Při středě…

Pokračuje Mistrovství Evropy mládeže, ale hrálo se i jinde. V jednom z minulých příspěvků se objevil od polského uživatele „jacek“ odkaz na turnaj v Katovicích. V turnaji hráli i tři „čeští“ hráči 🙂 .

 

Trochu mě mrzí, že mi unikla účast nejlepšího českého hráče v katovickém turnaji. Mírnou omluvou mi snad může být, že turnajová data nejsou na chess-results, ale na chessmanageru.
Rozdíl?
Velký a nejeden.
Osobně se mi více líbí chessmanager, ale má jednu chybu. Nedají se v něm vyhledávat hráči v turnajích. Možná se pletu a tato funkce je dostupná pro platící uživatele, ale standardně lze na chessmanageru vyhledávat jen turnaje a místo.
Na chess-results, který je v naší zemi „modlou“, ale jinde to tak není, můžete celkem snadno vyhledávat hráče, konkrétně co a kde hrají. Stačí zadat „Hledat hráče“ a vyjede vám seznam turnajů, kterých se hráč zúčastnil nebo se chystá účastnit.To je věc, která je pro mě při vyhledávání turnajů a účasti českých hráčů neocenitelná.

 

V Katovicích se hrál velký rapid turnaj, lépe řečeno šachový festival věnovaný polsko-maďarskému přátelství.

Vlastně se hrál jeden open turnaj a řada mládežnických turnajů.
V devítikolovém open turnaji, který se hrál tempem 15+10, hrálo 328 hráčů, a i když má turnaj v názvu polsko-maďarské přátelství, z celkového počtu jsem napočítal jen 14 maďarských hráčů (a to si nejsem jistý, zda jsem někoho nepočítal dvakrát nebo nezapomněl započítat  :smich: ).

Českou republiku reprezentovali tři hráči. Ačkoliv… Reprezentovali je asi nesprávný výraz, správně by mělo být, že v turnaji hráli tři hráči pod českou vlajkou.

Hrál David Navara, česká šachová jednička, a tady není sporu o tom, že reprezentoval ČR. Hrál také Piotr Piesik, i uněj bych se nebál vyjádřit, že reprezentoval svou novou federaci. Není tajemstvím, že Piotr přestoupil pod český šachový svaz.
Posledním hráčem s českou vlajkou byl Adrian Mika, mladý hráč (ročník 2007), o němž nevím nic konkrétního, ale když se dívám na jeho mateřský klub (UKS „Pionier“ Jastrzębie Zdrój) , začíná mi svítat  :usmev: .
Jeho klub má družbu s orlovskými a bohumínskými šachisty, takže předpokládám, že se tento mladík ocitl pod českou federací „administrativním omylem“. To znamená jen tolik, že jako neregistrovaný se zřejmě zúčastnil turnajů v ČR, a protože neměl své evidenční číslo u FIDE, byl zaregistrován pod Českou federací. Mladý hráč nakonec odehrál jen pět kol, v nichž uhrál dva body.
Mladý „český“ hráč měl s nejlepším českým hráčem Davidem Navarou nejen společnou vlajku, pod níž v turnaji hrál, kromě toho se v turnaji oba potkali s maďarskou hráčkou Rebekou Kiss .usmev: .

Novopečený český reprezentant Piotr Piesik ukázal, že šachy v rychlém tempu umí. Z devíti partií uhrál 6.5 bodu a skončil na celkovém 20. místě. Před posledním kolem byl v prní desítce (8. místo), ale v posledním kole prohrál s GM Pawlem Czarnotou, což jej odsunulo až na konec druhé desítky celkového pořadí.

Svou extratřídu ukázal David Navara.

 

David Navara při Světovém poháru. Screenshot z online vysílání na chess24.com

V turnaji hrála řada titulovaných hráčů, mezi nimi i necelých 20 hráčů s titulem GM (mimochodem, abych předešel případným poznámkám Davida Navary a jiných „vtipníků“  :usmev: : „necelých dvacet“ znamená, že jich bylo méně než dvacet, nikoliv, že by snad v turnaji hrálo, dejme tomu, dvacet tříčtvrtečních hráčů) a řada IM a WGM.

Extratřídu David potvrdil nejen svým prvním místem v turnaji, ale také bodovým ziskem.
David měl v prvních třech kolech „slabší“ (nechci nikoho urazit  :usmev: ) soupeře, pak už „fasoval“ jen samé GM. Remizoval jen s Maciejem Klekowskim a s Vitalijem Bernadským, zbytek svých soupeřů porazil.
Osm bodů z devíti možných znamenalo samostatné první místo. O pořadí na druhém a třetím místě rozhodlo pomocné hodnocení sedmapůlbodových hráčů, které rozhodlo ve prospěch Vitalije Bernadského (Ikrajina). Třetí místo obsadil čerstvý GM Pawel Teclaf (Polsko).

V posledním kole David porazil černými GM Korobova. Poznámky a varianty nejsou moje  :usmev: , úřadoval Stockfish 16.

 

 

Odkazy:

Propozice turnaje
Výsledky na chessmanager.com

 


 

V Rumunsku pokračovalo sedmým kolem Mistrovství Evropy mládeže.
V posledních dvou kolech se rozhodne, zda některý z českých účastníků, či některá s českých účastnic, získá některou z medailí.
Šance jsou.
Dvě kola před koncem je na třetím místě Nikita Filindash v kategodii U10 a třetí příčku zatím drží i Václav Finěk v kategorii U14.

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Radek Zálešák

První 2 průběžného pořadí ME mládeže osmiletých mají 7 let – o těch ještě uslyšíme!
Kucher, Artem UKR
Protopopescu, Luca FRA

David Navara

Podle mne se v tak raném věku těžko předpovídá, kdo se nakonec prosadí. Mnohdy sedmiletý hraje šachy déle než osmiletý.
Levon Aronian hrál první turnaj snad v devíti, dokonce i Magnus se mezi svými vrstevníky (Jan Něpomňaščij, Sergej Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave, Dmitrij Andrejkin…) také prosazoval postupně.

David Navara

Děkuji za článek!
Také jsem něco začal psát, ale jelikož jsem krátce po turnaji onemocněl zánětem horních cest dýchacích, moc jsem se nestaral o to, kdy a kde to zveřejním. V neděli jsem hrál čtyři mimořádně ostré partie se čtyřmi silnými časovými tísněmi, což mne stálo hodně energie. Partii Korobov – Navara jsem už okomentoval pro Czasopismo Mat, možná ji zveřejním i v Čs. šachu.
V pátek jsem se zúčastnil ještě bleskového turnaje družstev. (Začal jsem výborně, ale v poslední hodině už mi nevycházelo téměř nic, projevila se únava. Soutěž trvala nečekaně dlouho (cca od 16.15 do 21.10) a mé hospodaření s časem nebylo dobré.) Vyznavačům místní šachové sekty se určitě bude líbit má partie z 15. kola:
Drużynowy Puchar Polski w Blitzu • Round 15 • lichess.org
Soupeře jsem překvapil svým 19. tahem, ale po jeho vtipné odpovědi jsem se chvilku tlumeně smál. V závěru jsem doplatil na nadměrnou spotřebu času. Naštěstí kolegové hráli výborně, takže jsme celkově vyhráli.
Jinak jsem tam narazil na pár vtipných jmen. Například Kiss Rebeka zní v angličtině zajímavě  :libam: .
Pokud jde o „necelých 20 velmistrů“, na Lichessu je rozpůlená ikonka pro „berserk“, tedy situaci, kdy jeden někdo hraje jen s polovinou času. Proti mně tak v neděli ráno nastoupil ukrajinský velmistr Petro Holubka, který nejspíše je „sova“. Partii mohl vyhrát, ale na rozdíl od Lichessu by tady nedostal o bod více než normálně. Nakonec jsem se v oboustranné časové tísni prosadil.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x