, klidně vsadil balík  :usmev: . Ne, že by to bylo až tak jasné, ale oba hráči se dobře znají a Carlsen v turnaji zatím nevypadá, že by nějak extra bažil po vítězství (ale raději nepředbíhejme, do konce ještě několik kol schází  :usmev: ).
Nešlo ani tak o jejich „známost“, ale Carlsen ještě nevyhrál ani jednu „normální“ partii a Giri je známý „remizovač“.

V armageddonu prohrál Giri s Carlsenem vlastně už v zahájení. Vybral si v Nimcovičově indické variantu s obětí pěšce, za nějž má obvykle černý dostatečnou kompenzaci v lepším vývinu a aktivitě figur, ale Giri to zahrál špatně a za pěšce neměl vůbec nic.
Tah 12. … Vc2 se hrál v roce 2009 v partii Morozevič-Aleksejev a i když hrál černý o něco lépe než včera Giri, partii neudržel.

 

 

Wesley So měl v partii s Alirezou Firúzdžou lepší…čas. To bylo asi tak vše  :usmev: . A možná by ani ten čas neměl lepší, jenže měl bílé a v armageddonu má bílý na začátku o tři minuty víc a povinnost vyhrát.
Firúzdža si na 1.e4 vybral Španělskou a „Berlín“.
Berlínská zeď sice před léty padla, ale rozbít ji na šachovnici nebývá snadné. So ji nerozbil, partie skončila remízou a Firúzdža si tak na své konto připsal 1.5 bodu.

 

 

 

Remízou skončila i partie Abdusattorov-Gukesh, ale tady to byla jiná remíza. Abdusattorovi se partie vůbec nepovedla a skoro od začátku „tahal za kratší konec“.
Gukesh byl na konci partie vyhraný, ale to je, koneckonců, v armageddonu nepodstatné, protože když máte černé figury, není co řešit, remíza černého se bere jako výhra.
A Gukesh měl černé.

 

 

Tabulka po pátém kole (screenshot z webu chess24.com):

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org


 

Magnus Carlsen vypadá při turnaji jako by byl „bez šťávy“.  Možná by měl načerpat energii od svých krajanek.
V roce 2012 (přesně 13.7.2012) vystoupila „část“ Norska v Ostravě na festivalu Colours of Ostrava  :usmev: .

Čtyři multiinstrumentalistky z Osla se při koncertech střídají u hudebních nástrojů, aby předvedly velmi energickou show  :usmev: .

Dívčí skupina Katzenjammer hraje hudbu různých žánrů a stylů.
Je to směsice folku, rock’n’rollu, blues, kabaretu, jazzu, punku a kdo ví, čeho ještě. Ale ta energie z jejich živých vystoupení (studiové nahrávky až na výjimky nejsou nic moc) je ohromná a ohromující  :usmev: .
„Katzenjammer“ znamená norsky „kocovina“ , Němci by to však přeložili jako „nářek koček“ , ale věřte, že tak strašný jejich zpěv není  :smich: .

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
alfa

super muzika, dejte něco dalšího

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x