Nezmaři

Nezmaři je název známé folkové skupiny z Jižních Čech.
Nezmaři jsou ale také řád třídy polypovci z kmene žahavci. Tvorečkové se vyznačují obdivuhodnou regenerační schopností-nasekáte je na kousky a z jednotlivých kousků vyrostou noví jedinci. Tolik stručný „výcuc“ z Wikipedie o nezmarech 🙂 .
Nezmary se nazývají lidští (i nelidští) jedinci, jejichž schopnost regenerace po těžkém výkonu nápadně připomíná polypovce z kmene žahavců 🙂 .

 

Zhruba před týdnem, 20. 11. 2023, skončilo ME družstev.
Mnozí (ne)fanoušci měli obavy, zda naši reprezentanti vydrží takový zápřah, protože někteří hráli před ME turnaj na ostrově Man (Navara, Nguyen). Obavy se nepotvrdily, naši vydrželi.

Mohlo by se zdát, že po takové „šňůře“ partií budou mít hráči šachu „plné kecky“. Přijedou domů, praští sebou na postel, zavřou oči a proberou se po zaslouženém zimním spánku až někdy na jaře.
Nic takového, někteří ještě nemají dost  :usmev: , ještě nejsou „grogy“, jak zpívala ve svých rockových počátcích Petra Janů se skupinou PRO-ROCK.

 

 

David Navara se možná po ME družstev na „chvíli“ zastavil doma, a možná také ne, a pokračoval na sever do Polska. V Bydgoszczi (Bydhošť) se totiž 25. 11. 2023 konalo finále I.ročníku Polské Superligy v rapidu.

Davidův tým WASKO Hetman Katowice proklouzl do finále na poslední chvíli, když jen díky lepšímu vedlejšímu hodnocení skončil na čtvrtém místě před Gliwicemi.
Kromě Katowic postoupil z prvního místa i domácí celek KS Gwiazda Bydgoszcz, z druhého místa postoupil současný mistr Polska v klasickém šachu Wieża POMOT Pęgów a posledním semifinalistou byl tým Votum SA Polonia Wrocław, „odvěký“ rival Katowic.

Finálová část se konala formou vyřazovacích zápasů. Týmy spolu sehrály dva zápasy na čtyřech šachovnicích (jedna ženská šachovnice) tempem 10+5, v případě nerozhodného výsledku se hrál zápas v „blictempu“ 3+2 a pokud by ani pak nebylo rozhodnuto, šlo by se na armageddonové „penalty“. Z každého týmu by byl vybrán jeden hráč, který by se svým soupeřem sehrál armageddonovou partii, v níž by měl bílý 5 minut a povinnost vyhrát, černý čtyři minuty a remíza by znamenala nejen jeho vítězství, ale i vítězství celého týmu (přídavek v armageddonu by byl jedna sekunda od šedesátého tahu).

Katowice se v semifinále utkaly s Bydgoszczí a v součtu z obou rapid zápasů zvítězily 5.5-2.5. David Navara remizoval obě partie s Radoslawem Wojtaszkiem, ale měl to být on, kdo mohl zvítězit. V první partii byl lepší, druhá byla hodně vyrovnaná, ale Wojtaszek se v jednom okamžiku dopustil hrubky, kterou David s třinácti sekundami na hodinách nepotrestal.

Ve druhém semifinále porazila Wroclaw Wieżu Pęgów 5-3.
Finálové dvojice byly tedy jasné. O bronz se utkala Bydgoszcz s Pęgówem, o zlato Katowice s Wroclawí.

Zápas (složený ze dvou minizápasů  :usmev: ) o bronz skončil remízou a o vítězi se rozhodovalo v bleskovém zápase. V něm byla úspěšnější Bydgoszcz a obsadila tak třetí místo. „Bramborová“ medaile zůstala Pęgówu.

V souboji o zlato David dvakrát remizoval s Harikrishnou Pentalou, ale jeho „spolubojovníci“ dokázali svého rivala z Wroclawi udolat.
David Navara si po úspěchu na ME družstev připisuje další úspěch.
Zdá se, že na slovo „únava“ má podobný názor jako já  :smich: . Je to jen slovo…

 

 

Odkazy:

Web Superligy
Výsledky na chessarbiter.com
Partie na lichess.org

 


 

David Navara měl Prahu „po cestě“ , takže se asi doma zastavil. Štěpán Žilka to však domů po skončení ME družstev asi nestihl  :usmev: , protože prakticky ihned po skončení mistrovství se spolu s mnoha dalšími jeho účastníky přesunul do Rakouska na rakouskou Bundesligu. Tedy na první část rakouské Bundesligy, v níž se od 22. listopadu odehrálo prvních šest kol. Zbývající kola (pět) se odehrají v březnu.

Štěpán hraje v Bundeslize za česko-slovenský tým SG Mistelbach. Spolu s ním hrají v týmu ještě Jerguš Pecháč (SVK), Zbyněk Hráček, Petr Hába, Jaroslav Bureš a Jan Mikeš.
Další dva zástupci ČR hrají v týmu Mayrhofen Zillertal – Peter Michalík a Jan Votava.

Na soupisce Mistelbachu jsou ještě Češi Oskar Hájek a František Vrána, kteří však do bojů zatím nezasáhli. Na dalších soupiskách jsou i jiní slovenští hráči.
Mistelbach je po šesti kolech na devátém místě ze dvanácti týmů. Hůře je na tom Michalíkův a Votavův Mayrhofen, který je předposlední.

Štěpán by měl být po ME unaven  :usmev: , ale nevypadá to tak.
Ze šesti partií má 4.5 bodu, když jednou prohrál (v pátém kole s Blohbergerem) a půlbod „ztratil“ ve třetím kole s Heberlou.
V šestém kole porazil Štěpán Vitiugova (píši podle „západního“ vzoru, protože Viťugov už je anglickým hráčem), který stál po nepřesnosti bílého (33. Dd1) o něco lépe, ale přepjal strunu a v časové tísni se pokusil „kouzlit“. Nevyšlo mu to a bílému zůstala figura navíc v dobré pozici.

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Naši hráči jsou neúnavní, opravdoví nezmaři. Škoda, že se nedají pěstovat dělením  :usmev: .

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x